naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Hrvatski spomenar od 1. srpnja do 10 srpnja I.

Hrvatski informativni centar

Dogodilo se 1. srpnja

1991.

- Stjepan Mesic postao Predsjednik Predsjednistva Jugoslavije.

- Hans van Den Broek imenovan predsjedateljem Ministarskog vijeca EZ-a.

- Ubijen sef osijecke policije Josip Reihl Kir.

- General JNA Zivota Avramovic imenovan komandantom Pete vojne oblasti JNA.

- Jedinice JNA u Sloveniji zapocinju povlacenje u svoje kasarne.

- M. Vukas ubijen na teroristickoj blokadi u Ogulinu.

- Tri clana jugoslavenske obavjestajne sluzbe KOS-a uhiceni u Virovitici.

- Raspusten Varsavski pakt.

1992.

- U Zagrebu potpisan protokol o diplomatskim odnosima Hrvatske i Grcke.

- Unatoc UNPROFOR-u, nastavljen teror u okupiranoj obrovackoj opcini.

- Oko 200 Hrvata zatrazilo od UNPROFOR-a da ih zastiti odnosno izbavi iz okupirane Baranje.

- U Kljajicevu, selu kraj Sombora, premlacivanjem ubijen cuvar zupnog ureda Johann Raab. Vojvodinu napustilo 17.000 Hrvata.

- Srpski lobby u Americi tiskao kartu gdje se velika Srbija prostire od Ohrida, a obuhvaca BiH i tzv. SAO krajinu.

- Nastave li Srbi ovako u BiH, Europa ce dobiti dva milijuna gnjevnih, prognanih europskih Palestinaca, izjavio je Tilman Zulch, predsjednik Drustva za ugrozene narode iz Goetingena.

1993.

- Plotunima iz teskih haubica cetnici razarali Skradin, Raslinu, Pakovo Selo i Dubravice u sibenskoj opcini.

- U napadima na Zadar i Biograd jedan civil ubijen a jedan ranjen.

- Poslije napada na mostarsku vojarnu "Tihomir Misic" i hrvatska naselja u Bijelom Polju jake borbe izmedju muslimanskih i hrvatskih postrojbi vodjene u sjevernom dijelu Mostara i uskom pojasu uz rijeku Neretvu.

- Slovenski nacionalisti ostro reagirali na slovensko-hrvatsko zblizavanje odnosa.

- Odbor visokih duznosnika KESS-a potvrdio vec poznato stajaliste te organizacije da se trajno rjesenje sukoba u BiH mora naci na temelju njezine teritorijalne cjelovitosti i odgovarajuce zastite ljudskih prava.

- Madjarski list "Magyar Hirlap" dosao do podataka iz kojih se vidi da ruski vojnici dolaze u Bosnu boriti se za srpske interese, za sto ih "SRJ" nagradjuje sa 25 dolara mjesecno.

1994.

- Danas zapocela potpuna blokada punktova UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika, koji time zele upozoriti svjetsku javnost na neucinkovitost "plavih kaciga".

- U Hrvatskom Saboru pocela Druga konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa na kojoj sudjeluje oko 450 delegata iz 30-ak zemalja svijeta.

- U Vojvodini je zivjelo oko 120.000 Hrvata, od kojih je od 1991. godine protjerano izmedju 35.000 i 40.000, a takodjer je Beograd i uzu Srbiju od 40.000 Hrvata napustio velik broj hrvatske manjine, rekao za "Vecernji list" saborski zastupnik Djuro Vidmarovic.

- Srpski mediji pisu o zemljovidima kontaktne skupine u BiH tvrde da su Rusi "obecali" Milosevicu kako ce "srpska strana zadrzati kopneni koridor kroz Posavinu".

1995.

- Helsinska udruga za nadzor ljudskih prava "Human Rights Watch" sa sjedistem u New Yorku, u svom najnovijem izvjescu, istice kako nije bilo krsenja ljudskih prava nad Srbima prigodom oslobadjanja zapadne Slavonije.

- Danski ministar obrane Hans Haekkerup izjavio kako su pobunjeni hrvatski Srbi danskim pripadnicima mirovnih snaga, smjestenih u Hrvatskoj, ukrali jedan protutenkovski raketni sustav.

1996.

- Biljana Plavsic izjavila da je Karadzic i dalje predsjednik srpskog entiteta i da je ponovno izabran na celo SDS-a.

Dogodilo se 2. srpnja

1990.

- Na prvoj konferenciji za novinare Predsjednistva Sabora Republike Hrvatske formiranje Zajednice opcina Knin ocijenjeno neustavnim.

- U Kosovu kod Knina, na proslavi Vidovdana, sluzbeno objelodanjen osnutak srpske autonomne krajine i predstavljen njezin prvi predsjednik dr. Milan Babic.

- Na dno jame Jazovka kod sela Sosice, u Zumberku, gdje su kosti tisuca zrtava ubijenih poslije zavrsetka 2. svjetskog rata, spustila se ekipa "Vecernjeg lista".

1991.

- Na zasjedanju EZ-a u Rimu odluceno da se u Jugoslaviju posalju promatraci.

- Geleral JNA Blagoje Adzic, vrhovni komandant JNA, proglasava nastavak rata protiv Slovenije.

- Borbeni avioni JNAunistavaju tri televizijska odasiljaca koji pripadaju RTV Sloveniji.

- General JNA Bajic imenovan komandantom "jedinice Petog vazduhoplovnog korpusa JNA".

- Zagrebcani pokusali zaprijeciti izlazak sedam tenkova JNA iz kasarne u Novom Zagrebu. Jedan civil i dva vojnika JNA ubijeni, a devet civila ranjeno.

- Sime Djodan imenovan ministrom obrane Republike Hrvatske, a Onesin cvitan ministrom unutarnjih poslova.

1992.

- O sudbini trojice vukovarskih zarobljenika koje je srpski vojni sud osudio na smrt saznat ce cijela Amerika, izjavila u Zagrebu Amelia Robinson, clanica Schillerovog instituta i zagovornica zastite ljudskih prava.

- Deklaracija Hrvata i drugih prognanih iz Vojvodine: "Hocemo samostalnu, demokratsku, slobodnu i demilitariziranu Vojvodinu."

- UNPROFOR preuzeo odgovornost za sjeverni i juzni sektor, izjavio general Satish Nambiar, zapovjednik zastitnih snaga UN u Hrvatskoj.

- Sa utvrda na Motajici cetnici pojacavaju topnicke napade na posavska sela i Slavonski Brod.

- Rakete "luna", velike razorne moci, razaraju Odzak u Bosanskoj Posavini.

- S cetnicima u Bosni je mnogo ruskih i rumunjskih placenika, izjavio Sefer Halilovic, zapovjednik TO BiH.

- Federalna porota suda u Phoenixu, u Arizoni, oslobodila Hrvata Ivana Kapetanovica optuzbi za navodni pokusaj krijumcarenja oruzja iz SAD. Hrvatski domoljub bio zrtva isforsirane, namjestene operacije americke carinske sluzbe.

1993.

- Sest razornih raketa pogodilo Vodice usred noci, dok je duz bojista vladalo potpuno zatisje.

- Nakon neuspjelog pokusaja da u potpunosti ovladaju prostorima Zepca i Novog Sehera, muslimanske snage prosirile ofenzivu na Fojnicu, iako je proglasena zonom mira.

- Usprkos Rezoluciji 816 Vijeca sigurnosti UN, kojom je odluceno da se uz pomoc zrakoplovnih snaga NATO-a provede zabrana letanja iznad BiH, Srbi i dalje lete - onoliko koliko im treba.

1994.

- Zajednica prognanika Hrvatske nastavila blokadu UNPROFOR-a, na punktu na Turnju prognanici tijelima zatvorili promet vozilima "plavih kaciga", te priopcila da ce akcija trajati sve dok od glavnog tajnika UN Ghalija i njegova izaslanika Akashija ne dobiju cvrsta jamstva da ce odmah poceti provedbu Vanceova plana i rezolucija Vijeca sigurnosti.

- U BiH otputovalo oko 200 pakistanskih vojnika, koji ce sudjelovati u operacijama UN za ocuvanje mira.

- Papa Ivan Pavao II primio u Vatikanu u privatnu audijenciju predsjednika Vlade BiH Harisa Silajdzica.

1995.

- Tragicna bilanca subotnjih (01. srpnja) srpskih napadaja na Sarajevo jest 13 ubijenih i 75 ranjenih civila.

- Francuski pripadnici UNPROFOR-a na jedan srpski polozaj u okolici Sarajeva otvorili minobacacku vatru, nakon sto su Srbi iz teskih strojnica pucali na konvoj UN-a.

1996.

MINISTARSKI odbor Vijeca Europe ponovno odgodio primanje Hrvatske u Vijece Europe, s porukom da hrvatske vlasti sacekaju da prodju bosanski izbori, pa da ce onda zauzeti svoje mjesto u Strasbourgu.

Dogodilo se 3. srpnja

1990.

- U Zagrebu se sastala predsjednistva Hrvatske i Jugoslavije, na celu s predsjednicima dr. Tudjmanom i dr. Jovicem, a postignuta je suglasnost da se jugoslavenska kriza moze rijesiti samo ustavnim, demokratskim putem.

1991.

- Oko 80 km duga kolona vojnih vozila JNA iz pravca Beograda stigla na hrvatsko-srpsku granicu.

- Preko 60 tenkova i 40 oklopnih vozila JNA uslo u Baranju.

- Srpske paravojne jedinice ubile dvojicu hrvatskih gardista u Vukovaru.

- Americki senator Bob Dole savjetuje predsjednika SAD-a Georga Busha da formira specijalne postrojbe koje bi intervenirale u Sloveniji i Hrvatskoj.

1992.

- Prognano 186 Hrvata s drniskog podrucja za posljednja 2 dana.

- "Ruzicaste zone" u opcinama Zadar, Biograd, Benkovac, Drnis i Sinj trebale bi biti demilitarizane za nekoliko dana, izjavili zapovjednik sektora Jug general Arap Rob i koordinator za civilna pitanja UNPROFOR-a Viktor Andrejev.

- Pismo Helsinki Watcha vodstvu SRJ: sudjenim braniteljima Vukovara silom iznudjivana priznanja.

- Ministar inozemnih poslova BiH Haris Silajdzic upozorava da "operacija sarajevski aerodrom" odvlaci paznju od rata u BiH.

1993.

- Muslimanske snage i dalje napadaju hrvatska naselja oko Zepca, Maglaja i Zavidovica, to isto cine i u prozorskoj opcini, gdje napadaju sela Uzdol, Jurice i Ljubunce.

- Francuski arhitekt i crnogorski princ Nicolas Petrovich-Njegoss, "nasljednik prijestolja Crne Gore", uputio preko lista "Le Figaro", dvostruku poruku svojim sunarodnjacima - protiv rata i protiv plana o stvaranju velike Srbije.

- Celnik bosanskih Srba Radovan Karadzic potvrdio da su njegove snage uvele placanje cestarine za vozila UN u visini od 140 do 350 dolara po vozilu, ovisno o njegovoj velicini.

1994.

- Za nedavnog boravka americkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha istocnoj Slavoniji, kad mu je zabranjen od "srpskih vlasti" posjet Vukovaru, dozivio neugodnost i na punktu UNPROFOR-a nedaleko Nustra, gdje je od njega ruski vojnik zatrazio identifikacijsku iskaznicu.

- Prognanici koji su u Vinkovcima blokirali UNPROFOR-ov prijelaznu tocku prema Mirkovcima, u jednom njegovom vozilu pronasli 60 gajbi piva, dok je dozvoljen na po vozilu jedna gajba piva.

- Propovjednici novog "duha Bosne", poput muslimanskog lista "Ljiljan", sire maksimu: "Treba unistiti duh Sarajeva da bi zivio duh Bosne!", jer on je otrov koji je Bosnu gotovo unistio.

1995.

- Predsjednik Tudjman u Zagrebu primio izaslanstvo Sredisnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa, organizacije koja okuplja hrvatske iseljenike u tridesetak zemalja diljem svijeta.

- Juznokorejski diplomat Byunb Suk Min imenovan za sefa misije UN u Hrvatskoj (UNCRO).

- Srpski agresor na orasko-samackom bojistu od ranih jutarnjih sati silovito napadao minobacacima i to iz smjera Batkuse i Obudovca na zapadne dijelove bojista.

- U Bijeljini s Ratkom Mladicem razgovarao Robert Block, novinar "The Independenta", kojemu je general zlocinacke srpske vojske rekao kako je za njega simbolika vrlo bitna - tako za njega Kosovska bitka nikada nije zavrsila.

1996.

- Gradska izborna komisija ponistila mostarske izbore u Bonnu jer se na tom glasackom mjestu pojavilo 26 listica vise nego sto je glasovalo glasaca.

- Na sastanku sa stranim veleposlanicima u Zagrebu, obitelji nestalih, zatocenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila predale im apel za trazenje 2.686 nestalih.

- Belgija nece zadrzati svoje vojne postrojbe u hrvatskom Podunavlju ako izgubi zapovjednistvo nad UNTAES-om, koje je zatrazila Rusija, izjavio belgijski ministar obrane Poncelet.

Dogodilo se 4. srpnja

1991.

- Srpske neregularne jedinice napale hrvatske gardiste i policajce u Borovu Naselju i pri tom ubile 10 civila i ranile jos deset.

- Srpske neregularne jedinice na Baniji napale hrvatsku Policijsku postaju u Kozibrodu.

- Jugoslavensko predsjednistvo objavljuje ultimatum u kojem se kaze da Slovenija treba uspostaviti drzavne poslove kakvi su bili prije rata.

- Hrvatska sportska federacija zahtijeva od svojih clanova da ne nastupaju ni u kojoj jugoslavenskoj sportskoj ekipi.

1992.

- Zapovjednik snaga UNPROFOR-a u Sarajevu general Lewis MacKenzie izjavio da ce zatvoriti sarajevski aerodrom, bude li ga se bombardiralo.

- Prvim zrakoplovom koji je poslije sankcija UN sletio iz inozemstva na beogradski aerodrom stigao kandidat za premijera "SRJ" Milan Panic, americki drzavljanin srpskog podrijetla.

- Boutros Ghali izjavio u Londonu da bi, ako se UN odluce za vojnu akciju u bivsoj Jugoslaviji, ona bila usporediva s akcijom protiv Iraka nakon njegove agresije na Kuvajt.

1993.

- Hrvatski branitelji polako, ali sigurno, vracaju izgubljeni teritorij kod Bijelog polja, koji su muslimanske snage okupirale prvog dana podmukle agresije na Mostar.

- Sprijecena muslimanska izdaja boraca HVO-a.

1994.

- Potpuna blokada UNPROFOR-a na vecini kontrolnih tocaka u Hrvatskoj traje cetvrti dan.

1995.

- Potpredsjednik Vlade RH dr. Mate Granic u Zagrebu primio pomocnika glavnog tajnika UN-a za politicka pitanja Alvara de Sota i tom prigodom naglasio da su neprihvatljivi uvjeti pobunjenih Srba za obnavljanje pregovora o provedbi gospodarskih sporazuma i pocetka politickih pregovora.

- Predstavnici Mesihata islamske zajednice odrzali prosvjedni skup ispred sjedista snaga UN-a u Zagrebu s ciljem upoznavanja javnosti s katastrofalnim stanjem na bihackom podrucju.

- Srpski ekstremisti iz privremeno okupirane Tenje nastavljaju s oruzanim provokacijama, prema izvjescu Osjecko-baranjske Policijske uprave, iz protuzrakoplovnih strojnica pucali po istocnim dijelovima Osijeka.

- Nakon sve cescih kradja oruzja iz skladista UNPROFOR-a, bosanske vlasti sumnjaju da to Srbi rade u dogovoru s UNPROFOR-om.

- Prekosavski cetnici razornim projektilima ponovno napali zupanjsku Posavinu, gadjajuci Posavske Podgajce i Rajevo Selo, te pritom ponovno nanijeli veliku materijalnu stetu.

- Akcija u zapadnoj Slavoniji je odgovor na teroristicke napade, ubijanja i otmice hrvatskih drzavljana, kao i na odluku lokalnih srpskih vlasti da zatvore auto-cestu, navodi u pismu glavnom tajniku UIM-a Boutrosu Ghaliju hrvatski veleposlanik pri UN-u Mario Nobilo.

- Sef glavnog stozera francuskih oruzanih snaga admiral Jacques Lanxade izjavio da BiH i Hrvatska usporavaju razmjestanje Snaga za brzo djelovanje.


1996.

- Predsjednik Tudjman uputio predsjedniku Borisu Jeljcinu cestitku u povodu njegova izbora za predsjednika Ruske Federacije.

- Karadzic odlucio da se nece kandidirati za predsjednika srpskog entiteta u BiH.

Dogodilo se 5. srpnja

1990.

- Skupstina Srbije raspustila Skupstinu i Izvrsno vijece SAP Kosovo, a Albanci smatraju da je time Kosovo fakticki okupirano.

1991.

- Hrvatska Vlada zahtijeva od JNA da se povuce u svoje kasarne na hrvatskom teritoriju.

- Blizu Petrinje, srpski teroristi ubili 16-godisnju Josipu Kozic, a njenu sestru i hrvatskog gardista ranili.

- Europska zajednica odlucila poslati mirovnu misiju u Jugoslaviju.

- Ministarsko vijece Europske zajednice odlucilo poslati ponovno u Beograd svoja tri vrhunska predstavnika.

- Hrvatske majke ciji sinovi sluze JNA putuju u Sloveniju kako bi izvukli svoje sinove iz JNA.

- General Tomislav Simovic imenovan komandantom Trece vojne oblasti.

1992.

- Beogradska sudjenja na kojima su osudjeni na smrt branitelji Vukovara nelegalna su, stoji u pismu Nevena Jurice, predsjednika saborskog Odbora za zastitu ljudskih prava upucenom Amnesty Internationalu.

- Cetnicima u okolici Mostara stize pomoc iz Srbije, izjavljuje Opcinski stozer HVO Mostar.

1993.

- Na redovitoj mjesecnoj konferenciji za tisak, predsjednik Tudjman rekao da Hrvatska ne zeli razgovarati ni o kakvoj zamjeni teritorija, ali je spremna razmotriti svaki prijedlog u okviru cjelokupnog rjesenja pitanja UNPA podrucja.

- Zapovjednistvo kakanjske brigade HVO-a "Kotromanic" poslalo apel predsjedniku HZ Herceg-Bosna Mati Bobanu da pomogne hrvatskom narodu koji na tom podrucju prozivljava tragediju.

- Agresija muslimanske vojske na srednju Bosnu traje vec mjesec dana - muslimanske snage pale, pljackaju, ubijaju i otimaju sve sto je hrvatsko, a u okruzenju se naslo oko 150.000 Hrvata.

- Sesnaest americkih vojnika, koji cine prvi dio skupine sto prethodi americkih bataljunu koji bi trebao biti razmjesten u Makedoniji, stiglo u Skopje.

- Madjarski carinici izvjescuju da je jedna srpska cisterna, na njihovo iznenadjenje, projurila kroz madjarsku granicnu postaju brzinom od oko 70 km na sat, probivsi rampu odjurila u Srbiju.

1994.

- Nakon petog dana blokade UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika, prvi pokusaji "tihog" proboja blokade, na prijelazu kod Donjeg Miholjca "plavci" pokusali prijeci u Madjarsku, iz koje bi preko Srbije usli u Baranju.

- Ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granic, u intervjuu za dnevnik "Slobodnu Dalmaciju", izjavio da ce Hrvatska "bespogovorno traziti da UNPROFOR stane na granice medjunarodno priznate Republike Hrvatske i da se konacno osigura povratak prognanika".

1995.

- Predstavnici sest oporbenih stranaka u hrvatskom Saboru i deset politickih stranaka iz BiH potpisali u Sarajevu zajednicku izjavu, kojom medjunarodnu zajednicu pozivaju na akciju kako bi se prekinula agresija na BiH te zaustavilo razaranje Sarajeva.

- U rubrici "Biljeske s ruba", "Frankfurter Rundschau" objavio osvrt na Stoltenbergov govor u Oslu, u kojemu je on iznio "da i kada se prikazuju kao Hrvati, u stvari radi se o Srbima", a spominjuci Muslimane, rekao je da su "i to Srbi koji su presli na islam".

- "Predsjednik Izetbegovic nikada nije trazio od UN-a da posalje preventivne 'plave kacige' u BiH kako bi sprijecio izbijanje rata u BiH' odgovorio Boutros Ghali na novinarsko pitanje: zasto 1992. nije poslao "plavce" u BiH? - Predsjednik Federacije BiH Kresimir Zubak razgovarao sa zapovjednikom multinacionalne brigade iz sastava Snaga za brzo djelovanje generalom Andeiom Soubirouom, no nije se postigao nikakav konkretan dogovor oko razmjestaja snaga.

- Republika Hrvatska postala 5. srpnja punopravni clan Medjunarodnog instituta za upravne znanosti (International Institute of Administrative Sciences - HAS).

1996.

- Hrvatski premijer Zlatko Matesa u nesluzbenom posjetu Londonu, gdje se sastao s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvitak (EBOR) Rosierom. Istaknuto da se u projekte u Hrvatskoj ulozilo 280 milijuna dolara.

Hrvatski informativni centar
http://www.hic.hr/

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres