naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Vijesti

Monday, April 21, 2014

Javna izjava Hrvatskoga svjetskog kongresa (HSK)


Šimun Šito Ćorić

SPASITI BOSNU I HERCEGOVINU

Povodom rastućega općeg nezadovoljstva društvenim prilikama u BiH, a zbog dugogodišnje izrazite nesređenosti ustroja ove države, gušenja osnovnih ljudskih i narodnih prava tamošnjih Hrvata kao konstitutivnog i najstarijeg naroda u BiH, a u svjetlu već postojećega srpskog entiteta koji zauzima pola BiH te ciljanog majoriziranja Hrvata od strane Bošnjaka u tkz. Federaciji BiH, Hrvatski svjetski kongres (HSK) kao NGO-član UN-a s konzultativnim statusom, ponovno moli i potiče sve moćne i odgovorne u BiH, RH, EU i UN-u da konačno omoguće mir i blagostanje u ovoj našoj državi. Ovakvo tužno stanje pokazuje da je BiH prepuštena prvenstveno nemaru i nesposobnosti međunarodne zajednice, ali i samovolji i uskogrudnosti nekih moćnika u BiH. To ilustrira i onaj famozni međunarodni PIC, tj. „Vijeće za provedbu mira“ koje zastupa (sic!) 55 država sa zadaćom poboljšavanja stanja u BiH nakon Daytona, a ono se petnaestak godina ni sastalo nije.

Da stanje u BiH ne krene po većem zlu i ne prenese se i na okolne države, kako što ima znakova, ponovno molimo i potičemo UN i EU da konačno stave na noge državu BiH i spase je od sadašnjeg jadnog stanja i možda konačne propasti. Očito, ovako ustrojena dvadesetak godina postojeća daytonska BiH ne zadovoljava nijedan njen narod i malo koga, a još manje osnovne uljudbene postulate, osim možda domaće i strane činovnike koji žive na državnim jaslama kroz stotine ministarstava i drugih nakalemljenih i beskorisnih državnih i međunarodnih institucija. Sve je više dokaza i mišljenja da su dosad svi europski visoki predstavnici, posebice nečistih interesa i nasilni Petritsch i Asdown, ali i sadašnji „ne-zna-što bi“ Inzko, više nanijeli štete funkcioniranju države BiH i općem zajedništvu i pomirenju nego što su pomogli.

Zbog svega toga smatramo, da bi u interesu funkcionalnog uređenja ove male i razbijene nazovi-države BiH, za sve bilo najbolje omogućiti izbor triju vlada za tri etniteta i jednu na državnoj razini, umjesto famoznih 14 vlada i više od stotinu ministarstava. Rasprava o trećem entitetu iz osnovnih demokratskih razloga ne smije biti nikakva tabu-tema, jer ona bi imala za cilj izgrađivati najbolje moguće odnose među narodima i svim ljudima u BiH. U Europi i jednako u BiH svima treba biti dobro, jer jedino tako će svi moći uspješnije izgrađivati zdrave međuljudske i među-narodne odnose. Nakon dosadašnjih međunarodnih i domaćih promašaja s funkcionalnim ustrojem države, izgleda da nitko ne može osjećati ovakvu BiH kao svoju vlastitu državu.

Nadalje, stručnjaci nas već godinama upozoravaju, da u političko-društvenom uređenju švicarske države ima puno isprobanih elementa koji bi se kao vrlo funkcionalni dali uspješno primijeniti i u BiH. Primjerice, u Švicarskoj nema nikakvih poteškoća poštivati tri, pa i četiri jezična područja, makar se neka nastavljaju u prostornom diskontinuitetu. Također pripominjemo, da funkcioniranje BiH kroz tri etniteta i državnom vladom nipošto ne znači zatvaranje u vlastitu avliju. U konačnici bi se s državne razine, kroz transparentno i jasno određeno funkcioniranje cjelokupne države BiH, svakome narodu jamčilo čuvanje i izgrađivanje njegova nacionalnog identiteta te civilizacijsku i demokratsku slobodu djelovanja bez ugrožavanja drugoga, kao što se to čini u već isprobanom švicarskom modelu. Na taj bi se način onda svi konačno mogli poistovjetiti s BiH kao sa svojom vlastitom državom i učinkovitije raditi na prosperitetu njenih građana i njenom dostojnom mjestu u zajednici EU-a.

Šimun Šito Ćorić,
glasnogovornik HSK-a

Olten (Švicarska), 23. veljače 2014.

PS. Hrvatski svjetski kongres (HSK) je ne-profitna, nevladina međunarodna organizacija, NGO-član UN-a s konzultativnim statusom. HSK, bez obzira što je mlad tek 20 godina, okuplja brojne hrvatske udruge diljem svijeta kao dosad nijedno drugo hrvatsko tijelo u hrvatskom izvandomovinstvu. U njemu živi izvan RH i BiH oko 4 (četiri) milijuna Hrvata i njihovih potomaka, a članovi HSK nisu samo hrvatski državljani nego i oni iz još drugih tridesetak država svijeta.HRVATSKI SVJETSKI KONGRES (HSK) : SPASITI BOSNU I HERCEGOVINU

Olten (Švicarska), 24. veljače 2014. Povodom rastućega općeg nezadovoljstva društvenim prilikama u BiH, a zbog dugogodišnje izrazite nesređenosti ustroja ove države, gušenja osnovnih ljudskih i narodnih prava tamošnjih Hrvata kao konstitutivnog i najstarijeg naroda u BiH, a u svjetlu već postojećega srpskog entiteta koji zauzima pola BiH te ciljanog majoriziranja Hrvata od strane Bošnjaka u tkz. Federaciji BiH, Hrvatski svjetski kongres (HSK) kao NGO-član UN-a s konzultativnim statusom, ponovno moli i potiče sve moćne i odgovorne u BiH, RH, EU i UN-u da konačno omoguće mir i blagostanje u ovoj našoj državi.

Ovakvo tužno stanje pokazuje da je BiH prepuštena prvenstveno nemaru i nesposobnosti međunarodne zajednice, ali i samovolji i uskogrudnosti nekih moćnika u BiH. To ilustrira i onaj famozni međunarodni PIC, tj. „Vijeće za provedbu mira“ koje zastupa (sic!) 55 država sa zadaćom poboljšavanja stanja u BiH nakon Daytona, a ono se petnaestak godina ni sastalo nije.

Da stanje u BiH ne krene po većem zlu i ne prenese se i na okolne države, kako što ima znakova, ponovno molimo i potičemo UN i EU da konačno stave na noge državu BiH i spasi je od sadašnjeg jadnog stanja i možda konačne propasti.

Očito, ovako ustrojena dvadesetak godina postojeća daytonska BiH ne zadovoljava nijedan njen narod i malo koga, a još manje osnovne uljudbene postulate, osim možda domaće i strane činovnike koji žive na državnim jaslama kroz stotine ministarstava i drugih nakalemljenih i beskorisnih državnih i međunarodnih institucija. Sve je više dokaza i mišljenja da su dosad svi europski visoki predstavnici, posebice nečistih interesa i nasilni Petritsch i Asdown, ali i sadašnji „ne-zna-što bi“ Inzko, više nanijeli štete funkcioniranju države BiH i općem zajedništvu i pomirenju nego što su pomogli.

Zbog svega toga smatramo, da bi u interesu funkcionalnog uređenja ove male i razbijene nazovi-države BiH, za sve bilo najbolje omogućiti izbor triju vlada za tri etniteta i jednu na državnoj razini, umjesto famoznih 14 vlada i više od stotinu ministarstava. Rasprava o trećem entitetu iz osnovnih demokratskih razloga ne smije biti nikakva tabu-tema, jer ona bi imala za cilj izgrađivati najbolje moguće odnose među narodima i svim ljudima u BiH. U Europi i jednako u BiH svima treba biti dobro, jer jedino tako će svi moći uspješnije izgrađivati zdrave međuljudske i među-narodne odnose. Nakon dosadašnjih međunarodnih i domaćih promašaja s funkcionalnim ustrojem države, izgleda da nitko ne može osjećati ovakvu BiH kao svoju vlastitu državu.

Nadalje, stručnjaci nas već godinama upozoravaju, da u političko-društvenom uređenju Švicarske ima puno isprobanih elementa koji bi se kao vrlo funkcionalni dali uspješno primijeniti i u BiH. Primjerice, u Švicarskoj nema nikakvih poteškoća poštivati tri, pa i četiri jezična područja, makar se neka nastavljaju u prostornom diskontinuitetu. Također pripominjemo, da funkcioniranje BiH kroz tri etniteta i državnom vladom nipošto ne znači zatvaranje u vlastitu avliju.

U konačnici bi se s državne razine, kroz transparentno i jasno određeno funkcioniranje cjelokupne države BiH, svakome narodu jamčilo čuvanje i izgrađivanje njegova nacionalnog identiteta te civilizacijsku i demokratsku slobodu djelovanja bez ugrožavanja drugoga, kao što se to čini u već isprobanom švicarskom modelu. Na taj bi se način onda svi konačno mogli poistovjetiti s BiH kao sa svojom vlastitom državom i učinkovitije raditi na prosperitetu njenih građana i njenom dostojnom mjestu u zajednici EU-a. (Šimun Šito Ćoroć, HSK)

http://www.hdzbih.org/vijesti/5866-hrvatski-svjetski-kongres-hsk-spasiti-bosnu-i-hercegovinu.html

Hrvatski svjetski kongres: Funkcioniranje BiH kroz tri etniteta i državnom vladom nipošto ne znači zatvaranje u vlastitu 'avliju'

Hrvatski svjetski kongres (HSK), ne-profitna, nevladina međunarodna organizacija, NGO-član UN-a s konzultativnim statusom, koja okuplja brojne hrvatske udruge diljem svijeta, oglasila se javnom izjavom oko situacije u BiH i položaju tamošnjih Hrvata.Hrvatski svjetski kongres:
Funkcioniranje BiH kroz tri etniteta i državnom vladom nipošto ne znači zatvaranje u vlastitu 'avliju'

Hrvatski svjetski kongres (HSK), ne-profitna, nevladina međunarodna organizacija, NGO-član UN-a s konzultativnim statusom, koja okuplja brojne hrvatske udruge diljem svijeta, oglasila se javnom izjavom oko situacije u BiH i položaju tamošnjih Hrvata.

Javnu izjavu Hrvatskog svjetskog kongresa prenosimo u cijelosti:

„Povodom rastućega općeg nezadovoljstva društvenim prilikama u BiH, a zbog dugogodišnje izrazite nesređenosti ustroja ove države, gušenja osnovnih ljudskih i narodnih prava tamošnjih Hrvata kao konstitutivnog i najstarijeg naroda u BiH, a u svjetlu već postojećega srpskog entiteta koji zauzima pola BiH te ciljanog majoriziranja Hrvata od strane Bošnjaka u tkz. Federaciji BiH, Hrvatski svjetski kongres (HSK) kao NGO-član UN-a s konzultativnim statusom, ponovno moli i potiče sve moćne i odgovorne u BiH, RH, EU i UN-u da konačno omoguće mir i blagostanje u ovoj našoj državi. Ovakvo tužno stanje pokazuje da je BiH prepuštena prvenstveno nemaru i nesposobnosti međunarodne zajednice, ali i samovolji i uskogrudnosti nekih moćnika u BiH. To ilustrira i onaj famozni međunarodni PIC, tj. „Vijeće za provedbu mira“ koje zastupa (sic!) 55 država sa zadaćom poboljšavanja stanja u BiH nakon Daytona, a ono se petnaestak godina ni sastalo nije.

Da stanje u BiH ne krene po većem zlu i ne prenese se i na okolne države, kako što ima znakova, ponovno molimo i potičemo UN i EU da konačno stave na noge državu BiH i spase je od sadašnjeg jadnog stanja i možda konačne propasti. Očito, ovako ustrojena dvadesetak godina postojeća daytonska BiH ne zadovoljava nijedan njen narod i malo koga, a još manje osnovne uljudbene postulate, osim možda domaće i strane činovnike koji žive na državnim jaslama kroz stotine ministarstava i drugih nakalemljenih i beskorisnih državnih i međunarodnih institucija. Sve je više dokaza i mišljenja da su dosad svi europski visoki predstavnici, posebice nečistih interesa i nasilni Petritsch i Asdown, ali i sadašnji „ne-zna-što bi“ Inzko, više nanijeli štete funkcioniranju države BiH i općem zajedništvu i pomirenju nego što su pomogli.

Zbog svega toga smatramo, da bi u interesu funkcionalnog uređenja ove male i razbijene nazovi-države BiH, za sve bilo najbolje omogućiti izbor triju vlada za tri etniteta i jednu na državnoj razini, umjesto famoznih 14 vlada i više od stotinu ministarstava. Rasprava o trećem entitetu iz osnovnih demokratskih razloga ne smije biti nikakva tabu-tema, jer ona bi imala za cilj izgrađivati najbolje moguće odnose među narodima i svim ljudima u BiH. U Europi i jednako u BiH svima treba biti dobro, jer jedino tako će svi moći uspješnije izgrađivati zdrave međuljudske i među-narodne odnose. Nakon dosadašnjih međunarodnih i domaćih promašaja s funkcionalnim ustrojem države, izgleda da nitko ne može osjećati ovakvu BiH kao svoju vlastitu državu.

Nadalje, stručnjaci nas već godinama upozoravaju, da u političko-društvenom uređenju švicarske države ima puno isprobanih elementa koji bi se kao vrlo funkcionalni dali uspješno primijeniti i u BiH. Primjerice, u Švicarskoj nema nikakvih poteškoća poštivati tri, pa i četiri jezična područja, makar se neka nastavljaju u prostornom diskontinuitetu. Također pripominjemo, da funkcioniranje BiH kroz tri etniteta i državnom vladom nipošto ne znači zatvaranje u vlastitu avliju. U konačnici bi se s državne razine, kroz transparentno i jasno određeno funkcioniranje cjelokupne države BiH, svakome narodu jamčilo čuvanje i izgrađivanje njegova nacionalnog identiteta te civilizacijsku i demokratsku slobodu djelovanja bez ugrožavanja drugoga, kao što se to čini u već isprobanom švicarskom modelu. Na taj bi se način onda svi konačno mogli poistovjetiti s BiH kao sa svojom vlastitom državom i učinkovitije raditi na prosperitetu njenih građana i njenom dostojnom mjestu u zajednici EU-a“, stoji u javnoj izjavi Hrvatskog svjetskog kongresa koje potpisuje glasnogovornik fra Šimun Šito Ćorić. R.H.

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=31413:hrvatski-svjetski-kongres-funkcioniranje-bih-kroz-tri-etniteta-i-dravnom-vladom-nipoto-ne-znai-zatvaranje-u-vlastitu-avliju&catid=9:vijesti-dijaspora&Itemid=26Zajedničkim naporima i koordiniranom aktivnošću resornih tijela do značajnijeg povratka Hrvata u Republiku Srpsku

BANJA LUKA, 24.2.2014. Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš razgovarao je s predstojnicom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dariom Krstičević i zastupnicom u Hrvatskom saboru Marijom Rapo o unaprijeđenju aktivnosti u pružanju učinkovite potpore povratku Hrvata u Republiku Srpsku.

Ministar Čordaš se zahvalio Vladi Republike Hrvatske i Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na potpori koju pruža Hrvatima povratnicima putem Natječaja za financiranje kulturnih, znanstvenih, obrazovnih, zdravstvenih i ostalih programa od posebnog značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Predstojnica Krstičević je naglasila opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske da se samo financiranjem većih, strateški važnih te razvojnih projekata koji otvaraju nova radna mjesta uistinu može očekivati realan i značajniji povratak Hrvata. U tom cilju, te kako bi se osigurala brža i učinkovitija realizacija projekata koji doprinose održivom povratku, opstanku i ostanku Hrvata na području Republike Srpske, naglašena je potreba zajedničkog djelovanja i jače koordinacije dvaju resornih tijela.

http://www.hdzbih.org/vijesti/5864-zajednickim-naporima-i-koordiniranom-aktivnoscu-resornih-tijela-do-znacajnijeg-povratka-hrvata-u-republiku-srpsku-.htmlCrkva traži prestanak uzurpacije groblja u Mostaru

MOSTAR - Kako su potvrdili predstavnici Katoliče crkve, prigovor je upućen gradskim vlastima o ponašanju uprave ovoga groblja koje djeluje u sklopu poduzeća Komos koje djeluje u istočnom, većinskom bošnjačkom dijelu grada - Predstavnici Katoličke crkve prigovorili su jer se godinama ništa ne poduzima kako bi se prestalo s nasilnim privatiziranjem i otimanjem Gradskog groblja Sutina u Mostaru koje se ne prestaje pretvarati u muslimansko groblje uzurpirajući dijelove koji su ranijim odlukama dodijeljeni drugim velikim konfesijama, a jedan poseban dio namijenjen je ateistima.

Odgovor nadležnih

Kako su potvrdili predstavnici Katoliče crkve, prigovor je upućen gradskim vlastima o ponašanju uprave ovoga groblja koje djeluje u sklopu poduzeća Komos koje djeluje u istočnom, većinskom bošnjačkom dijelu grada. Do sada, izuzev građana, nitko nije reagirao, niti predstavnici vlasti ili pak vjerskih zajednica, no nastavak ovoga bezobrazluka uprave Komosa je prevršio svaku mjeru. Oni se uopće nisu obazirali na pojedinačna upozorenja. Najavljuje se i podizanje više kaznenih prijave zbog nezakonite uzurpacije. Prijeratna općina Mostar je donijela odluku o uspostavi groblja te je pri tome donijela i regulacijski plan kojim se utvrđuje kojim se uređuje na više dijelova s preciznim granicama groblja u kojemu se nalaze dijelovi za pravoslavni, katolički, muslimanski i ateistički dio. Nakon rata ta se situacija duže vremena nije mijenjala, a sve je kulminiralo posljednje desetljeće kada se praktično groblje otelo od grada na sumnjiv način, promijenile zone groblja, uostalom kao i samo poduzeće Komos na način kako je privatizirano. Kako su podsjetili upućeni u ovu problematiku, prema aktualnim propisima, za bilo kakvu eventualnu promjenu u granicama groblja, kao i preinaki o čemu je također bilo govora, potrebno je da se postigne dogovor najprije s predstavnicima vjerskih zajednica, a onda da formalno odluku donese jedina institucija koja može mijenjati izgled pojedinih cjelina u groblju. A to je Gradsko vijeće Mostara koje o tome pak nikada nije zauzelo službeni stav.

Komosovi problemi

Čak je i nekoliko vijećnika koji su osobno zainteresirani za rješenje ovoga pitanja budući da imaju obiteljske grobnice u ovome gradskome groblju koje je to odavno prestalo biti. Uz dijelove katoličkog groblja, uzurpirani su, tvrde upućeni, i dijelovi pravoslavnoga groblja, ali i njegovog dijela namijenjenog za ateista i druge vjerske skupine. Stvaraju se u pravome smislu malena grobljanska geta u ovome gradskom groblju. A da su se odavno izgubili bilo kakvi kriteriji oko širenja groblja, svjedoče i nedavno izgrađene grobnice odmah nadomak ateističkoga dijela koji remeti sve kriterije. Kao i druga pitanja, groblje u Sutini prepušteno je samovolji pojedinaca. I na grobljima se pokazuje kako se nastavlja s ratnom logikom, tko je jamio jamio. Uz to valja reći kako to radi upravo poduzeće čiji su s pravom nezadovoljniji radnici prosvjedovali tražeći da se izmire obveze prema njima te su blokirali cijelome gradu odvoz otpada, što je prijetilo ozbiljnim zdravstvenim problemima. Problem je jedino što su njihovi zahtjevi očito politički usmjereni upućeni na pogrešnu adresu - upravi koja je dužna osam milijuna maraka raznih obveza.

Autor: Zoran Krešić
http://www.vecernji.ba/crkva-trazi-prestanak-uzurpacije-groblja-u-mostaru-923010Begin forwarded message:

From: 1ivanprcela
Date: February 23, 2014 12:48:52 PM PST
Subject: Re: Na današnji dan rođena Kata Šoljić

Cijenjeni Naslove,

Da, sjecam se hrvatske majke-mucenice. Pred 10 godina, na Trecem zrtvoslovnom kongresu u Zagrebu, imao sam cast s njome sjediti za glavnim stolom toga nezaboravnoga kongresa. Na njemu sam po prvi put kao predavac nastupio. Predavac sam bio i na cetvrtom, petom i sestom
Zrtvoslovnom kongresu

Slava Katinoj braci, mucenicima mojega poklanog narastaja! Slava Katinim sinovima, hrvatskim mucenicima iz Drugoga domovinskog rata! Slava Kati Soljic, uzoru hrvatskih majki-mucenica!

J. Ivan Prcela
Prezivjeli iz Hrvatskog holokausta

Related Articles

View photos

Print article

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres