naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Tuesday, December 15, 2020

Otvoreno pismo predsjedniku RH gosp. Stjepanu Mesic

Josip Ante Sovulj

- Predsjedniku RH, gosp. Stjepanu Mesicu
- Hrvatskoj javnosti

Stovani gospodine Predsjednice:

Nedavni izbori odrzani za sastav Hrvatskoga Sabora sadrzavaju sve temelje zakonitosti i legimiteta koji proizlaze iz Ustava, zakona i propisa Republike Hrvatske i u skladu s civilizacijskim demokratskim dostignucima Europe i svijeta.

Sukladno tome, ishod tih izbora trebao je biti dostojanstveno i pravovremeno priznat od svih ustanova i duznosnika RH, kao sto je i priznat po siroj Medjunarodnoj zajednici; medjutim, nazalost i s vecnegativnim posljedicama, to se do danasnjeg dana jos nije dogodilo, jer Vi gospodine Predsjednice - neocekivano i bez opravdanih razloga - niste jos uvijek povjerili predsjedniku pobjednicke strake, dr. Ivi Sanaderu, zadacu sastavljanja nove Vlade.

S povjesnog nasljestva hrvatskoga naroda, u kojem je iznad Hrvatskoga Sabora jedino Bog na nebu, te temeljem Ustava RH,napominjemo da jedino Hrvatski Sabor je ta vrhovna institucija hrvatskoga naroda odgovorna donositi odluku o povjerenju ili nepovjerenju predlozenom predsjedniku nove Vlade i Vladi koju bi on predlozio.

Sredisnji odbor i clanovi Hrvatskoga svjetskog kongresa, apoliticke i nestranacke medjunarodne krovne organizacije, priznata po Organizaciji Ujedinjenih naroda (UN), koja djeluje na promicanju interesa hrvatskoga naroda u svijetu i u Republici Hrvatskoj prema nacelima Povelje Ujedinjenih naroda, uvjerni smo da su svi preduvjeti ispunjeni da se dr. Ivi Sanaderu povjeri zadaca mandatara za sastav nove Vlade RH, a eventualno nastojanje predaje te zadace drugim strankama sadrzi klicu moguce institucionalne krize.

Stvarni interesi hrvatskoga naroda nedvojbeno se temelje na nacelima demoktratskih dostignuca i zakonitosti od kojih zavisi svaki daljnji napredak, a ugled Republike Hrvatske u svijetu temelji se na postupcima njezinih ustanova i licnosti koje ih predvode i prestavljaju. S toga, gospodine predsjednice, u cilju izbjegavanja pojave pravne nesigurnosti u Hrvatskoj, te moguce instucionalne nestabilnosti sto bi se odrazilo i na medjunarodnom polju, apeliramo da u najkracem roku povjerite zadatak sastavljanja nove Hrvatske Vlade dr. Ivi Sanaderu, predsjedniku stranke koja je pobjedila na izborima 25.11.2007. godine.

Molimo Vas gospodine predsjednice, drzite na umu da su po srijedi interesi Republike Hrvatske i njezinih gradjana, ali istovremeno i interesi civilizirane demokratske Europe, koja uspjesno izgradjuje svoj sustav mira i suzivota i na ovom dijelu svoga podrucja. Svima nama koji svoj narod i svoju Europu, kojoj povjesno i civilizacijski pripadamo, te nasu zajednicku kulturu postujemo, jasno je da ne smije u Hrvatskoj u nastalim politickim prilikama prevladati niciji frakcijonaski, ideoloski, stranacki, ili osobni interesi.

U uvjerenju da ce Vas u donosenju Vasih drzavnickih odluka nadahnuti duh razboritosti i mudrosti, izrazavamo svoje postovanje i srdacno Vas pozdravljamo.

Hrvatski svjetski kongres
Josip Ante Sovulj, Glavni tajnik

New York/Zagreb, 29. studenoga 2007. godine

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres