naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Hrvatski spomenar od 1. srpnja do 10 srpnja II.

Hrvatski informativni centar

Dogodilo se 6. srpnja

1990.

- Predstavnici trinaest hrvatskih opcina, u kojima zivi srpsko stanovnistvo, u Kninu odbacili amandmane na Ustav Hrvatske.

- Nepoznata osoba, pod okriljem mraka, ispalila hitac iz vatrenog oruzja na kucu predsjednika podruznice HDZ-a u Tenji Antuna Gudelja.

1991.

- Sovjetski predsjednik Mihail Gorbacov salje poruku predsjedniku Tudjmanu glede rezolucije o jugoslavenskoj krizi.

- Jugoslavenski ministar obrane Veljko Kadijevic i srpski predsjednik Slobodan Milosevic pojavljuju se na beogradskoj televiziji, te pozivaju gradjane na obranu Jugoslavije.

- Hrvatske snage uhitile 13 srp-skih terorista koji su sudjelovali u napadu na Borovb Naselje.

- Naoruzani Srbi blokirali cestu Josipdol - Plaski kod Vojnovca u Hrvatskoj.

- Neidentificirana grupa terorista dignula u zrak zeljeznicku prugu u Pakracu.

1992.

- Postujemo suverenost BiH, izjavio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman na konferenciji za novinare u Zagrebu.

- Hrvati su za BiH a protiv unitarizma, stoji u pismu dr. Franje Tudjmana upucenom Aliji Izetbegovicu.

- U Vojnom tuziteljstvu u Zagrebu podignuta optuznica protiv Borislava Mikelica, Dusana Jovica i drugih cetnickih mocnika Banije.

- Srpsko topnistvo ponovno napada Slavonski Brod i Zupanju.

- HVO je za nezavisnu BiH, izjavio predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban.

- Hrvatima i Muslimanima u Banjaluci dan ultimatum da za 48 sati napuste tzv. srpsku krajinu.

- Novi dokazi o planskoj likvidaciji nesrpskih naroda u Vojvodini.

- Cetnici vrse ekocid u Baranji i drugim podrucjima za koja je nadlezna zupanija Osijek. Stete se procjenjuju na 34 milijuna maraka.

- U Istru stiglo novih 1.300 izbjeglica iz BiH.

- Skupstina KESS-a, uoci summita u Helsinkiju, prihvatila Deklaraciju o "Jugoslaviji" i osudila nasilja na tlu bivse drzave za koja su , kako stoji, najvise odgovorna vodstva Srbije i bosanskih Srba.

1993.

- Zadrani ponovno pozvani da se pridrzavaju mjera opce opasnosti jer Srbi u posljednje vrijeme grad napadaju nocu ili u ranim jutarnjim satima.

- Smrt vreba na 200.000 Hrvata u opcinama Kiseljak i Kresevo, jer nema medicinske ustanove koja bi bila u stanju pruziti odgovarajucu medicinske ustanove koja bi bila u stanju pruziti odgovarajucu medicinsku skrb, a muslimanske postrojbe potpuno onemogucuju pristupe bolnicama u Travniku, Zenici, Tuzli, Konjicu i Jablanici.

- Dok na ramskom podrucju muslimanske snage napadaju pripadnike HVO-a, to isto cine Srbi na drugoj strani BiH, u gradacackoj opcini.

- NATO dovrsio planove za uporabu oko 80 raznih zrakoplova iz SAD, Francuske, Nizozemske i Britanije u zastiti snaga UN razmjestenih u muslimanskim "zasticenim zonama".

- Kao odgovor na srpska osvajanja i etnicko ciscenje u bivsoj Jugoslaviji, EZ i UN, predvodjeni Francuskom, Britanijom i SAD, vec 21 mjesec sprecavaju dostavu oruzja zrtvama agresije - pise sveucilisni profesor iz Chicaga Albert Wohlstetter u "Wall Street Journalu".

- Predsjednici Turske i Irana, Sulejman Demirel i Hashemi Rafsanjani, zajednicki zatrazili ukidanje embarga na izvoz oruzja u BiH.

- Najtirazniji austrijski list "Neue Kronen Zietung" objavio kako je Hrvatska rizicna, a Crna Gora sigurna kao moguca turisticka destinacija.

1994.

- Izaslanstvo Federacije BiH i bosanskim Srbima u Zenevi predocen prijedlog kontaktne skupine o razgranicenju u BiH, a karta je napravljena po osnovi omjera: 39 posto za Federaciju BiH, 48 posto za bosanske Srbe i 3 posto teritorija za sarajevski distrikt, koji, ako bi se dijelio, bi bio podijeljen 2:1 u korist Federacije BiH, cime bi se podmirio onaj vec cuveni 51:49.

- Ministri vanjskih poslova kontaktne skupine - Christopher, Kozirev, Kinkel, Juppe, Hurd i Papoullias - dali izjavu u kojoj se navodi da Federaciji BiH i bosanskim Srbima ostaju dva tjedna da odluce prihvacaju li najnoviji plan o razgranicenju BiH ili ne.

- Pobunjeni Srbi na Prokljanskom jezeru presreli talijansku jahtu, zalutale talijanske turiste pustili, rekavsi im da bi s njima drukcije razgovarali kad bi bili Nijemci ili Austrijanci.

- Iz Zbornog podrucja Split Hrvatske vojske izdano priopcenje u kojem se kaze da je 4. srpnja u zadarskom zaledju uhiceno sest pripadnika "92. benkovacke brigade", koji su bili u izvidnickoj akciji na prostoru koji kontrolira HV.

1995.

- Medjunarodni arbitar za Federaciju BiH Robert Owen poceo u Mostaru svoje prvo arbitriranje o spornim pitanjima izmedju federalnih partnera - Hrvata i Bosnjaka.

- U Sarajevu ponovno zabiljezen veci broj detonacija.

- "Beogradski manipulator otkrio je da su zapadni pokusaji bili naivni", pise "The Guardian''; naime, vec nekoliko dana u Britaniji se pojavljuju stidljive vijesti o prisilnim novacenjima u Srbiji i slanju vojnika u Knin i BiH, ali tek sada Zapad otvoreno priznaje da su nade u "Milosevicevo mirotvorstvo" bile uzaludne.

- Vijece sigurnosti UN prihvatilo Nacrt rezolucije kojom se produljuje sadasnji rezim sankcija na "SRJ" za slijedecih 75 dana, tj. po tzv. ublazenom rezimu.

1996.

- Skupina od dvadesetak strucnjaka i istrazitelja iz Ureda tuzitelja Medjunarodnog suda za ratne zlocine ucinjene na tlu bivse Jugoslavije pocinje s iskapanjem zrtava iz masovnih grobnica na podrucju Hrvatske i BiH.

- Predsjednik Tudjman na Trecoj konvenciji Hrvatskog svjetskog kongresa na Brijunima istaknuo da se kriza u BiH koristi za stalni pokusaj kompromitacije Hrvatske.

Dogodilo se 7. srpnja

1991.

- Nizozemski, belgijski i portugalski ministri vanjskih poslova potpisali na Brijunima deklaraciju koja bi trebala biti prihvacena od strane predstavnika Slovenije; te federalnih vlasti.

- Mjestani sela Celije natjerani na bijeg nakon sto su ih napale srpske teroristicke jedinice. - U Tenji kod Osijeka zestok sukob izmedju hrvatskih snaga i srpskih terorista kojima su pomogle oklopne jedinice JNA i spasile ih od poraza.

1992.

- Izborna komisija Republika Hrvatske utvrdila listu kandidata za predsjednika Republike, a to su: Drazen Budisa (HSLS), prof. dr. Ivan Cesar (HKDS), dr. Savka Dabcevic-Kucar (HNS), Silvije Degen (SSH), Dobroslav Paraga (HSP), dr. Franjo Tudjman (HDZ), dr. Marko Veselica (HDS), i dr. Antun Vujic (SDH).

- Hrvatske snage u silovitom napadu duboku potisnule na dubrovackom bojistu cetnike prema Trebinju.

- Okruzno javno tuziteljstvo u Varazdinu podignulo optuznicu protiv ubojica europskih promatraca, pilota JNA Dobrivoja Opacica i Emira Sisica, koji su raketama srusili helikopter EZ.

- Sedmorica sefova sedam najmocnijih zemalja svijeta zatrazila, na sastanku u Muenchenu, iskljucenje tzv. Jugoslavije iz Svjetske zajednice i njezinih organizacija.

1993.

- Cetnici srusili crkvu Sv. Katerine, staru vise od dvjesta godina u Cericu u vinkovackoj opcini.

- Duz cijele licke bojisnice cetnici provocirali i pokusavali pjesackim napadima probiti linije obrane.

- Vijece sigurnosti pocelo u New Yorku raspravu o mogucem odasiljanju postrojbi za nadzor 1.100 kilometara duge granice BiH prema Republici Hrvatskoj i Srbiji.

1994.

- Predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tudjman posjetio Slavoniju, a tijekom boravka u Vinkovcima obratio se prognanicima iz Celija, sela spaljenog prije tri godine, naglasivsi da cemo sve uciniti da se okupirana podrucja vratimo na miran nacin, jer svijet to od nas trazi, ali se pripremamo i za drugu opciju.

- U Zagrebu, ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granic primio u nastupni posjet novog sefa promatracke misije EU na podrucju bivse Jugoslavije veleposlanika Paula Joachima von Stulpnagela.

1995.

- U Sarajevu zivi oko 15.000 Hrvata, od kojih je oko 7.000 umirovljenika, osim izlozenosti snajperima i granatama, gotovo su na rubu gladi - rekao nakon povratka iz Sarajeva Ivica Racan, predsjednik SDP-a.

- U Brukellesu, u zgradi Europskog parlamenta, 6. i 7. srpnja odrzana konferencija pod nazivom "Europska unija i drzave srednje, istocne i jugoistocne Europe", na kojoj je hrvatski predstavnik dr. Zoran Jasic izjavio "kako europskim integracijama Hrvatska ne ulazi u Europu, vec se u nju vraca".

1996.

- U Sofiji odrzan prvi regionalni susret ministara vanjskih poslova balkanskih zemalja od svrsetka rata u bivsoj Jugoslaviji. Zajednicku izjavu o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i suradnji na Balkanu potpisale Bugarska, Grcka, Rumunjska, "SRJ", BiH, Turska i Albanija, sudionice susreta.

Dogodilo se 8. srpnja

1989.

- U Kninu odrzana svecana akademija u povodu 600. godisnjice kosovske bitke, te osvecena nova zgrada pravoslavne bogoslovije u sastavu manastira Krka, a proslavu iskoristili velikosrbi za srbovanje i cetnikovanje te velicanje Slobodana Milosevica.

- U Kistanjama, na nogometnom stadionu, uz srbovanje, odrzana osnivacka skupstina Srpskog kulturnog drustva "Zora", koje "bi trebalo sprijeciti denacionalizaciju i asimilaciju kojoj su izlozeni Srbi na ovim prostorima".

1990.

- Na promociji Srpskog pokreta obnove u Vrscu, lider pokreta Vuk Draskovic najavio da u borbi protiv Hrvatske ide zajedno sa Slobodanom Milosevicem.

1991.

- Mirovni plan Europske zajednice za prestanak rata u Sloveniji prihvacen na Brijunskom sastanku.

- Poslanica predsjednika Tudjmana domacoj i medjunarodnoj javnosti u kojoj je prikazao u kojoj se opasnosti Hrvatska nalazi.

- Nakon povratka u Haag, Van den Broek izjavljuje: "Ugasili smo vulkan".

- General JNA i federalni ministar obrane Veljko Kadijevic poziva na opcu mobilizaciju na "dobrovoljnoj" bazi.

1992.

- Naoruzani odmetnici pucali iz zasjede na automobil ministra unutrasnjih poslova Republike Hrvatske Slavka Degoricije na putu od Pozege prema Pakracu.

- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tudjman u glavnom gradu Finske Helsinkiju potpisao zavrsni akt KESS-a.

- Ministar inozemnih poslova Austrije dr. Alois Mock ocijenio nelogicnim embargo na uvoz oruzja za sve, dok Srbija nesumnjivo nastavlja agresiju - pise Die Presse.

1993.

- Hrvatska u ovom trenutku i dalje zbrinjava u Europi najveci broj izbjeglica - 275.433 i prognanika - 248.806.

- Nastavljaju se napadi muslimanske vojske na hrvatska naselja, na srediste Busovace ispaljeno vise od 500 projektila.

- Milosevic je primitivnim odbacivanjem konstruktivnog dijaloga s predstavnicom zaklade France-Liberte povukao dosad najopasniji potez, iz pariskog kuta znaci da se Milosevic odrekao najeceg saveznika - Francuske.

- Za posjeta Sloveniji makedonski predsjednika Kire Glogorova na poziv Milana Kucana, u Ljubljani istaknuto da je svaka rijec o obnovi Jugoslavije stetna u svakom pogledu.

- U politickoj izjavi prihvacenoj u Tokyju, celnici zemalja G-7 dali svoju potporu cjelovitoj BiH.

- NATO poceo koncentrirati svoje snage za BiH u talijanskim vojnim bazama.

1994.

- Hrvatski prognanici i dalje, vec osmi dan, blokiraju kontrolne punktove UNPROFOR-a, zbog njegove nedjelotvornosti na hrvatskim okupiranim podrucjima Hrvatske.

- Konvoji UNHCR-a od 1. srpnja nisu prevezli nikakvu humanitarnu pomoc u okupirana podrucja Republike Hrvatske, te u Veliku Kladusu i Bihac u Bosni, izjavila glasnogovornica UNHCR-a u Zagrebu Alemka Lisinski, a razlog tomu je blokada vozila UN koju su postavili hrvatski prognanici.

- Londonski "The Times", iz pera svog dopisnika iz Sarajeva Joela Brande, otkriva kako je UN umanjivao znacenje informacija, ili ih je objavljivao s rezervom, kako ne bi stetio srpskoj strani u Bosni.

- U sjedistu Ujedinjenih naroda u New Yorku, prema tvrdnjama diplomata, glavni tajnik UN Boutros Ghali predlozio Vijecu sigurnosti imenovanje juznoafrickog suca Richarda Goldstonea za tuzitelja na Medjunarodnom sudu za ratne zlocine ucinjene na podrucju bivse Jugoslavije.

1995.

- Akashijeva je procjena kako je na pocetku hrvatske akcije u zapadnoj Slavoniji bilo krsenja ljudskih prava, ali da sada vec hrvatske vlasti uspjesno obavljaju svoj posao i da je situacija normalna", napisale su to beogradske 'Vecernje novosti'- citirajuci glavnog tajnika UN-a.

- Hrvatske vlasti su odgovorne za krsenje ljudskih prava u vrijeme i nakon vojne operacije u zapadnoj Slavoniji, bilo je ozbiljnih krsenja, ali se ipak to nije dogadjalo masovno -zakljucuje posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki u svom izvjescu.

- Bosanski Srbi izvijestili Ured visokoga povjerenistva UN-a za izbjeglice u Sarajevu kako su pripravni dopustiti prolazak konvoja s humanitarnom pomoci za glavni grad BiH.
1996.

- Washington potvrdio svoje protivljenje kandidaturi Boutrosa Ghalija za glavnog tajnika UN-a.

- Kriminalni dosje Karadzic-Mladic danas zatvoren u Haagu, a tuzitelj Mark Harmon tvrdi kako postoje opravdane sumnje da su oni pocinili genocid.

Dogodilo se 9. srpnja

1989.

- Kod crkve Lazarica u Kosovo nedaleko Knina odrzana sredisnja sjevernodalmatinska proslava 600. godisnjice kosovske bitke, a prosla je u velikosrpskom duhu i mitingaskoj atmosferi, kojoj su pridonijeli i pridosli mitingasi iz Srbije i BiH.

1991.

- Srpski teroristi spalili hrvatsko selo Celije u Slavoniji.

- Srpski teroristi ubili hrvatskog gardistu Jerka Bukica u slavonskom selu Aljmasu.

- Dva hrvatska policajca ranjena u Iloku.

- Tenkovi JNA blokirali Policijsku postaju u Glini.

- Mobilizacija Jugoslavenske armije zapocinje u Crnoj Gori.

- Madjarski premijer Antal objavljuje da Vojvodina ne mora ostati dio Srbije nakon rjesavanja jugoslavenske krize.

1992.

- Goloruki, ali hrabri, hrvatski narod dao znatan doprinos novim odnosima u Europi, afirmaciji prava malih naroda na identitet i drzavnost, istakao u svom govoru na Plenarnoj sjednici Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji u Helsinkiju predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman.

- Predsjednici Hrvatske i BiH, dr. Franjo Tudjman i Alija Izetbegovic, u zajednickoj izjavi objavljenoj u Helsinkiju, slozili se da zajednicki interes obrane treba ostvariti naporima i sredstvima koja predvidja Povelja UN i na kojima se osnivaju dokumenti Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji.

- Veliko krivicno vijece Okruznog suda u Sibeniku osudilo generale bivse JNA Ratka Mladica i Spiru Nikovica, te jos pet jugooficira na 125 godina zatvora.

- Zrakoplovi SRJ u Podvelezju nedaleko Mostara bacali kasetne bombe i bojne otrove.

1993.

- Muslimanske snage nesmanjenom zestinom napadaju u dolini Neretve i srednjoj Bosni.

- Za zestok napad na Vitez muslimanske snage koristile UNPROFOR kao stit, tako da HVO - iako je napad bio dug, nije uzvratio.

- Jugoslavenska Vlada u Beogradu nametnula osoblju UN obvezu obnavljanja viza nakon svakog treceg putovanja u BiH.

- Cetnici granatirali Turanj, predgradje Karlovca.

- U politickoj izjavi celnici G-7 jednako potuzili Srbiju i Hrvatsku za komadanje BiH.

- SAD ostro prosvjedovale kod beogradskih vlasti zbog njihove odluke da obustave misiju KESS-a u Srbiji.

1994.

- Vodja bosanskih Srba Radovan Karadzic prihvatio jednomjesecno produljenje Zenevskog dogovora o primirju u BiH, inace cesto krsenog, izjavio za Reuter Jasushi Akashi po povratku s Pala u Zagreb.

1995.

- Londonski "The Sunday Times" u svom komentaru pise kako je Milosevic najveci europski prevarant, kako on jaca svoj nadzor nad ratnim strojem svojih saveznika u Hrvatskoj i BiH, te kako je Srbija prevarila Zapad u vezi sa sankcijama.

- Bosanski Srbi, nastavljajuci ofenzivu na Srebrenicu, napali i dvije promatracke postaje UN-a i zarobili 15 nizozemskih pripadnika UNPROFOR-a.

- Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatrazilo da se hitno odrzi sjednica Vijeca sigurnosti UN-a radi pogorsanja stanja u Srebrenici.

1996.

- Ekstremisti iz islamskih drzava prisilnim zenidbama dobili drzavljanstvo u BiH, pisu "The Guardian" i "The Washington Post".

Dogodilo se 10. srpnja

1989.

Predsjednistvo Centralnog komiteta SK Hrvatske ostro osudilo iskazivanje srpskog nacionalizma i mitingasku atmosferu pri proslavi kosovske bitke u Kninskoj krajini, te upozorilo da takvo iskazivanje nacionalizma nece vise tolerirati, takodjer sirom Hrvatske na brojnim skupovima najostrije osudjeni nacionalisticki ispadi u Kninskoj krajini.

1991.

- Europski parlament optuzuje JNA za upotrebu sile protiv Hrvatske.

- Europska zajednica, prema odluci Brijunskog sporazuma, odlucila poslati 30-50 civila kako bi promatrali situaciju.

- Slovenski parlament prihvatio Brijunski sporazum.

- Slovenski predsjednik Kucan i hrvatski predsjednik Tudjman opominju da se JNA ne pridrzava dogovora postignutih zajedno s Europskom zajednicom.

- Trideset hrvatskih generala, bivsih pripadnika JNA, osudili JNA zbog ratnih djelovanja.

- Albanija stavila svoju armiju u stanju pripravnosti.

- Ilegalna i nasilna mobilizacija u redove JNA pocinje se provoditi u Bosni i Hercegovini.

- Boris Jeljcin imenovan predsjednikom Rusije.

1992.

- Dr. Franjo Tudjman razgovarao u Helsinkiju s premijerom tzv. SR Jugoslavije Milanom Panicem.

- Deklaracija o Jugoslaviji prihvacena presutno na kraju helsinskog skupa kao prijedlog predsjednika BiH Alije Izetbegovica.

- Ministarstko vijece Zapadnoeuropske unije (WEU) na helsinskom skupu odlucilo poslati ratne brodove u Jadran, kako bi s mora nadzirali provedbu sankcija Vijeca sigurnosti protiv Srbije i Crne Gore.

- Srpski agresor koncentrira na Palama iznad Sarajeva velike kolicine ljudstva i oruzja iz Srbije i Crne Gore.

- Izvrsni direktor Svjetske banke za sredisnju Europu Kemal Dervis razgovarao u Zagrebu s potpredsjednikom Vlade mr. Juricom Pavelicem o modalitetima uclanjenja Hrvatske u ovu instituciju.

1993.

- Slovenski parlament usvojio Rezoluciju o odnosima s Hrvatskom.

- Ne prestaje napad muslimanskih snaga na Hrvate u dolini Neretve i u sredisnjoj Bosni.

- Srpski agresor silovito napadao na brcanskom podrucju.

- U 24-satnom napadu muslimanskih snaga na Vitez crte obrane se nisu pomaknule.

- U Veleposlanstvu BiH u Zagrebu odrzana sjednica Predsjednistva BiH kojoj je predsjedao Ejup Ganic - sjednici su bili nazocni, uz Ganica s muslimanske strane, i Fikret Abdic, a sa srpske strane Tatjana Mijatovic, Miro Lazovic i Mirko Pejanovic, od Hrvata bili su Franjo Boras, Mile Akmadzic i Miro Lasic.

1994.

- Mirni prosvjedi i blokada UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika usli u deseti dan.

- Treci sabor HDZ-a BiH zavrsio dvodnevno zasjedanje usvajanjem novog Statuta stranke i Programske deklaracije, a novi je predsjednik izabran tajnim glasovanjem, Dario Kordic, jedan od utemeljitelja HDZ-a u Busovaci i organizator obrane hrvatskog pucanstva u Lasvanskoj dolini.

- "U pogledu prostora pod zastitom Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj pozivamo na odrzanje prekida vatre, na ponovni dijalog i na uzajamno priznavanje postojecih granica", zahtjev je Hrvatima i Srbima iz zavrsnog dokumenta sa summita osam velikih u Napulju.

- Predsjednik Tudjman otvorio 45. Dubrovacki festival, a u prigodnom govoru istaknuo da "njegova velika zrtva, u barbarskoj jugokomunistickoj i velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, cini hrvatsku kulturu simbolom hrvatskog otpora".

1995.

- Jake srpske snage silovito udarile na istocnobosanske "zasticene" enklave Srebrenicu i Zepu i sada se nalaze na samo kilometar od sredista Srebrenice.

- Posebni izaslanik UN-a Yasushi Akashi upozorio da ce mirovne snage morati razmotriti upotrebu svih sredstava, ako bosanski Srbi ne zaustave napade na Srebrenicu.

- Na Uzem sredistu Sarajeva cetnici granatama gadjaju civilne ciljeve.

- Turski predsjednik Sulejman Demirel zatrazio "pomoc zbog stanja u BiH, posebno u Srebrenici" od Bila Clintona, Jacguesa Chiraca, Borisa Jeljcina i Hosnija Mubaraka.

- UN-ov izvjestitelj Tadeusz Mazowiecki optuzio tzv. SR Jugoslaviju za nepostivanje prava svojih gradjana i upozorio da su neke akcije te zemlie "potpuno neprihvatljive''.

1996.

- Sest dana prije zakazanog roka, 15. srpnja, pocela obnova u hrvatskom Podunavlju.

- Gradsko izborno povjerenstvo u Mostaru utvrdilo niz nepravilnosti u vezi s mostarskim izborima, a odluku ombudsmana Uprave EU-a Constantina Zeposa, kojom je ukinuto rjesenje Povjerenstva da se poniste izbori na glasackom mjestu u Bonnu zbog 26 glasackih listica viska od broja glasaca, ocijenilo "nezakonitom i mimo svake pravne prakse".

- Washington objavio da pocinje program uvjezbavanja i opremanja snaga Federacije BiH pod americkim vodstvom, buduci da su ispunjeni uvjeti donosenjem Zakona o obrani Federacije.

- Beogradski mediji "otkrivaju" svjedoke da su u "Oluji" prilikom bijega iz Knina srpski tenkovi gazili Srbe.

- U Beogradu potpisan petogodisnji ugovor o transportu sirove nafte Jadranskim naftovodom od Omislja na Krku do "jugoslavenskih" rafinerija u Pancevu i Novom Sadu.

Hrvatski informativni centar
http://www.hic.hr/

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres