naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Izjava za javnost

Fra Simun Sito Coric

Solothurn - 6/24/2004 - U zadnje vrijeme vise novina u (!) RH, BiH i SICG (npr. tjednici Feral Tribune, Slobodna Bosna, Vreme ) plasira u javnost neistine i lazi o meni, najcesce kao franjevcu misionaru i predsjedniku Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), naime da sam umijesan u financiranje i skrivanje generala Gotovine, stavljajuci uvijek u taj kontekst i mog brata Valentina Corica koji je medju sestorkom nasih prije gotovo tri mjeseca otisao u Den Haag.

Kako nemam mogucnosti redovito pratiti sve te tiskovine na raznim stranama, pa ne mogu na sve ni odgovoriti, a neki su mi uskratili objaviti odgovor, zahvaljujem svima koji objave ovu moju izjavu i tako mi omoguce upozoriti javnost na sve te podvale i lazi.

Izmisljotine se, primjerice, krecu od tvrdnja da Valentinov brat fra Sito ne zna ovih dana ni gdje mu je glava, jer se bavi skrivanjem generala Gotovine, ili da sam generalu Gotovini osigurao u Svicarskoj tajno lijecenje, ili da sam predsjednik ustaske organizacije Hrvatsko iseljenistvo koja takodjer financira skrivanje, pa sve do navodjenja brojeva leta zrakoplova kojima je Gotovina slijetao i polijetao iz Svicarske, valjda da laz uvjerljivije izgleda.

Tu se zna lukavo uplesti i cijelu nasu obitelj u to financiranje i skrivanje, a procjene vrijednosti seoskog imanja naseg oca i majke (s prozirnim namjerama redovito pripisivanog samo Valentinu) uistinu smijesno se uvecavaju i jos smjesnije su razlicite (usporedi samo Feral od 18. 6. i Vjesnik od 20. 6. 2004).

Pri tom nam se kao brojnoj obitelji bas bez i najmanjeg argumenta podlo insinuira sumnjivo bogacenje, nemajuci pojma kakvo su nam seosko imanje jos djedovi posjedovali.

Uopce se ne bih mucio ovom izjavom kad bi se te klevete samo mene ticale, bez obzira sto mi vec donose odredjene poteskoce. Ali ne mogu pred javnosti to odsutjeti, jer ovo (orkestrirano?) sirenje lazi kao istine nanosi stetu velikom broju nevinih ljudi i ustanova kojima pripadam, a klevetanom su mi bratu sad zatvorski zacepljena usta.

Uz to, sve to dolazi bas u ovo vrijeme kad Haaski tribunal priprema odluku, hoce li pustiti nase pritvorenike da cekaju sudjenje kod kuce u svojim obiteljima ili ce - kao nigdje u svijetu - morati dvije-tri godine cuvati samicu u tom kazamatu dok im konacno netko u ime Tribunala prvi put ne rekne dobar dan i pocne sa sudjenjem.

Svoje nacelno uvazavanje, ali i ozbiljne kritike rada institucije Haaskog Tribunala, kao i moj stav prema slucaju general Gotovina, niz puta sam argumentirano javno i vrlo tirazno obrazlagao. U nasim, ali i nekim vaznim stranim medijima, najvise je citirana ona sluzbena predstavka koju sam potpisao o tome gl. tuziteljici gospodji Del Ponte u ime HSK-a.

Nase temeljne navode u njoj upravo je potvrdio i sam Bill Clinton u svojoj ovaj tjedan objavljenoj autobiografiji. Pri njima stojim i danas, pa stoga ovim izjavljujem da bez ikakvih dokaza iznesene tvrdnje i insinuacije u recenim dnevnim i tjednim novinama spadaju naprosto u podrucje neistina i lazi.

Nadalje, uvjeren sam, bude li pravde i ne bude li politike, da ce se na sudu dokazati nevinost mog brata Valentina i da ce se vidjeti da je i on bio zrtva Haaskog tribunala. Na kraju, zivim vise od trideset godina izvan domovine, ali nikad nisam ni cuo za ustasku organizaciju Hrvatsko iseljenistvo, a ne li da sam joj predsjednik.

Fra Simun Sito Coric
Predsjednik
Hrvatski svjetski kongres HSK

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres