naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Friday, December 18, 2020 to Friday, December 25, 2020

Hrvatske svjetske igre, Zagreb 21.do 26. srpnja 2014

Hrvatski svjetski kongres HSKHSK: Himna Htvatskih svjetskih igara HSI
Crolympics Zadar 2006
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ty4-9s5sMeQHrvatske svjetske igre - prilika za upoznavanje domovine predaka
"Cilj projekta - povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta”

Mr.sc. Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primila je izaslanstvo Hrvatskih svjetskih igara na čelu sa g. MIjom Marićem, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa i Franjom Pavićem, koordinatorom Hrvatskih svjetskih igara.

Na sastanku se razgovaralo o modalitetima suradnje na 3. Hrvatskim svjetskim igrama, koje bi se trebale održati slijedeće godine: “Državni ured će svakako podržati projekt koji ima za cilj povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta” – rekla je predstojnica Krstičević i dodala “Putem Igara, Hrvati koji dolaze iz dalekih krajeva, a koji do sada nisu imali priliku, moći će upoznati sve ljepote naše domovine, hrvatsku kulturu i povijest. S druge pak strane, i mi u Republici Hrvatskoj putem igara ostvarujemo veliki strateški cilj – čuvamo i njegujemo hrvatski identitet i hrvatsko kulturno zajedništvo.”

U prezentaciji projekta, izaslanstvo Hrvatskih svjetskih igara istaknulo je gospodarski i turistički benefit koji se putem Igara ostavruje u Republici Hrvatskoj. “Preko 3500 tisuća ljudi, koliko ih se okupi na Igrama, značajan je turistički potencijal. Kako kratkoročni tako i dugoročni – mnogi od sudionika će nakon što se vrati u svoje matične domovine pričati o Hrvatskoj i svim lijepim stvarima koje su doživjeli. Vjerujemo, a to pokazuju i dosadašnja iskustva, kako će tako potaknuti i svoje sugrađane na posjet Lijepoj našoj” – istaknuli su.

Hrvatske svjetske igre održane su 2006. i 2010. godine u Zadru.

http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/novost/50/hrvatske-svjetske-igre-prilika-za-upoznavanje-domovine-predakaPredsjednik Hrvatskoga sabora primio organizatore HSI
Objavljeno: Petak, 04. 10. 2013. 00:00

Organiziranje Hrvatskih svjetskih igara (Croolimpijade) pomoći će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitelj će biti predsjednik Republike Hrvatske.

Predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa zamolili su, na sastanku s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom, da Sabor bude jedan od pokrovitelja Hrvatskih svjetskih igara koje će se u srpnju 2014. održati u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Mijo Marić upoznao je predsjednika Leku s pripremama trećih Hrvatskih svjetskih igara (Croolimpijade), čije će organiziranje pomoći i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitelj će biti predsjednik Republike Hrvatske.

Marić je istaknuo kako je cilj Igara povezati mlade hrvatske iseljenike i Hrvate u domovini kroz sportska natjecanja zamišljena po uzoru na Olimpijske igre. Očekuje se sudjelovanje oko 800 sportaša hrvatskog podrijetla iz cijeloga svijeta, koji su uglavnom državljani zemalja u kojima žive, kao i sportaša iz Hrvatske i BiH.
Predsjednik Sabora svesrdno je podupro ideju Igara istaknuvši da doprinose povezivanju iseljeništva i domovinske Hrvatske u promicanju hrvatskih interesa, kulturi, sportu i međuljudskim odnosima. Zahtjev za pokroviteljstvom Igara razmotrit će Predsjedništvo Sabora. Na prvim Hrvatskim svjetskim igrama 2006. godine u Zadru sudjelovalo je više od 700 sportaša iz 25 država s 5 kontinenata, a na drugima održanima 2010. godine, također u Zadru, natjecalo se 750 mladih iz 24 zemlje.

http://www.matis.hr/index.php/hr/aktivnosti/dogadanja/2796-potpredsjednik-sabora-primio-predstavnike-hskPredsjednik Hrvatskoga sabora primio organizatore Hrvatskih svjetskih igara

Zagreb - Predstavnici Hrvatskoga svjetskog kongresa zamolili su na sastanku s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom da Sabor bude jedan od pokrovitelja Hrvatskih svjetskih igara koje će se u srpnju 2014. godine održati u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa Mijo Marić upoznao je Leku s pripremama trećih Hrvatskih svjetskih igara (Crolimpijade), čije će organiziranje pomoći i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitelj će biti i predsjednik Republike Hrvatske. Marić je istaknuo kako je cilj Igara povezati mlade hrvatske iseljenike i Hrvate u domovini kroz sportska natjecanja zamišljena po uzoru na Olimpijske igre. Očekuje se sudjelovanje oko 800 sportaša hrvatskog podrijetla iz cijeloga svijeta, koji su uglavnom državljani zemalja u kojima žive, kao i sportaša iz Hrvatske i BiH.

Predsjednik Sabora svesrdno je podupro ideju Igara istaknuvši da doprinose povezivanju iseljeništva i domovinske Hrvatske u promicanju hrvatskih interesa, kulturi, sportu i međuljudskim odnosima. Zahtjev za pokroviteljstvom Igara razmotrit će Predsjedništvo Sabora.

Na prvim Hrvatskim svjetskim igrama 2006. godine u Zadru sudjelovalo je više od 700 sportaša iz 25 država s 5 kontinenata, a na drugima održanima 2010. godine, također u Zadru, natjecalo se 750 mladih iz 24 zemlje.

3. 10. 2013.
http://www.sabor.hr/predsjednik-hrvatskoga-sabora-primio-organizatore-Zagrebačka županija podupire Hrvatske svjetske igre

Članovi Organizacijskog odbora Hrvatskih svjetskih igara (Franjo Pavić, Željka Lešić i Dijana Katica) danas su u Zagrebu održali sastanak u Zagrebačkoj županiji s Vjeranom Štublinom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te s Ivančicom Prugovečki, savjetnicom u ovom Odjelu Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija pohvaljuje sjajan projekt Igara te će sudjelovati kao partner Igara, a župan Stjepan Kožić ujedno će biti u Počasnom odboru Igara. Član Organizacijskog odbora Igara u ime županije bit će Vjeran Štublin, a na sjednicu Organizacijskog odbora koja će se 4. listopada održati u Zagrebu, nazočit će savjetnica Prugovečki.

Organizatori Igara kontaktirat će i Upravni odjel za gospodarstvo te Turističku zajednicu Zagrebačke županije u vezi organizacije turističkih obilazaka sudionika Igara te posjete novinara koji će pratiti Igre. Po potrebi, Zagrebačka županija pružit će pomoć u organizaciji sportskih susreta te suorganizaciji poslovnih susreta iseljenika s gospodarstvenicima, a županija će pomoći i sa sportskim kapacitetima koji se mogu koristiti u svrhu Igara. Isto tako, naglašeno je kako će uskoro županija donijeti Odluku o sufinanciranju ovog značajnog projekta.

Bio je to danas prvi u nizu sastanaka koji će članovi Organizacijskog odbora Igara održati ovaj tjedan. U srijedu će se predstavnici Igara susresti sa Zlatkom Matešom, predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora, te s predstavnicima Europapress Holdinga. U četvrtak je sastanak s Josipom Lekom, predsjednikom Sabora te sastanak s dr. Ameliom Tomašić, direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba.

U petak je sjednica proširenog saziva Organizacijskog odbora, a svoju nazočnost već su potvrdili predstavnici značajnih insitucija koji su time pokazali veliko zanimanje za održavanje Hrvatskih svjetskih igara koje će se od 21. do 26. srpnja 2014. održati u Zagrebu.

http://www.igre-zagreb2014.com/using-joomla/extensions/components/content-component/article-categories/78-vijesti-igara/istaknute-vijesti/124-zagrebacka-zupanija-podupire-hrvatske-svjetske-igreOdržana sjednica proširenoga sastava OO HSI
Objavljeno: Ponedjeljak, 07. 10. 2013. 00:00

Sastanku su nazočili brojni predstavnici sportskih, kulturnih, crkvenih, turističkih, znanstvenih i političkih institucija. Nazočne je pozdravio ravnatelj Matice mr. sc. Marin Knezović, a Igre je predstavio predsjednik HSK i predsjednik Organizacijskog odbora HSI Mijo Marić.

U petak, 4. listopada u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika održan je sastanak proširenog saziva OO-a Hrvatskih svjetskih igara. Sastanku su nazočili brojni predstavnici sportskih, kulturnih, crkvenih, turističkih, znanstvenih i političkih institucija. Pozitivna atmosfera i odlični prijedlozi za organizaciju Igara čuli su se sa svih strana.

Nazočne je pozdravio ravnatelj Matice mr. sc. Marin Knezović, a Igre je predstavio predsjednik HSK i predsjednik Organizacijskog odbora HSI Mijo Marić.

Sastanku su nazočili Danira Bilić, HOO, Luka Brčić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Ivančica Prugovečki, savjetnica za kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, Milan Pavelić, savjetnik za šport zagrebačkog Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i šport , Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC Zagreb, Franjo Pavić, HSK, sportski direktor HSI, fra Josip Bebić, ravnatelj Ravnateljstva za hrvatsku inozemnu pastvu, Stjepan Cukor, član Uprave Eko etno grupe, Željko Batarilo, ravnatelj HSI, Mijo Marić, predsjednik HSK, predsjednik OO-a HSI, Dijana Katica, članica OO-a HSI, Željka Lešić, ravnateljica Domovinskog sjedišta HSK, tajnica HSI.

Sastanku su prisustvovali i Claude Grbeša, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Amelia Tomašević, direktorica TZ grada Zagreba, Ivan Hrstić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Marina Perić Kaselj, Institut za migracije i narodnosti, Boris Jakimenko, Hrvatski košarkaški savez, Irena Božičević, Karlovačka županija, Marijan Spehnjak, Zagrebačka nadbiskupija, Tihomir Majić, savjetnik pročelnika Ureda gradonačelnika, Boris Mužanović, Udruga Zavjet, Zlatan Kovač, Hrvatska odbojkaška udruga, Ronald Štrumberger, Hrvatski akademski sportski savez, Kristian Turkalj i Zrinka Malešević, Državni ured za Hrvate izvan RH.

Lijep Vam domovinski pozdrav!

Željka Lešić, novinar, ravnateljica Domovinskog sjedišta HSK
HRVATSKA MATICA ISELJENKA
Trg S. Radića 3. 10000 ZagrebFrom: Željko Batarilo
Date: August 7, 2013 3:25:30 PM PDT

Hrvatske svjetske igre u Zagrebu od 22. do 26. srpnja sljedeće godine

Srijeda, 07 Kolovoz 2013 22:02

Velika hvala predsjedniku, Državnom uredu za Hrvate izvan RH-a, Gradu Zagrebu, Matici iseljenika i Olimpijskom odboru te mnogobrojnim pokroviteljima, što prepoznaju važnost ovoga projekta i značajno ga podržavaju

Nakon sastanka Središnjeg odbora nedavno održanoga u Zagrebu te današnje telefonske konferencije, Izvršni odbor HSK-a donio je odluku kako će se Hrvatske svjetske igre sljedeće godine od 22. do 26. srpnja održati u Zagrebu. Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića te u suorganizaciji i sponzorstvu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Hrvatske matice iseljenika te Hrvatskog olimpijskog odbora.

- Kako se na Igrama očekuje oko tisuću sportaša-sudionika u raznim sportskim disciplinama te iz čak trideset i sedam zemalja (boćanje, rukomet, odbojka, košarka, plivanje, nogomet, tenis, mali nogomet, stolni tenis, nogomet veterana, odbojka na pijesku, vaterpolo i ragbi; Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Crna Gora, Čile, Danska, Ekvador, Engleska, Francuska, Hrvatska, Italija, Južna Afrika, Kanada, Kolumbija, Kosovo, Kina, Makedonija, Norveška, Novi Zeland, Nizozemska, Njemačka, Peru, Rumunjska, SAD, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Srbija, Švedska, Švicarska, Urugvaj, Venezuela, Mađarska) očekujemo i značajnu pomoć nacionalnih sportskih saveza te drugih pokrovitelja - naglasio je Mijo Marić, predsjednik HSK-a. - Zahvaljujemo predsjedniku Josipoviću na prihvaćenom pokroviteljstvu Igara, Državnom uredu, Matici, Olimpijskom odboru i Gradu Zagrebu na suorganizaciji. Doista, pokazali su ogromne napore kako bismo zajednički iznjedrili ovaj značajan projekt kao pravu spojnicu domovinske i izvandomovinske Hrvatske - ističe fra dr. Šimun Šito Ćorić, glasnogovornik HSK-a.

Kako se radi o jako značajanom i velikom poslu u organizacijskom smislu, ustojen je Ured HSI-a sa sjedištem u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu te izabran Željko Batarilo za ravnatelja Igara. U sklopu Igara, bit će i Konvencija koja će se održati od 20. do 22. srpnja 2014.

- Doista zahvaljujemo Hrvatskoj matici iseljenika i njezinu ravnatelju mr. Knezoviću koji nam je ustupio prostor za Ured Igara. Ovo je još jedna potvrda odlične suradnje HSK-a s Maticom iseljenika gdje je smješten i naš Domovinski ured pa se tamo doista osjećamo toplo primljeni. Uskoro ćemo otvoriti mrežnu stranicu Igara gde će se moći vidjeti sve vijesti vezane za Igre pa će se sportaši pojedinci i momčadi moći tu izravno prijaviti, a u tijeku je imenovanje povjerenika po našim nacionalnim Kongresima koji će biti zaduženi za animiranje mnogobrojnih klubova i pojedinaca za nastup na Igrama - pojasnio je Željko Batarilo, ravnatelj Igara.

- I u ovim ćemo Igrama nastaviti njegovati odličnu suradnju posebice s Hrvatskim nogometnim savezom, plivačkim savezom te s drugim savezima s kojima imamo jako dobar odnos. Želimo da se taj odnos još više poveća. To je jako bitno jer se pokazalo plodonosno. Mnogi mladi sportaši, vrhunski talenti žive u svijetu i ako nema kontakata s matičnom zemljom oni u svom sportskom razvoju nastavljaju nastupati pod zastavom zemlje u kojoj žive. Imamo primjera kako su mladi sportaši odlučili nakon prvih i drugih Igara u Zadru te kontaktima s našim nacionalnim savezima, odlučili braniti boje Hrvatske. Time smo ispunili jednu od temeljnih zamisli naših Igara - ističe Danijel Lučić, predsjednik Odbora za mladež i sport HSK-a.

Podsjetimo: Hrvatske svjetske igre temeljni su projekt Hrvatskog svjetskog kongresa, natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, predstavljajući državu u kojoj žive. Na Igrama mogu sudjelovati Hrvati i sve osobe koje imaju hrvatske korijene, neovisno o državljanstvu, vjeroispovijesti, materinskom jeziku ili pripadnosti nekom savezu, organizaciji, udruzi ili klubu. Projekt neslužbeno nosi ime "Crolimpijada" i može se opisati kao "Olimpijske igre s hrvatskim predznakom".

Glavni je cilj Igara povezivanje hrvatske mladeži iz cijeloga svijeta kroz druženje u Domovini, a sve za dobrobit i zajedništvo hrvatskog naroda, ali održavanje Igara ima i mnogo drugih ciljeva od poput jačanje nacionalne svijesti i pripadnosti, učvršćivanje veza između hrvatskih zajednica u svijetu, promocija hrvatskog turizma, promocija grada i županije domaćina poticaj povratku u Domovinu, poticaj školovanju u Hrvatskoj, uspostavljanje prijateljskih, rodbinskih i poslovnih veza, gospodarska dobit za grad i županiju domaćina, promocija sportskih talenata, dobrobit za izbornike hrvatskih reprezentacija, poticaj na druženje i organizirano djelovanje nakon Igara, poticaj na zdrav život kroz sport, poticaj za učenje hrvatskog jezika, održavanje raznih kulturnih manifestacija u sklopu Igara, razmjena svjetskih kultura.

Igre predstavljaju most koji trajno povezuje hrvatsku mladost iz Domovine i svijeta. Otvorene su svakome tko u svome srcu gaji i najmanji osjećaj ljubavi i pripadnosti prema hrvatskom narodu.

Hrvatske svjetske igre HSI ZAGREB 2014
Hrvatski svjetski kongres HSK

http://crowc.org/index.php?option=com_content&view=article&id=671:hrvatske-svjetske-igre-u-zagrebu-sljedee-godine&catid=46:projekti&Itemid=305Hrvatske svjetske igre 2014

Poziv za nastup na slijedećim Hrvatskim svjetskim igrama (HSI) 2014. godine

Pozivaju se mladi Hrvati iz svih krajeva svijeta da se prijave za natjecanje na HSI u slijedećim ljetnim sportskim disciplinama, održavane i/ili moguće buduće: nogomet, odbojka, plivanje, stolni tenis, nogomet veterana, košarka, mali nogomet, odbojka na pijesku, rukomet, tenis, atletika, boćanje, judo, taekwondo, karate, ragbi.

Pored sudionika izvan Domovine, na Igrama sudjeluju i sudionici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudionici da bi mogli sudjelovati na Igrama ne trebaju biti članovi HSK, niti bilo koje druge kulturne, sportske ili druge udruge. Nastup na igrama je u svojstvu nacionalnih timova iz raznih krajeva svijeta uključujući i Hrvatsku. Prijave za nastup ostvaruju se preko nacionalnih organizicijskih odbora, koji su uspostavljeni u svim zemljama sudionicama.

Mjesto održavanja slijedećih HSI najavit će se početkom 2013. godine. Za sve daljnje informacije obratite se organizacijama članicama Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) ili direktno na mrežnu stranicu HSK www.crowc.org

Stjepan Asić, glavni tajnik
Hrvatski svjetski kongres (HSK)Poziv za nastup na 3. Hrvatskim svjetskim igrama (HSI)
Treće Hrvatske svjetske igre, Zagreb 21.do 26. srpnja 2014.

Pozivaju se Hrvati iz svih krajeva svijeta da se prijave za natjecanje na HSI u slijedećim ljetnim sportskim disciplinama, održavane i/ili moguće buduće: nogomet, odbojka, plivanje, stolni tenis, košarka, mali nogomet, odbojka na pijesku, rukomet, tenis, atletika, boćanje, judo, taekwondo, karate, ragbi, atletika itd. Točan broj disciplina odredit će se prema broju prijava. Pored sudionika izvan Domovine, na Igrama sudjeluju i sudionici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sudionici ne trebaju biti članovi ni jedne kulturne, sportske ili druge udruge. Nastup na igrama je u svojstvu nacionalnih timova iz raznih krajeva svijeta uključujući i Hrvatsku. Prijave za nastup ostvaruju se preko nacionalnih organizacijskih odbora, koji su uspostavljeni u svim zemljama sudionicama. Na igrama mogu nastupiti i veterani, to jest osobe starije od 35. godina u svim gore navedenim disciplinama.

3. Hrvatske svjetske igre održavaju se od 21. do 26. srpnja 2014. godine u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvo predsjednika RH dr. Ive Josipovića i uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Organizator Hrvatskih svjetskih igara je Hrvatski svjetski kongres (HSK), a potporu projektu dali su i Grad Zagreb, Hrvatska Matica iseljenika, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski nogometni savez.

Kotizacija za HSI-e u Zagrebu iznosi 250,00 eura. U cijeni je uključeno: sudjelovanje na Igrama prema prijavi, sudjelovanje na otvaranju i zatvaranju Igara, smještaj i prehrana (polu pansion), oprema za natjecanje i oprema za službeni dio programa, slobodan ulaz na sva natjecanja, slobodan ulaz na zabavni program Igara, slobodan prijevoz unutar sustava Igara.

Detaljnije informacije o programu i pravilima Igara možete naći na mrežnoj stranici: www.igre-zagreb2014.com

Ivan Curman, predsjednik
Prof. dr. Vinko Grubisic, glavni tajnik
Kanadsko-hrvatski kongres KHK

~~~~~

Croatian World Games in Zagreb from 21 to 26th July 2014
REGISTRATION NOW OPEN ~~~ BE PART OF TEAM CANADA
~~~ REPRESENT CANADA IN CROATIA ~~~

it is a good experience for Canadian / Croatians to be involved in such a tournament "Crolympics" that happens once every 4 years in our motherland Croatia. Team Canada needs to form a men, women and veterans soccer team, basketball, athletics, bocce, judo, karate, volleyball, beach volleyball, swimming, rugby, handball, tennis, table tennis, taekwondo and water polo. An athlete must be at least 16 years old, participant in veteran disciplines at least 35 years.

for more information please contact
Ivan Curman, Kanada

Pojedinačna predprijava sportaša
Hrvatske svjetske igre - Zagreb 2014.
http://www.igre-zagreb2014.com/predprijava-sportasa

Hrvatske svjetske igre - Photo - Zadar 2010.
http://www.igre-zagreb2014.com/galerija/hrvatske-svjetske-igre/zadar-2010

Hrvatske svjetske igre - YouTube - Zadar 2006.
http://www.youtube.com/watch?v=ty4-9s5sMeQ

Naslovna stranica
Hrvatske svjetske igre - Zagreb 2014.
http://www.igre-zagreb2014.com/

~~~~~

HRVATSKI SVJETSKI KONGRES
HRVATSKE SVJETSKE IGRE - ZAGREB 2014.

Zagreb, 21. do 26. srpnja 2014. godine

OPĆA PRAVILA

Hrvatske svjetske igre (HSI) održavaju se prema Općim pravilima odobrenim od Organizacijskog odbora Igara.

1. Prijave

1.1. Svi sudionici Igara moraju biti hrvatskog podrijetla i mogu nastupiti isključivo za državu u kojoj borave, tj. u kojoj stalno borave posljednje tri godine od dana prijave.

1.2. Sve prijave se razmatraju na individualnoj osnovi i neovisne su o državljanstvu, materinskom jeziku i članstvima u kulturnim ili športskim udrugama. Prijave se mogu podnijeti putem službene mrežne stranice Igara ili putem Nacionalnih odbora u pojedinim državama. Organizacijski odbor Igara ima isključivu ovlast u postupku odabira sudionika.

1.3. Ispunjavanje prijave ne znači automatski pravo na sudjelovanje i kao takva svaka prijava može biti odbijena od strane Organizacijskog odbora Hrvatskih svjetskih igara.

1.4 Prijave iz prvog prijavnog roka imaju prednost ukoliko uplata za sudjelovanje bude izvršena u roku od 30 dana od potvrde Organizacijskog odbora. Drugi prijavni rok otvara se samo za discipline i mjesta koja još nisu popunjena. Nakon isteka prvog prijavnog roka Organizacijski odbor ima mogućnost izostaviti iz programa discipline za koje nema dovoljno interesa.

1.5 Svaki sudionik se obvezuje ispuniti dodatnu prijavnu dokumentaciju koja će biti dostavljena od Organizacijskog odbora nakon potvrde o sudjelovanju.

1.6 Športaši ispod 18 godina dužni su predati obrazac o roditeljskoj suglasnosti koji mora biti potpisan od strane roditelja ili skrbnika i ovjeren kod javnog bilježnika.

2. Kvote i kvalifikacije

2.1 U pojedinačnim disciplinama svaka država raspolaže određenim brojem mjesta za sudionike. U slučaju većeg broja prijava iz iste države odlučuje ždrijeb.

2.2. Svaku državu u pravilu predstavlja samo jedna momčad u ekipnim disciplinama. Organizacijski odbor potiče na održavanje kvalifikacijskih turnira ili utakmica tamo gdje je to potrebno i moguće. U slučaju održavanja kvalifikacijskog turnira u jednoj državi, pojedinačne prijave za istu disciplinu automatski više nisu moguće.

2.3. Kvalifikacijski turniri ili utakmice bit će pravovremeno najavljene na službenim web stranicama Igara i medijski promovirani od strane Nacionalnih odbora.

2.4. U iznimnim slučajevima Organizacijski odbor može dopustiti dvije momčadi iz iste države u jednoj disciplini.

2.5. Organizacijski odbor ima mogućnost sastaviti momčad od pojedinačnih prijava za sve ekipne discipline. U slučaju većeg broja ekipa (bez kvalifikacija) ili većeg broja prijavljenih pojedinaca, odlučuje ždrijeb.

2.6 Delegacija Hrvatske te Bosne i Hercegovine formiraju se posebnim odredbama.

3. Kotizacija

3.1. Za sudjelovanje na Igrama uplaćuje se kotizacija koju određuje Organizacijski odbor uoči prijavnih rokova.

Kotizacija za HSI-e u Zagrebu iznosi 250,00 eura

U cijeni je uključeno:

- sudjelovanje na Igrama prema prijavi
- sudjelovanje na otvaranju i zatvaranju Igara
- smještaj i prehrana (polu pansion)
- oprema za natjecanje i oprema za službeni dio programa
- slobodan ulaz na sva natjecanja
- slobodan ulaz na zabavni program Igara
- slobodan prijevoz unutar sustava Igara

3.2. U dogovoru s Organizacijskim odborom, Nacionalni odbori imaju mogućnost samostalno nabaviti opremu za svoje delegacije. U tom slučaju kotizacija će biti odgovarajuće smanjena.

3.3. Kotizaciju za sudionike u vlastitom smještajnom aranžmanu također određuje Organizacijski odbor Igara uoči prijavnih rokova (odobrava se samo u iznimnim slučajevima).

3.4. U slučaju odustajanja, 85% kotizacije je povratno do 15. svibnja 2014. Nakon isteka navedenog roka kotizacija je nepovratna.

3.5. Sve troškove putovanja izvan službenog transportnog sustava Igara, kao što su putovanje u Hrvatsku ili javni gradski prijevoz, sudionici snose sami.

4. Registracija sudionika

4.1. Registracija sudionika počinje na dan dolaska u 10.00 sati a završava u 20.00 sati.

4.2. Svi sudionici moraju napustiti športsko selo (smještaj) najkasnije do 11.00 sati na dan odlaska.

4.3. Organizacijski odbor samostalno ili u dogovoru s Nacionalnim odborima odlučuje o rasporedu smještaja prema potrebama delegacija (od 2 do 4 osobe u smještajnim jedinicama).

4.4. Svi sudionici Igara obvezuju se da će nazočitii cjelokupnom službenom programu Igara (prijavljena disciplina ili dužnost, otvorenje i zatvaranje Igara i sastanci unutar pojedinih ekipa ili delegacija).

5. Športaši

5.1. Da bi mogao sudjelovati, športaš mora biti najmanje 16 godina star na dan otvaranja Igara. Sudionici veteranskih disciplina moraju imati najmanje 35 godina.

5.2. Športaši se mogu prijaviti samo za jednu disciplinu, ali u više kategorija (na primjer: plivanje 50m leđno i 100m slobodno, tenis pojedinačno i parovi).

Organizacijski odbor Igara zadržava pravo mijenjati Opća pravila prema potrebi

~~~~~

Dosadašnje zemlje sudionice na Igrama:

Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Crna Gora, Čile, Danska, Ekvador, Engleska, Francuska, Hrvatska, Italija, Južna Afrika, Kanada, Makedonija, Novi Zeland, Nizozemska, Njemačka, Peru, Rumunjska, SAD, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska, Venezuela.

~~~~~

Prve Hrvatske svjetske igre u Zadru 2006. godine
YouTube Crolympics 1 od 5

Uploaded on Feb 11, 2009

Kratki pregled prvih Hrvatskih svjetskih igara u Zadru 2006. godine pod organizacijom Hrvatskog svjetskog kongresa i pod glavnim pokroviteljstvom Vlade RH. 700 mladih Hrvata i Hrvatica iz 25 država sudjelovalo je u natjecanjima u deset disciplina. Sudionici tih igara bili su oduševljeni i uvelike najavljivali ponovno sudjelovanje. U srpnju 2010. godine održat se po drugi put Hrvatske svjetske igre u Zadru. Za bliže informacije pratite ubuduće naše internet stranice www.zadar2010.com ili se obratite na crolympics@gmail.com

http://www.youtube.com/watch?v=QA0UWI1eWic

~~~~~

Prve Hrvatske svjetske igre u Zadru 2006. godine
YouTube Crolympics 2 od 5

http://www.youtube.com/watch?v=A8GivygLtyI

~~~~~

Prve Hrvatske svjetske igre u Zadru 2006. godine
YouTube Crolympics 3 od 5

http://www.youtube.com/watch?v=u8oHGnp5m6w

~~~~~

Prve Hrvatske svjetske igre u Zadru 2006. godine
YouTube Crolympics 4 od 5

http://www.youtube.com/watch?v=wpoCQZ8TAsw

~~~~~

Prve Hrvatske svjetske igre u Zadru 2006. godine
YouTube Crolympics 5 od 5

http://www.youtube.com/watch?v=PB1_H2GpECAII. Hrvatske svjetske igre Zadar 2010 1/5

Uploaded on Aug 13, 2010
Svečano otvaranje II. Hrvatskih svjetskih igara uz predstavljanje svih sudionika za koje se natječu. Susret mladosti ljepote hrvatske diljem svijeta tisućljetnom hrvatskom gradu Zadru 18-23 srpnja 2010. Prekrasno nezaboravno.Srdačan pozdrav svim natjecateljima organizatorima do sljedećih HSI za godine.

https://www.youtube.com/watch?v=u0CXWw2UarQ

~~~~~

II. Hrvatske svjetske igre Zadar 2010 2/5
https://www.youtube.com/watch?v=XEjr3VK8yjI

~~~~~

II. Hrvatske svjetske igre Zadar 2010 3/5
https://www.youtube.com/watch?v=6Oz9upvi5LQ

~~~~~

II. Hrvatske svjetske igre Zadar 2010 4/5
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=O2EkKPGSNko

~~~~~

II. Hrvatske svjetske igre Zadar 2010 5/5
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OSMk47w3dfA#t=47Razgovor sa Stjepanom Asićem, glavnim tajnikom

Stjepan Asić govori o 20. obljetnici Hrvatskog svjetskog kongresa obilježenoj u Zagrebu, te o ciljevima i postignućima HSK-a tijekom proteklih 20 godina i o Hrvatskim svjetskim igrama HSI. Razgovor snimljen na etnickoj radio stanici u Australiji.

KLIK LINK - Slušajte
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/croatian/highlight/page/id/286103/t/Croatian-World-Congress-Anniversary:-Interview-with-Stjepan-Asi%C4%87/Razgovor sa Željkom Batarilo, ravnateljem Hrvatskih svjetskih igara

Danas je na australskoj radio postaji ZZZ iz Melbourna gostovao ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara odgovorajući na pitanja u polsatnom razgovoru Anti Radiću, uredniku ovog cijenjenog i među Hrvatima u Australiji jako slušanoga medija. Kakve su propozicije Igara, tko sve ima pravo sudjelovanja, koliko se sudionika i iz koliko zemalja očekuje na Igrama?... - bila su samo neka od pitanja, a cijeli razgovor možete poslušati ovdje:

http://www.igre-zagreb2014.com/using-joomla/extensions/components/content-component/article-categories/78-vijesti-igara/istaknute-vijesti/121-razgovor-na-radio-melbourneU ZADRU ODRŽANE 1. HRVATSKE SVJETSKE IGRE
Napisala: Željka Lešić
Snimio: Damir Lešić, Iz dokumentacije HSI-a

“Dobro došli kući”

Veselja i druženja tih dana u Zatonu nije nedostajalo, jer ovoga puta nije bilo poraženih. Na kraju su svi spoznali da, kako bilo da bilo, uvijek pobjeđuje Hrvatska, domovinska ili ona iseljena

Okupljanjem domovinske i iseljeničke mladeži iz 25 zemalja svijeta s pet kontinenata, od 15. do 21. srpnja u Zadru i Zadarskoj županiji održane su prve Hrvatske svjetske igre. Ova prva Croolimpijada okupila je 780 mladih i više od 2.000 njihovih najbližih, jer svi su oni htjeli biti sudionici ovoga povijesnog događaja. Snažan osjećaj pripadnosti domovini svojih predaka doveo je mlade Hrvate, mahom 2. i 3. generaciju hrvatskih iseljenika koji nisu krili ponos zbog pripadnosti hrvatskim korijenima. U zajedništvu i s ponosom, u nekom posebnom žaru, družila se ondje, ruku pod ruku, iseljena i domovinska Hrvatska.

Tom su se prigodom mladi športaši zajedničkih hrvatskih korijena pod barjakom države iz koje dolaze, sučelili u jedanaest športskih disciplina: nogometu, malom nogometu, nogometu veterana, košarci, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, stolnom tenisu, plivanju i boćanju. Športska su se nadmetanja održavala na raznim terenima od Zadra, Bibinja, Biograda, Benkovca, Poličnika i TN Zatona, gdje su sudionici bili smješteni u predivnom ambijentu. Organizator je ove športske manifestacije bio HSK s dr. Šimunom Šitom Ćorićem na čelu, a ravnatelj Igara bio je Zadranin Jure Strika, povratnik iz Švicarske.

- Cilj je Igara povezati hrvatsku mladež iz cijeloga svijeta kako bi se njihove veze s domovinom osnažile, no prigoda je to da javnost upozna različitost i bogatstvo iseljeništva - istaknuo je ravnatelj Igara i dodao kako je najveća pobjeda bilo samo sudioništvo i nevjerojatan odaziv Hrvata iz cijeloga svijeta, od kojih su poneki domovinu svojih predaka posjetili prvi put.

Pokrovitelj Igara je bila Vlada RH, dok su supokrovitelji bili Hrvatski olimpijski odbor, Grad Zadar, Županija zadarska, Zadarska nadbiskupija i Hrvatska matica iseljenika, koja je u prigodi održavanja Igara u zadarskom Arsenalu preiredila multimedijsku izložbu “Hrvatska matica iseljenika 55. godina u službi iseljeništva”.

SVEČANOST OTVARANJA IGARA

Neposredno prije samog čina otvaranja Igara u zadarskoj katedrali sv. Stošije, u nedjelju 16. srpnja, služeno je misno slavlje za sve sudionike i goste HSI-a koje je predslavio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, podupiratelj Igara. Uz nadbiskupa misno su slavlje služili: Ante Kutleša, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve koji je tom prigodom prenio pozdrave mons. Želimira Puljića, predsjednika Vijeća HBK za Hrvatsku inozemnu pastvu, fra. Šimun Šito Ćorić dosadašnji predsjednik HSK, te svećenici iz hrvatskih katoličkih misija.

- Naš narod, jezik i tradicija u svijetu sačuvala je vjera, a tu je zadaću među Hrvatima obavljala Crkva šaljući im svećenike misionare – rekao je nadbiskup Prenđa i istaknuo: “Učili su ih temeljnim vrijednostima koje ostaju. To je iznad svega vrijednost života, obitelji, vjernost Bogu i domovini. To je također jamstvo trajanja i opstanka usprkos malobrojnosti - rekao je nadbiskup. Tom je prigodom podsjetio kako su oni potomci ljudi koji su s tugom i suzama odlazili iz domovine najčešće zbog političkih i gospodarskih razloga “dobrodošli majci domovini sa svojim svećenicima, roditeljima. Upoznat ćete domovinu svojih predaka, roditelja, ali i svoju domovinu. Upoznat ćete domovinu koja za vas nije samo prošlost nego vaša sadašnjost, a, nadam se, i budućnost”, rekao je mons. Prenđa.

Nakon nadbiskupa nazočne su pozdravili Ante Kutleša, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, i fra. Šimun Šito Ćorić, koji je nadbiskupu zahvalio na potpori Igrama.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je svečanost otvaranja Igara na Poljani pape Ivana Pavla II. U iznimno atraktivnom programu nastupili su Vanna, klapa ''Cantus'', splitski bubnjari, Zadarski plesni ansambl, Pop Art Band, hrvatska mladež iz Venezuele s dojmljivom tehno-etno izvedbom ličkog kola, Valerija Glavan i Josip Zanki iz New Yorka koji su izvrsnom izvedbom izazvali buran pljesak, kao i mlada australska Hrvatica Natali Lovrinov, koja je uz oduševljenje nazočnih otpjevala hrvatsku himnu.

Dojmljivim riječima nazočnima su se obratili fra. Šimun Šito Ćorić, Katarina Fuček, ravnateljica HMI-a, zadarski župan Ivo Grbić, gradonačelnik Živko Kolega, kao i Antun Vrdoljak, počasni predsjednik HOO-a i Član Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je Igre proglasio otvorenima. Poručio je sudionicima Igara da je ovo njihova zemlja, te da Hrvatska u srcu ima njihove roditelje, djedove i bake koji su je napustili, kao što i oni u svojemu srcu zauvijek imaju Hrvatsku. “Volio bih da vam ova zemlja izgleda onako kako su vam je opisivali vaši roditelji i djedovi koji su je morali napustiti, volio bih da volite ovu zemlju kao što su ju voljeli oni koji su za nju dali život u Domovinskom ratu”, poručio je Vrdoljak u prigodi otvaranja Igara.

Nakon mimohoda svih sudionika koji su razdragano prošli pozornicom ponosno noseći zastave zemalja u kojima žive, uslijedio je svečani čin podizanja croolimpijske zastave. Na jarbol su je podigli zadarski olimpijci Branimir Vujević i Josip Pino Giergia. Zavijorile su se tada hrvatska i croolimpijska zastava, a svi su nazočni zapljeskali, jer, eto san o održavanju Croolimpijade postao je stvarnost.

Zakucala su tada jače srca svih, jer se već tada vidjelo da su prve HSI uspjele, te da se samo za nekoliko godina na istom mjestu, u gradu divnom domaćinu – Zadru, očekuje nastavak druženja iseljene s domovinskom Hrvatskom.

Svečanosti otvorenja nazočili su u ime pokrovitelja, Vlade RH, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, dok su u ime supokrovitelja slavlje uveličali Katarina Fuček, ravnateljica HMI-a, Antun Vrdoljak, počasni predsjednik HOO-a, župan

Ivo Grbić, gradonačelnik Živko Kolega, nadbiskup mons. Ivan Prenđa, saborska zastupnica Zdenka Babić-Petričević, potom počasna gošća HSI-a Lynne Yelich, zastupnica u kanadskom Parlamentu, Domagoj Ante Petrić, zamjenik ravnateljice HMI-a, poznati biznismen Boris Mikšić, proslavljeni rukometaš Zlatan Saračević, glavni tajnik HSK Josip Ante Sovulj, ravnateljica Domovinskog sjedišta HSK Željka Lešić, Marijan Klanac, član IO HOO-a i predsjednik županijske športske zajednice, Bernarda Periš, načelnica Odjela za useljeništvo MVPEI, Slavko Leban, pomoćnik ministrice MVPEI i drugi.

Nakon svečanog otvaranja i impozantnog vatrometa, uzvanici su krenuli put Arsenala na zajedničko druženje uz iznimno bogati domjenak, a također su imali prigodu razgledati multimedijsku izložbu HMI-a koju su priredile: Snježana Radoš, Vesna Kukavica, Željka Lešić, Ivana Rora, Nives Antoljak i Lada Šimić-Kanajet. Sljedećeg dana, u ponedjeljak 17. srpnja, počela su natjecanja, a s njima radost i tuga natjecatelja. Posebno su se radovali predstavnici JAR-a, jer su već prvoga dana u malonogometnom nadmetanju pobijedili Talijane. No, ipak veselja i druženja tih dana u Zatonu nije nedostajalo, jer ovoga puta nije bilo poraženih. Na kraju su svi spoznali da, kako bilo da bilo, uvijek pobjeđuje Hrvatska, domovinska ili ona iseljena.

Uz brojna natjecanja od 17. pa sve do 21. srpnja, bila su priređena i razna događanja. Pod nazivom “Svit u Poličniku” uz kulturno-umjetnički program domaćih klapa: Poličnik, Donatela, Trio Felix, te KUD-a Carza Poličnik i Radovin, kao i Hrvatsku mladež iz Venezuele, predstavljena je knjiga Hrvatski misir prof. dr. sc. Ante Kolege, koja je darovana svim sudionicima Igara. U Poličniku su gosti mogli kušati domaći kruh, pršut i vino koje je potaknulo još vreliju atmosferu kod gostiju. Uz Poličnik i Bibinje se iskazalo kao uzorni domaćin, priredivši Bibinjsku feštu uz prženu ribu na bibinjskoj rivi. Feštali su tu sudionici Igara s gostoljubivim Bibinjcima do ranih jutarnjih sati. ''Jadranska noć'' u Zadru u VIP Internet cafeu uz glazbu uživo također je oduševila goste, kao i koncert na zadarskoj rivi kod morskih orgulja, pod radnim nazivom Zadrani Hrvatskim svjetskim igrama, na kome su nastupili: Mladen Grdović i grupa ''Gloria'', Bepo Matešić, Zoran Jelenković, Ivana Radovniković, Rockatansky Band i klapa ''Kontrada''.

DODJELA ODLIČJA I ZAVRŠNA VEČER

Završna je večer, kao i dobrodošlica, održana u disco-baru Saturnus u Zatonu. Uzavrela atmosfera sudionika HSI-a nastavila se pjevanjem domoljubnih pjesama, kao i himnom HSI-a “Ovdje je uvijek tvoj dom”, kojom su na Igre pozivali autor pjesme Šito, te Škoro i Tomson, uz uzvikivanje: Šimune, Šito!, pljesak i mahanje zastavama, bili su uvertira za službeni dio, dodjelu odličja najboljima u deset disciplina i za završnu feštu. Još jedno zajedničko druženje svih sudionika, pjesma, ples i ono najteže – rastanak. Mnogima je taj trenutak teško “pao”, jer je bilo nezaboravno. Lijepo druženje dočekalo je svoj završetak uz pokoju suzu. Zaokruženo je ono najljepšim osjećajima i željama o ponovnom susretu na istome mjestu. Dakle, doviđenja do godine 2009. u predivnome Zadru!

http://www.matis.hr/images/pdf/matica/matica2006_08-09.pdfKonferencija za novinare HSK
Objavljeno: Petak, 26. 07. 2013. 00:00

HSK: od oporezivanja inozemnih mirovina više štete od koristi. Kongresnici su za srpanj 2014. najavili Hrvatske svjetske igre mladih na kojima se u Zagrebu očekuje više tisuća posjetitelja.

Predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) upozorili su, na konferenciji za novinare održanoj nakon završetka zasjedanja Središnjeg odbora te krovne iseljeničke organizacije 25. srpnja u velikoj dvorani HMI u Zagrebu, na loše učinke oporezivanja inozemnih mirovina te izrazili nezadovoljstvo što Hrvatska još uvijek nije omogućila dopisno glasovanje na izborima. Oporezivanje mirovina odbija ljude od Domovine, time će se više izgubiti nego dobiti, rekao je glasnogovornik HSK fra Šimun Šito Ćorić na konferenciji za novinare. Hrvatsko je iseljeništvo, podsjeća, druga gospodarska grana, nakon turizma u Hrvatsku najviše novca stigne od iseljeništva.

Predstavnici Kongresa opetovali su svoju zabrinutost položajem Hrvata u BiH. Majorizacija Hrvata u Federaciji i nenazočnost u Republici Srpskoj, smrt su za Hrvate u BiH, ocijenio je Ćorić, zauzevši se za "neku vrstu hrvatske autonomije, trećeg entiteta, ali nikako na štetu druga dva naroda". U BiH se može napraviti da svatko bude zadovoljan, uvjeren je Ćorić.

HSK se zauzima da se pred sud izvedu odgovorni za ubojstva više od stotine hrvatskih emigranata. U nekoliko europskih država, po uzoru na Njemačku, potiče se istraživanje političkih umorstava emigranata, a neke su države od Kongresa zatražile pomoć, rekao je Ćorić ne želeći iznositi pojedinosti o karakteru te pomoći.

Hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu neprihvatljiv je za demokratski svijet, ruši vjerodostojnost Hrvatske i ugrožava odnose s Njemačkom, ocijenio je predsjednik Kongresa Mijo Marić. Kongresnici su za srpanj 2014. najavili Hrvatske svjetske igre mladih na kojima se u Zagrebu očekuje oko tisuću sportaša i još pet-šest tisuća drugih posjetitelja. Okupljanju u prigodi 20. obljetnice osnivanja, kongresnici su dali visoku ocjenu, a uvjereni su i kako Kongres ima dobru budućnost.

Težište budućeg rada bit će mu gospodarstvo, odnosno povezivanje potencijala Domovine i iseljeništva te privlačenje mladih. HSK izrazio je nadu da će Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske jednog dana prerasti u ministarstvo iseljeništva. HSK krovna je iseljenička udruga, okuplja 30 nacionalnih kongresa iz 30 država u kojima hrvatski iseljenici žive u većem broju. Kao nevladina udruga, Kongres je član UN-a sa savjetodavnim statusom. (Hina)

http://www.matis.hr/index.php/hr/aktivnosti/dogadanja/2482-konferencija-za-novinare-hskUspješno organizirane prve Hrvatske svjetske igre
Piše Dunja Gaupp

Teško je reči tko je najzaslužniji da se ostvarila ova hvale vrijedna ideja o svehrvatskoj olimpijadi mladih, jer svi koji su se ukljuèili u organizaciju dali su sve od sebe da ona uspije. A uspjela je, i još kako! Ipak mislim da posebna zahvala treba biti izrečena cijeloj Zadarskoj županiji i Zadarskoj nadbiskupiji koje su svoje goste dočekale raširenih ruku. Izvandomovinski Hrvati bili su toplo primljeni i ugošćeni, osjetili su se dobrodošlima, a to se ne zaboravlja.

Veliko je bilo ne samo oduševljenje mladih sportaša, njih 780 iz 25 zemalja svijeta u kojima žive Hrvati, nego i više od 2100 članova njihovih obitelji koji su s njima došli. Iz nekih obitelji pristigle su čak tri generacije Kćerka gospođe Linne Yelich, zastupnice u kanadskom parlamentu, takmičila se u plivanju. Govoreči o svojim utiscima rekla je: "shvatila sam da imamo kanadsku snagu i hrvatski ponos".

Svoju zahvalnost za sve lijepo što su tih dana doživjeli, učesnici i posjetitelji izrazili su završne večeri skandiranjem "Šimune Šito, Šimune Šito....", tako dugo dok dr. Šimun Šito Ćorić, predsjednik HSK, nije došao na pozornicu. Nije mu preostao drugo doli obećati da će se napraviti sve kako bi ovaj lijepi projekt postao tradicija.

O novonastalim prijateljstvima govorile su mnogobrojne posjetnice i ceduljice s adresama koje su prelazile iz ruke u ruku. No, bilo je i takvih koji su zaboravili zatražiti adresu svoje simpatije, a onda pomoć potražili kod Hrvati AMAC. Sasvim je jasno, Uredništvo je pokrenulo svu raspoloživu "mašineriju" da dođe do željene adrese. Nadam se da će potraga uroditi plodom.Otvoreno globalno sportsko natjecanje Hrvata
ZADAR 15.07. - 21.07. 2006.

Osnivanjem Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) prije 13 godina (2. – 4. srpnja 1993.) ostvarena je ideja o povezivanju Hrvata širom svijeta. Danas, 13 godina poslije, HSK je uspio ostvariti svoj plan povezivanja mladih Hrvata iz iseljeništva s onima u domovini i to kroz šport i zabavu.

U subutu, 15. srpnja 2006., otvorene su u Zadru prve Hrvatske svjetske igre (HSI) koje su okupile 700 mladih natjecatelja Hrvata i Hrvatica iz cijelog svijeta.

Otvaranju HSI na Poljani Pape Ivana Pavla II. (Forumu) predhodilo je svečano euharistijsko slavlje u katedrali Svete Stošije koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.

Uz zvuke hrvatske himne u izvedbi Natali Lovrinov podignuta je hrvatska zastava. Skup su, između ostalih, pozdravili predsjednik HSK, prof. dr. Šimun Šito Ćorić, Antun Vrdoljak, počasni predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika.

U mimohodu 25 ekipa zaviorile su se i zastave zemalja iz kojih su takmičari pristigli, što je uistinu bila jako lijepa slika. Zabavni dio programa u kojem su nastupili i mnogi mladi Hrvati iseljeništva, uspješno su vodili Anđela Ćurković i Lobel Nižić. Divna topla noć doprinijela je dobrom raspoloženju pa će sudionicima igara kao i domaćinima zasigurno trajno ostati u ugodnom sjećanju.

Piše Dunja Gaupp, HSK CH/FLHrvatske svjetske igre -Zadar 2006

ZASTUPNICA U KANADSKOM PARLAMENTU
POÈASNI GOST NA HRVTASKIM SVJETSKIM IGRAMA U ZADRU
Piše Katrina Pejaković, Ottawa

Lynne Yelich, treća generacija kanadskih Hrvata i zastupnica u kanadskom Parlamentu s oduševljenjem se odazvala na poziv da bude počasni gost Hrvatskih svjetskih igara u Zadru ove godine. I ako je gđa Yelich treća generacija Hrvata, vrlo je ponosna svojim hrvatskim porijeklom što i ističe na poslovnoj internet stranici na kojoj uz kanadski barjak, stoji i hrvatski!

Lynne Yelich živi sa suprugom Matt-om i kćerima Aleana-om i Ivanom u malom prerijskom mjestu Kenaston, u Provinciji Saskatchewan. Kenasto je nekad bio jaka hrvatska zajednica. Hrvati su ovamo doselili početkom dvadesetog stoljeća iz Lovinca u Lici i uglavnom se bavili poljoprivredom.

Lynne Yelich je Hrvatsku posjetila samo jedan put, 1989. godine, i to je putovanje bilo katalist osjećaja koje je već odavno gajila prema Hrvatskoj. «Po dolasku u Liku osjećala sam neku duboku povezanost, osjećaj prpadnosti. Kao da sam već tamo bila, a Lovinac sam poznavala samo iz priča prenešenih od mojih pradjedova na moje djedove i roditelje» kaže Lynne Yelich. «Taj je posjet učvrstio moju bliskost s Hrvatima, ne samo u Kanadi, već svugdje po svijetu. Osjetila sam da je to moj narod.”

O Hrvatskim svijetskim igrama rekla je slijedeće: «Kad sam čula sam za “Hrvatske svjetske igre” koje će se ovog ljeta održati u Zadru, bila sam istinski radosna da će se omogućiti mladima rođenim izvan Domovine da se upoznaju, druže i da razvijaju zajedničke interese za šport. Uvjerena sam da je to najbolji način povezivanja Hrvata s Domovinom i međusobno. Naša kći Ivana se je prijavila za košarku i naša će cijela obitelj putovati u Zadar na Igre. Nadam se da će se Igre nastaviti svake godine ili barem svake druge godine. To bi mogao biti jedan prekrasan početak zajedničke suradnje i stvaranje hrvtaskih veza po cijelom svijetu.”Braća Kovač ambasadori Hrvatskih svjetskih Igara!

Još niste postali sudionikom Hrvatskih svjetskih igara?

Ako niste, vjerojatno će Vas iznenaditi vijest da će se ovoga ljeta u Zadru (15.07 do 21.07.) okupti sportaši hrvatskog porijekla iz preko dvadeset država i četiri kontinenta. Sprema se velika fešta koja će sigurno svim sudionicima i gledateljima ostati u pamćenju do kraja života. I ne bi bilo iznenađenje da poneka suza radosnica krene kada prva Crolimpijada bude svećano otvorena.

Tko sve može sudjelovati, i do kada traje prijavni rok?

Sudjelovati može svatko tko se na bilo koji naæin bavi sportom, bez obzira bilo to na amaterskoj ili profesionalnoj bazi (ili čak samo kao hobi). Za prijave još ima vremena, ali broj mogućih natjecatelja za određene discipline je ogranićen pa pozivamo da se zainteresirani što prije prijave na službenim web stranicama Igara:

http://www.zadar2006.com

Sa velikim ponosom danas možemo istaknuti kako su se braća Kovač stavili na raspolaganje kao ambasadori Igara. To nas jako veseli, uzimajući u obzir da je njihov profil upravo ono što simbolizira duh ovih Igara. Braća Kovač rođeni su u Njemačkoj i danas kao stožerni igrači brane boje svoje Domovine Hrvatske.

I nemojte se iznenaditi ako na Igrama vidite zastave Venezuele, Urugvaja ili čak Južne Afrike. Iz svih tih zemalja stižu športaši koji će biti sudionici ovih povijesnih prvih Igara. Za očekivati je da će najviše prijava biti iz zapadno-europskih država gdje živi veliki broj hrvatskih iseljenika. To je i dosadašnji tijek prijava potvrdio.

U posljednje vrijeme sa velikom radošću primamo učestale prijave iz Australije. Izgleda da se vijest o Igrama konačno proširila i ovim kontinentom. Još da je Sjevernu Ameriku probuditi iz zimskoga sna, prve Hrvatske svjetske igre bit će nam svima na ponos.

Domovinski pozdrav iz Zadra!

Organizacijski odbor HSI-aPredstavljene
Hrvatske svjetske sportske igre Zadar 2006
Tekst: Željka Lešić; Slike: Silvio Jergović

U turističkom naselju Zaton pokraj Nina, 13. srpnja održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja Hrvatskih svjetskih igara Zadar 2006., projekta Hrvatskog svjetskog kongresa, krovne iseljeničke udruge s predstavništvima u trideset zemalja svijeta. Tom prigodom predstavljena je domaćoj javnosti prva svehrvatska olimpijada – Hrvatske svjetske igre Zadar 2006. koja će se održati sljedećeg ljeta na području Zadra i Zadarske županije. Na manifestaciji koja će okupiti mlade iz cijeloga svijeta i Hrvatske bit će, po procjeni ravnatelja Igara, Jure Strike, preko tisuću športaša iz trideset zemalja koji će nastupiti pod zastavama država u kojima žive.

- Do današnjeg dana stigle su 430 prijave iz 21 zemlje. Prijave su uglavnom iz manje organiziranih sredina i dobrim dijelom u pojedinačnim disciplinama. No očekivali smo da će ekipni sportovi iz organiziranih hrvatskih zajednica prednjačiti, što je pozitivna situacija, rekao je Strika napomenuvši kako su se pojavile novosti u vezi drugog prijavnog roka. Osim Interneta prijave, moguće ju je poslati telefonski ili putem faksa. U vezi starosne dobi sudionika najveća je novost kategorija «prijatelji Igara» koja omoguæava baš svakome da bude sudionikom.

Natjecatelji će biti u dobi od 16. – 40. godine, dok za maraton i atletiku nema starosnog ograničenja. Veteranski nogomet od 36. godine, bez gornjeg ograničenja. Discipline su: atletika, badminton, boćanje, judo, karate, košarka, košarka-hakl, nogomet, nogomet na pijesku, mali nogomet, nogomet veterana, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, rukomet, stolni tenis, taekwondo, tenis. Hrvatske svjetske igre bit će održane u Zadru i i na području Zadarske županije od 15. – 21. srpnja 2006. i bit će svečano otvorene mimohodom delegacija u centru Zadra. Svi sudionici Igara bit će smješteni u TN Zaton koje će biti sportsko selo za vrijeme Igara.

- Ciljevi Igara su približavanje domovinske i iseljene Hrvatske, promocija grada i županije domaćina, promocija hrvatskog turizma, približavanje hrvatskih sportskih talenata domovini, podrška borbi droge, jer je dio prihoda Igara namijenjen i u tu svrhu, istaknuo je ravnatelj Igara.

Konferenciji za novinare nazočili su: generalni vikar mons. Ivan Mustač u ime Nadbiskupije zadarske, zadarski župan Ivo Grbić, zamjenik ravnatelja HMI, Domagoj Ante Petrić, gradonačelnik Nina Emil Ćurko, dogradonačelnik Zadra dr. Dražen Grgurović, član IO HOO i predsjednik županijske športske zajednice Marijan Klanac, potom direktor uprave Turist hotela Zadar, Frane Skoblar, fra Ivica Strčić, voditelj HKM sv. Jeronima Johannesburg, Zlatan Saračević, bivši proslavljeni hrvatski rukometaš, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, vanjskih poslova, kao i predstavnici medija.HRVATSKE SVJETSKE IGRE
GLOBALNO SPORTSKO NATJECANJE HRVATA
15.07. - 21.07. 2006.

Jure Strika, voditelj projekta

Hrvatske svjetske igre prvo su globalno sportsko natjecanje u Hrvata. “Globalno” znači da će se jedna domaća hrvatska selekcija sportaša natjecati protiv selekcija država hrvatskoga izvandomovinstva (Argentina, Njemačka, Švedska, Australija, Kanada, SAD... itd.) i nacionalne selekcije Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Natjecanja su predviđena u 15-tak ljetnih disciplina u razdoblju od tjedan dana nakon svečanog otvorenja u samom središtu Zadra. Gotovo da nije potrebno trošiti riječi na pomisao kakav će prizor predstavljati preko tisuću sportaša pod različitim zastavama u centru povijesnoga Grada Zadra.

Hrvatski svjetski kongres kao organizator igara sa zadovoljstvom može računati na pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske, Grada Zadra, Županije zadarske, Nadbiskupije zadarske, Hrvatske matice iseljenika i supokroviteljstva Hrvatskoga olimpijskog odbora.

Naša vizija je da kroz Hrvatske svjetske igre promoviramo bogatstvo hrvatskoga nacionalnog bića, grad i županiju domaćina, hrvatski turizam, ali i sport kao oblik zdravog života, a time ujedno i borbu protiv droge.

Ove stranice prije svega služe kao portal za prijavu (natjecatelja, trenera, sudaca, volontera i delegata), ali će s vremenom - kako se bude približavao datum otvorenja - sve više postati izvor informacija o samim igrama. Vrlo je važno naglasiti da se sve prijave vrše pojedinačno, neovisno o sportskim klubovima i kulturnim udrugama po svijetu. Upućujemo Vas na rubriku "Pravila" kako biste se bolje upoznali sa svim relevantnim informacijama.

Na samom kraju preostala je jedino želja da nas dovedete u "neugodnu situaciju" prevelikim brojem prijava. Pozivamo Vas da se još danas prijavite ali i da nam pomognete u širenju riječi Vašim prijateljima i poznanicima.

Vjerujemo da će s Vašom pomoći Hrvatske svjetske igre postati tradicija za buduće naraštaje.

Doviđenja u Zadru!Tjedan dana ljetnog odmora i zabave za samo 285 eura

Nakon odabira sportaša, isti je dužan platiti prijavnu pristojbu u roku od 30 dana kao što je opisano u trećoj točki prijavnog postupka. Jednokratna pristojba od 285 eura (ne uključuje troškove banke i transfera) osigurava sportašu sljedeće:

- smještaj u jednom od najboljih turističkih odmarališta (sportsko selo) za vrijeme trajanja Igara

- doručak i ručak
- besplatne rekreacijske aktivnosti u sportskom selu
- prijevoz od zadarskog aerodroma ili autobusnog kolodvora do sportskog sela (na dan otvaranja i zatvaranja Igara)

- slobodan ulaz na sve sportske događaje u sklopu Igara
- slobodan ulaz na sve službene zabave i kulturne događaje za vrijeme Igara
- sportska oprema (prema potrebama za određenu disciplinu)

http://www.zadar2006.com/Stjepan Rukavina: 'Ovdje se prica samo o krizi i nogometu'
Slobodna Dalmacija

SVJETSKI CENTAR MLADIH
U Zadru otvorene sportske igre za VIŠE OD 700 djece iseljenika

Kad je nogometna reprezentacija Argentine u nedjelju navečer u svojim plavo-bijelim dresovima istrčala na pozornicu ispred drevnog zadarskog Foruma, najveći pljesak dobio je samozatajni mladić koji je na leđima nosio slavnu desetku. Nije, naravno, riječ o Lionelu Messiju ni o “onoj” Maradoninoj Argentini već o reprezentaciji mladih sportaša hrvatskih korijena koji su u Zadar doputovali na Svjetske igre, natjecanje koje jednom godišnje u domovini okuplja preko 700 Hrvata iz dijaspore.

“Messi” je 23-godišnji Stjepan Rukavina, Ličanin iz Buenos Airesa, po zanimanju makroekonomist, u slobodno vrijeme nogometaš. - Moj otac je rođen u Argentini, ali sve dok nije krenuo u školu nije znao ni riječi španjolskog jer se u kući govorio samo “domaći”. Mene je hrvatski naučila baka. Hrvate i Argentince opisuje ista riječ: “passion”. Strastveni smo, možda malo i previše - objašnjava Stjepan na iznenađujuće tečnom hrvatskom sa simpatičnim latino naglaskom.

Iako je Sveć treća generacija svoje obitelji u Argentini, veza s Hrvatskom nije prekinuta. Jezik je naučio još kao dijete, plesao je u folklornom društvu “Oluja”, a sad igra nogomet za “hrvatske” Argentince. Redovito se informira o zbivanjima na hrvatskoj estradi. Thompson mu baš i nije nešto, više voli slušati klape, ali ne ove “modernizirane” koje obrađuju U2 nego one koje pjevaju o težačkom životu.

- Obožavam film “Duga mračna noć”. Nakon što sam ga pogledao, puno mi je stvari jasnije - kaže Stjepan primjećujući kako u Hrvatskoj svi pričaju samo o krizi i - nogometu. Kad smo se dotaknuli te teme, inače pričljiv mladić naglo je zašutio i postao diplomata od formata.

- Kad igraju Hrvatska i Argentina, meni najviše paše neriješeni rezultat. Onda me srce ne boli ni na jednoj strani - iskreno će Stjepan kojeg čeka sedam dana sportskih uzbuđenja na Hrvatskim svjetskim igrama koje organizira Hrvatski svjetski kongres, krovna organizacija naših iseljenika.

Igre su u nedjelju navečer u Zadru otvorili ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i Lynee Yelich, prva Hrvatica ministrica u kanadskoj vladi. Pod motom “Jedno srce” od 18. do 23. srpnja 2010. mladi Hrvati iz dijaspore, od Argentine i Brazila do SAD-a i Australije, natjecat će se u 12 sportova na borilištima u Zadru, Ninu i Posedarju.

Ana VUČETIĆ ŠKRBIĆ / snimio JURE MIŠKOVIĆ / Cropix
http://www.slobodnadalmacija.hr/Zadar/tabid/73/articleType/ArticleView/articleId/109990/Default.aspx18.07.2010 | 20:52 | IKA V - 123718/7
Svečanost otvaranja 2. hrvatskih svjetskih igara

Na svečanosti otvaranja Igara čiji su pokrovitelji Ministarstvo vanjskih poslova RH, Hrvatski olimpijski odbor i Zadarska nadbiskupija, istaknuta je velika uloga Crkve koja je uvijek pratila Hrvate u svijetu

Zadar, (IKA) - Druge Hrvatske svjetske igre (HSI), neslužbeno zvane i CRO-olimpijada, svečano su u nedjelju 18. srpnja na Poljani Ivana Pavla II. u Zadru otvorili hrvatski ministar Gordan Jandroković i Lynne Yelich, ministrica za gospodarsku raznolikost Zapadne Kanade, prva tamošnja ministrica hrvatskog podrijetla i veleposlanica HSI-a u svijetu. U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) sedmodnevne Igre održavaju se pod geslom "Jedno srce", stilizirano u obliku srca sa šahovnicom, što krasi i opremu sudionika u bojama tipičnima za zemlju iz koje dolaze. Na svečanosti otvaranja Igara, čiji su pokrovitelji Ministarstvo vanjskih poslova RH, Hrvatski olimpijski odbor i Zadarska nadbiskupija, istaknuta je velika uloga Crkve koja je uvijek pratila Hrvate u svijetu. "Volite Hrvatsku kao što volite zemlju u kojoj ste rođeni. Budite ponosni na hrvatske korijene. Kao i uvijek, među nama su i predstavnici Crkve u Hrvatskoj. I ovo je prigoda zahvaliti Crkvi u Hrvata za stalnu brigu za hrvatskog čovjeka u svijetu. Otkad je prvog iseljenika, Crkva je hrvatskom čovjeku bila majka i učiteljica", rekao je Josip Ante Sovulj, predsjednik HSK-a uime hrvatskih iseljeničkih zajednica. Nada se da će HSI biti prepoznate kao važan strateški program od nacionalnog interesa. "Iseljavanje Hrvata je dugotrajno i mukotrpno. No u ovo doba, tragedija hrvatskog iseljavanja preobražava se u novi izvor duhovne i materijalne energije. To je bogatstvo zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske", poručio je Sovulj podno crkve Sv. Donata, potaknuvši mladi naraštaj da u dugoj borbi hrvatskog naroda za samostalnost ispravlja tendencije koje su Hrvatsku prikazivale u svakakvom, samo ne u svijetlu povijesne istine. "To se osobito odnosi na Domovinski rat i njegove heroje koji su svojim životima osigurali da se mi danas sretno susrećemo", rekao je Sovulj što je bilo popraćeno pljeskom svih na povijesnom Forumu.

Plodovi HSI-a 2006. g. su: 20% sudionika prvi put je posjetilo domovinu predaka, nekoliko sudionika odlučilo je živjeti u Hrvatskoj a dio školovati se tu; sklopljena su brojna prijateljstava i nekoliko brakova, mnogi su kupili nekretninu u Hrvatskoj, u brojnim državama osnovani su odbori za pripremu Igara - hrvatski nacionalni odbori – uz hrvatske katoličke misije, sad dodatne jezgre okupljanja Hrvata u svijetu koji su za Igre osmišljavali razne načine prikupljanja priloga kako bi sudjelovali u HSI-u. Sovulj kaže da se uz učinak na gospodarskom, turističkom, kulturnom i duhovnom polju, sve uloženo višestruko vratilo: "Vjerujemo da preko ovog i sličnih projekata jača povjerenje u odnosima domovina – izvandomovinstvo, njihovo zbližavanje i povezivanje te svijest o potrebi sustavne suradnje na svim razinama". Uime predsjednika HOO Zlatka Mateše, član vijeća HOO-a Marijan Klanac pozdravio je sudionike kao najbolje hrvatske veleposlanike olimpijskom porukom Franje Bućara: "U desnici snaga, u srcu odvažnost, u mislima domovina". HSI smatra prevažnim projektom HSK-a koji ima osjećaj nacionalne povezanosti i zdušno radi na stvaranju jednog srca i jedne duše hrvatskog naroda. Ministar Jandroković je istaknuo da Igre nisu samo sportski događaj nego prilika obnoviti i učvrstiti vezu s Hrvatskom, da još bolje upoznaju jezik, vjeru, kulturu i običaje sunarodnjaka. "Veseli da ste se odazvali s različitih krajeva svijeta. Naše zajedništvo je osobito došlo do izražaja tijekom Domovinskog rata i prvih godina izgradnje domovine i mora ostati konstanta naše zajedničke budućnosti", rekao je Jandroković, posredujući pozdrave premijerke Jadranke Kosor te najavljujući strategiju i zakon koji će dodatno produbiti zajedništvo, suradnju i jačati položaj Hrvata izvan Hrvatske. "Svjesni smo uloge koju vi i vaše obitelji imate u snaženju veza Hrvatske s državama iz kojih dolazite te cjelokupnom jačanju ugleda i položaja Hrvatske na međunarodnoj sceni. Upravo se u sportu vidi koliko naše iseljeništvo oplemenjuje Hrvatsku. Posebno bih istaknuo mnoge reprezentativce koji odanost domovini svojih predaka iskazuju noseći kockasti dres. Unijeli su dodatan poticaj i energiju braća Kovač, Šimunić, Petrić, Rakitić, Čilić, Ljubičić. Popularizaciji hokeja su pridonijeli Hrvati koji su našli drugi dom u Kanadi", rekao je Jandroković. Čestitao je HSK na uspješnoj organizaciji i zahvalio Crkvi koja prati te događaje, uvijek se uključuje i hrabri narod da se još više povezuje i bude jedno nacionalno biće.

Od sudionika HSI-a mnogi su prvi put posjetili Hrvatsku, nakon Igara mnogi će ostati kod rodbine, jer, kaže Stjepan Asić, predsjednik HSK u Australiji, dolazak u domovinu sretan je događaj i duhovno oživljenje: "To nas ustvari i drži, te veze s domovinom Hrvatskom". U 12 sportskih disciplina u juniorskoj i seniorskoj, muškoj i ženskoj kategoriji - igra se i nogomet za žene, po prvi put ragbi i vaterpolo, te košarka, mali nogomet, nogomet, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, rukomet, stolni tenis i tenis, nastupa 750 sportaša iz 24 zemlje. Zemlje sudionice su Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Crna Gora, Čile, Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Južnoafrička Republika, Kanada, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Rumunjska, SAD, Slovačka, Srbija, Švedska, Švicarska i Venezuela. U programu HSI-a u srijedu 21. srpnja u Gastro Zadar od 21 sat će gostovati i predstavnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba koji će sudionicima Igara i široj javnosti izlagati o počecima suvremene hrvatske države do njenog međunarodnog priznanja.

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=123718http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=12371818.07.2010 | 22:13 | IKA V - 123716/7
Zadar: Misno slavlje za sudionike 2. hrvatskih svjetskih igara

Budite glasnici naših vrlina, a imajte oko prihvatiti i vrline naroda i kraja u kojem živite, potaknuo biskup Bogović

Zadar, (IKA) - Svečano misno slavlje za sudionike drugih Hrvatskih svjetskih igara (HSI) koje se održavaju u Zadru u nedjelju 18. srpnja u katedrali Sv. Stošije predvodio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Pokrovitelji tog sportskog natjecanja koje je okupilo 750 sudionika iz 24 zemlje u 12 sportskih disciplina su Ministarstvo vanjskih poslova RH, Hrvatski olimpijski odbor i Zadarska nadbiskupija. Na igrama sudjeluju i svećenici iz hrvatskih katoličkih misija te su i koncelebrirali na misi, uz katedralnog župnika mons. Ivana Mustaća, sadašnjeg i bivšeg ravnatelja Hrvatske inozemne pastve don Antu Kutlešu i fra Josipa Bebića, fra Zlatka Špehara, fra Petra Milanovića koji je došao s Moliškim Hrvatima i druge. Pjevanje na misi animirao je VIS Druga obala HKM-a Soloturn iz Švicarske, s maramama šahovnicama na glavi, pod vodstvom fra Šimuna Šite Ćorića, glasnogovornika Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), krovne hrvatske izvandomovinske udruge čija je zadaća povezivanje Hrvata iz izvandomovinstva s domovinom Hrvatskom te su nakon četiri godine i organizirali 2. HSI. Sudionici i organizatori Igara položili su cvijeće na grob zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe i u misi molili za pokoj mu duše, u zahvalnosti za njegov konkretan doprinos u održavanju HSI.

Zahvaljeno je i zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću kao dugogodišnjem predsjedniku Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu koji je sudionike također pozdravio porukom dobrodošlice. "Po vrednotama molitve i rada poznati smo u svijetu gdje vaši roditelji nisu samo primali. Oni su mu mnogo dali: svoj rad i molitvu, vjeru i kulturu. Prošao sam cijeli svijet gdje žive Hrvati i slušao što drugi govore o nama. Budite glasnici naših vrlina, a imajte oko prihvatiti i vrline naroda i kraja u kojem živite. Možete pomoći i njima, po nama u 'staroj' domovini'", rekao je biskup Bogović mladima u homiliji. "Narod je rudnik dobrote. Koja li je dobrota raspršena u svijetu kod pojedinaca i skupina, a da se o tome uopće ne zna, ne piše, ne govori", upozorio je mons. Bogović, dodavši da se narod može zavesti i ucijeniti, često je poput ovaca bez pastira. "Narod se može voditi, ali i zavoditi lažnim obećanjima, krivim optužbama, klevetama. I mnogi povjeruju. Ne treba ići dalje od slučaja ulaska Isusa u Jeruzalem kad su mu klicali kao kralju, a poslije su ti isti vikali 'Raspni ga!' Narod je bio zaveden. Narod se može pritiskom i ucjenama natjerati da prihvati i ono što ne želi", rekao je mons. Bogović, istaknuvši kako su narodu potrebni vođe, učitelji i branitelji.

Hrvatski narod marljivo je radio, odgajao djecu, strpljivo podnosio poniženja i uvrede i nije prodavao dušu na političkim tržnicama. "Kad je došlo vrijeme da može reći ono što želi i misli, to je jasno rekao. To je onaj narod koji je hrlio na susret s papom Ivanom Pavlom II. koji je u njemu prepoznao proroka bolje budućnosti čovječanstva. Ivan Pavao II. je u našem narodu prepoznao vrline koje su drugdje stradale. On smatra da smo jedan od rijetkih povijesnih naroda koji svijetu može dati novu svježinu jer se u nesklonim povijesnim prilikama uvježbao boriti za život i za ljudske i kršćanske kreposti. Papa je želio da što prije uđemo u EU da ne izgubi svoju kršćansku dušu i smatra da možemo ispuniti poslanje u ovom svijetu u kršćanskom ljudskom smislu", rekao je mons. Bogović. Podsjetio je da Ivan Pavao II. nije vidio budućnost svijeta po onima koji raspolažu silom i bogatstvom, nego u onima koji su spremni svoje sposobnosti i moći uložiti za dobro drugih, za one koji dolaze. "Zato je na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da ugrade u svoju memoriju one koji su živote založili za svoju braću. Možemo reći da smo kao narod shvatili poruku velikog pastira Crkve i da smo kroz projekt Crkve hrvatskih mučenika željeli tu poruku učiniti vidljivom i trajnom. Tu ćemo častiti one koje je Papa želio da ugradimo u svoje sjećanje i da nam budu uzori kako se živi za brata i narod", rekao je mons. Bogović i pozvao sve da se pridruže proslavi Dana hrvatskih mučenika 11. rujna u molitvama, nacionalnom i vjerničkom zajedništvu.

Na odnosu iseljene i domovinske Hrvatske i vraćanju Hrvata odakle su otišli može nastati puno lijepog i korisnog za potomke iseljenika. Iskustva iz inozemstva mogu obogatiti našu sadašnjost. Mi se tome još učimo", rekao je mons. Bogović, podsjetivši da je to prije bilo opasno. I on nije mogao dobiti putovnicu za studij u Rim jer je imao tetu koja mu je za Božić slala dolar. "Predbacili su mi da imam vezu s inozemstvom. Sad se možemo normalno odnositi, povezani po vjeri i kulturu. Nisu siromašni i nesituirani, ali žele doći, biti i razmišljati s nama. To je ugodno i čovjek se lijepo osjeća. Po njima smo prisutni u cijelom svijetu i oni donose cijeli svijet k nama", zaključio je mons. Bogović, koji je nakon mise sudjelovao i na svečanosti otvaranja Igara na Forumu. U zapadnoj Europi živi više od 500.000 Hrvata, samo u Njemačkoj druge i treće generacije ih je više od 200.000, u Kanadi i Australiji 150.000, u SAD-u 500.000. Pribrojeno s Hrvatima iz Latinske Amerike i hrvatskih autohtonih zajednica u Europi, može se govoriti o drugoj Hrvatskoj koja je podjednako brojna kao i domovinska.

Fra Šimun Šito Ćorić, prvi kojem je bila predstavljena ideja HSI-a kao predsjedniku HSK-a, apelira: "Volio bih da to hrvatska država prepozna. Morali bi to, u interesu Hrvatske", kaže Ćorić, željan da podrška nadiđe protokolarnu. Don Ante Kutleša HSI je nazvao kongresom Hrvata izvan Hrvatske i Hrvata u Hrvatskoj. Poručio je da tom događaju više pažnje trebaju posvetiti mediji, političke strukture, stranke, jer je okupljanje Hrvata izvan RH velik događaj, kad se čuju imena kao Brazil, Venezuela, Čile, koji njeguje duh zajedništva i povezanosti. "Bitno je zajedništvo i povezanost mladih, da sačuvaju ponos, identitet i kršćanske vrijednosti na ponos država u kojoj žive, domovine Hrvatske i u zahvalnost očevima, djedovima i bakama". Don Ante je rekao da imamo dobrih sportaša koji žele nastupati za Hrvatsku i održavati veze s Hrvatima diljem svijeta, ali ne samo kroz sport. Istaknuo je da je jezik Hrvatima u izvandomovinstvu došao po povezanosti s Crkvom u hrvatskom narodu. O razlogu svog dolaska na HSI fra Zlatko Špehar je rekao: "Otišao sam s mojim narodom, biti jedan od njih i zato sam tu. Jedna Hrvatska u zastavama različitih država, to činimo upravo mi svećenici - da svi budemo jedno".

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=123716Jure Strika, ravnatelj Hrvatskih Svjetskih Igara “Zadar 2006”: Boze, zar je stvarno moguce da smo svi skupa na jednom mjestu?

Tonci Prusac, Hrvatski Vjesnik (od 15. do 21. srpnja 2006.)

ZADAR - Prve Hrvatske svjetske igre, pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, proslog petka su okoncane na najsvecaniji nacin u zatonskom ''Saturnusu'', pokraj Zadra, gdje su se vise od 700 sportasa iz vise od 25 drzava druzili, veselili i potvrdivali prijateljstva, koji su stekli prethodnih dana. Vec sutradan, dok su brojni sudionici polako odlazili imali smo prigodu porazgovarati sa Jurom Strikom, mladim i vrijednim ravnateljom prvih odrzanih Hrvatskih Svjetskih igara.

- Jure, odmah na pocetku, recite nam koji su vasi dojmovi o prvim Hrvatskim svjetskim igrama koje su se eto, upravo odrzali u Zadru.

Iako je sve jos uvijek frisko, ipak mislim da smo uspjeli u namjeri da ostvarimo cilj, a to jest da skupimo te mlade ljude i ne samo da organiziramo ta razna natjecanja, vec da u svemu drugome sto ide uz ovaj projekt. Prema svim reakcijama tih mladih ljudi koje smo uspjeli do sada dobiti, svi su prezadovoljni i mogu slobodno reci da je ovaj projekt zaista uspio, te da je ovo projekt koji ce sigurno imati svoj nastavak.

- Jesu li Igre ispunile vasa ocekivanja ili su ih mozda cak i nadmasile?

Dobro, ja to mogu gledati iz nekog drugacijega kuta nego, recimo, kao netko tko je dosao tu kao jedan sudionik. Kad se pogleda gdje smo poceli i kako smo poceli i onda vidis kako je sve to zavrsilo, onda je sigurno to da su Igre nadmasile sva ocekivanja, iako smo ustvari znali kakav potencijal sam koncept ima. Medutim, ovaj je tjedan ipak pokazao gdje i kako mozemo ubuduce organizirati Igre da budu jos uspjesnije.Vec mi se vrti puno novih ideja u glavi.

Kako je doslo do inicijative jednih takvih Igara?

To je bilo u Svicarskoj prije pet godina. Razmisljali smo o ideji kako okupiti mladez koja se nalazi diljem svijeta a koja ima neku neraskidivu vezu sa svojim hrvatskim korijenima. Razne drzave imaju pojedinacna prvenstva u raznim sportovima, npr. Hrvati u Australiji imaju godisnje prvenstvo za hrvatske nogometne klubove. Ali, trenutno to ne povezuje Hrvate u drugim drzavama. Ipak smo smatrali da je to nesto sto je vrlo vazno, a - nedostaje. Takoder, u tim raznim drzavama postoje hrvatski klubovi gdje se Hrvati druze, gdje kartaju, popiju koje pice, i tako. To je sve lijepo, ali nazalost, to su uglavnom stariji ljudi. I pitanje je sto ce biti za kojih deset godina s tim raznim klubovima. Dakle, sto se tice mladih, ja osobno smatram da ne postoji bolji nacin kako bi se mlade okupilo, i to iz raznih drzava, nego putem sportskih natjecanja. Moglo bi se to pak prosiriti eventualno da ne bude samo sportsko natjecanje. Mozda da se ukljuce neke folklorne ili kulturne priredbe, na primjer.

- Sto se tice same logistike, koliko si vremena morao posvetiti organizaciji ovih Igara u prethodim mjesecima prije samog pocetka?

Na razvoju ideje se vec pet godina radi. Sto se tice mene i samog organizacijskog tjela, zadnje dvije godine se radi bas onako intenzivno od kako smo krenuli u promociju. Zadnjih sest mjeseci, ipak smo radili onako 'non-stop', manje vise bez prekida.

Kao organizacijsko tijelo, prakticki smo radili svih 24 sata na dan, a nase privatne poslove i obveze smo stavili na stranu i iskljucivo se posvetili samo tome. Iako je ovo volonterski posao. Morali smo odluciti ili posvetiti veliku paznju tim Igrama, ili odustati. Ipak se pokazalo da smo izabrali pravu varijantu.

- Znaci, ipak je ovo, za vas, bila dobrovoljna uloga, tj. niste bili placeni za svoj trud. Dakle, ipak ste onda osobno morali zrtvovati privatni i poslovni zivot. Je li se nakraju sve to isplatilo?

Sigurno da je bilo veliko zrtvovanje svih nas koji smo bili u to ukljuceni, ali mislim da se sve to isplatilo. Vidjelo se sinoc u 'Saturnusu' kada si mogao osjetiti onu nezaboravnu euforiju, i druzenje tih mladih Hrvata iz svih krajeva svijeta. Taj je sinocnji prizor, za mene, jednostavno bio nezaboravan.

- Vi osobno imate veliko iskustvo s dijasporom, odnosno dobro poznajete Hrvate u iseljenistvu. Recite nam nesto o sebi i gdje ste bas u dijaspori zivjeli.

Ja sam roden u Svicarskoj. Ja sam tamo odrastao a potom sam cetiri godine proveo u Americi gdje sam pohadao sveuciliste u Chicagu. Tamo ima mnogo Hrvata a ja sam jedno vrijeme cak i igrao nogomet za tamosnji klub 'Zrinski'. Ti su decki bas moji prijatelji, moja ekipa. Zahvaljujuci tom iskustvu, shvatio sam potrebe povezivanja tih raznih ljudi diljem svijeta i potrebe da se nesto ovako slicno organizira.

Vratimo se samim Igrama. Koji je bio vas najljepsi trenutak ovog proteklog tjedna u Zadru?

- Mislim da ce mi ona slika iz katedrale ostati u pamcenju dok god budem ziv. One boje, svih onih barjaka iz svih krajeva svijeta, sve na jednom mjestu. Samo sam pomisljao u sebi: Boze, zar je stvarno moguce da smo svi skupa na jednom mjestu?

- A sto se tice samih natjecanja, kao organizator, koji je vama sport bio najuspjesniji?

Mislim da je to bio nogomet u Policniku. To je malo selo nedaleko Zadra. Tu se skupila najveca publika, te imao sam osjecaj da je cijeli Policnik i susjedni kraj izasao svim sportasima u susret i da su se svi ukljucili na jedan izravan nacin u Igre. Bilo je i drugih lijepih trenutaka. U Bibinju na primjer. Ili u Benkovcu gdje su bocari uzivali u hladu, i tako. Mislim da nigdje nije bilo problema, koliko imamo informacija, ali svakako, mislim da je u Policniku zaista bilo najbolje.

- Gdje bi se stvari mogli poboljsati za sljedece izdanje?

Gdje se radi i gdje ima puno ljudi uvijek ce tamo biti propusta. To je neizbjezno, ali ipak smatrama da su to propusti koji se mogu smatrati normalnim kad se organizira ovako veliko natjecanje. Ja sam bio malo u strahu jer je ipak spica turisticke sezone i ogranicena je medicinska usluga u Zupaniji zadarskoj, ne samo za nase manifestacije. Tako sam se stalno bojao da - ne daj Boze - bude neka nesreca. Hvala Bogu, sve je proslo u redu i nije bilo razloga za strah.

- A sto se tice sljedeceg izdanja Igara, u kojem aspektima mislite da biste mogli stvari poboljsati?

Osnovni je problem bio suradnja sa pojedinim ljudima u razlicitim drzavama. Tu je najvise nedostajalo u organizacijskom smislu. No, sada ja znam s kime mogu suradivati i vjerujem da ce to ipak pridonijeti da stvari budu sto kvalitetnije za sljedece Igre. Dakle, koordinacija ce biti puno ucinkovitija nego sada. Za ove prve Igre morali smo se boriti na sve moguce nacine kako bismo probili led, bilo to preko pojedinaca, preko raznih (katolickih) misija ili drugih udruga.

Tu je ipak Hrvatski svjetski kongres imao vaznu koordinacijsku ulogu, ali smatram da je to sad vrlo vazno da preko svih iseljenickih medija proguramo tu ideju. Jer, prije je bilo tesko plasirati taj koncept na trziste kad nije se moglo konkretno dokazati sto su Hrvatske svjetske igre. Medutim sada ce biti sve puno lakse nakon prvih odrzanih Igara.

- Spomenuli ste Hrvatski svjetski kongres. Dakle HSK je manje-vise inicijator ideje. Kakva je bila suradnja s globalnim tijelom koordinacijskog tijela Kongresa, te s pojedinacnim ograncima u raznim drzavama?

Mislim da ima tu dosta prostora za popraviti, ali smatram da je Kongres odigrao kljucnu ulogu u uspjehu prvih Igara. Bez te podrske ne bi bilo nista, jer ipak ne moze bas bilo tko dobiti visoko pokroviteljstvo Vlade (Hrvatske) i pokroviteljstvo Grada (Zadra) i zadarske zupanije. Prema tome, Kongres je jedna medunarodna institucija koja cak ima i clanstvo pri Ujedinjenim narodima i kao takva je idealni okvir za ovako nesto i pokazala se punim pogodtkom. Ljudi iz sredisnjeg tijela Kongresa su shvatili vaznost ove ideje, sad samo ostaje da ukljucimo sto vise tih pojedinacnih Kongresa diljem svijeta da se i oni aktiviraju tako da sljedece izdanje moze - a, i trebalo bi biti - sto vece i uspjesnije.

- Sljedece izdanje Svjetskih igara? Gdje i kada?

Prvo pitanje je jos uvijek otvoreno. Zadar vjerojatno ima ulogu favorita, jer kad je nesto uspjesno organizirano mora se pitati je li uopce ima smisla eksperimentirati. No, ipak ovo nije iskljucivo zadarski projekt, vec nacionalni tako da neka to ostane otvoreno pitanje za jos neko neodredeno vrijeme. A sto se tice - kada? Pa, vec sada se moze slobodno reci da ce sljedece izdanje biti odrzano 2009. godine. Na taj nacin nastojat cemo odrzati Igre kada ne budu neke velike svjetske sportske igre, poput Svjetskoga nogometnoga prvenstvo ili Olimpijade.

SP u Njemackoj nam je malo sjaja oduzelo ove godine i na jedan nas je nacin cak i to malo hendikepiralo odmah na pocetku. Tek kad je SP zavrsio, onda smo dobili nesto adekvatne pozornosti. Dakle, budite bez brige, vidjet cemo se 2009. godine. A gdje? Samo je jedna stvar sigurna - u Hrvatskoj!

Hrvatska Vlada bila je glavni pokrovitelj prvih igara

- Prve Svjetske igre uzivale su veliku podrsku, kao sto ste spomenuli, od same Hrvatske vlade. Koji su bili ostali pokrovitelji?

Da, kao sto si spomenuo, glavni pokrovitelj je svakako bila Vlada. Potom su pokrovitelji bili Hrvatski olimpijski odbor, Zadarska zupanija, Grad Zadar, Zadarska biskupija i Hrvatska matica Iseljenika dok su medijski pokrovitelji bili Vecernji list, Novi radio, Narodni radio, Zadarski list i zadarska televizija.

Takoder smo imali veliku podrsku raznih poslovnih sponzora. Tu prvenstveno moramo spomenuti Marasku i Turisticko naselje 'Zaton", ali isto tako sponzori su nam bili Jadranska pivovara Split, Croatia osiguranje, Sveti Rok, Tankerkomerc dd iz Zadra, Jadran Invest, Tvornica kruha Zadar, CroHolidayOnline, Opel AC Mitrovic Zadar, Slavonija slad i Plodine Donat.

Zahvaljujuci sponzorima, mogli smo osigurati smjestaj, prijevoz, besplatno pice (boce vode) na svim mjestima gdje su se odrzavale sportske priredbe te razne suvenirice svim sudionicima prvih Igara. Ubuduce, ta podrska mora izrasti u sto konkretniju podrsku, prvenstveno mislim na financijsku jer - nasuprot - onda ne bi uopce bilo smisla odrzavati ovakve manifestacije.

- Svaki je sudionik morao platiti 280 eura (oko 500 AUD), ali zauzvrat dobili su doista veliku kolicinu sportske odjece, te ostale stvari. Sto su ustvari svi natjecatelji dobili od organizatora?

Bio je tu smjestaj (puni pansion), pa hrana (tri jela na dan), kompletna sportska oprema odnosno garnitura, dakle sva oprema za taj sport, momcadska uniforma, kapa, ruksak te male sitnice i suvenirici za svakoga pojedinca. Takoder smo osigurali besplatni prijevoz autobusa od turistickog naselja pa do grada Zadra i do pojedinacnih odredista gdje su se odrzavale sve te sportske priredbe i nazad.

Sto se tice cijene, i uzevsi u obzir da je ipak spica sezone, mislim da je bas bilo isplativo. Mora se napomenuti da nisu svi bili u stanju platiti taj aranzman, posebno mislim na one malo slabije situirane Hrvate iz drzava poput Argentine, Rumunjske, Makedonije i slicno, ali zato smo itekako zahvalni onim sponzorima i pojedincima koji su pristigli upomoc.

Hrvatski Vjesnik
http://www.croatianherald.comZADAR:
Sluzbeno najavljen program Hrvatskih svjetskih igara
Igre su uspjele i prije pocetka jer dolaze stotine sportasa

ZADAR - U Zadru je jucer i sluzbeno predstavljen program Hrvatskih svjetskih igara koje ce se odrzavati od 15. do 21. srpnja. Uz predstavljanje programa, u Arsenalu je otvorena i izlozba Hrvatske matice iseljenika, a najavljena je i Konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa od 22. do 24. srpnja.

Organizatori su kazali da su Igre vec uspjele, upravo zbog cinjenice da ce u Zadar doci vise od 700 mladica i djevojaka koji ce se uz natjecanja i ugodno druziti. Usto, kazali su da ce sljedece igre biti 2009. godine te izrazili nadu da ponovno budu u Zadru.

Igre su pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, koja sudjeluje sa 300.000 kuna, financiraju se putem sponzora i donatora i svaki sudionik mora platiti 285 eura, osim onih koji dolaze iz siromasnih zemalja. Sudionici Igara pretezno su sportasi amateri, no ima ih koji krecu u profesionalne vode. Tako ce medju njima nastupiti Lorena Aviles Pena, mlada tenisacica iz Ekvadora ciji je otac hrvatskog porijekla. Lorena je drzavna prvakinja Ekvadora do 16 godina i sigurno ce uskoro nastupati na WTA turnirima.

Osim sportskog dijela, Igre ce obilovati raznim kulturno-zabavnim dogadjajima. Svecano otvaranje pocet ce koncelebriranom misom u katedrali sv. Stosije, a program ce se nastaviti na Forumu, gdje ce u svecanom mimohodu prodefilirati sudionici Igara.

Nastupit ce Vanna i nekoliko mladih hrvatskih glazbenika iz Australije i SAD-a te mladez iz Venezuele s jedinstvenim lickim kolom u tehnoetno verziji. Na otvaranje bi trebao stici i Antun Vrdoljak, clan MMO-a, te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Kranjcar.

14.07.2006, Stela Filipi
Vecernji listHrvati cijelog svijeta dobili svoju olimpijadu

ZADARSKA JE ZUPANIJA BILA DOMACIN PRVIM HRVATSKIM SVJETSKIM IGRAMA

Gotovo je. Prve Hrvatske svjetske igre, veliki projekt Hrvatskog svjetskog kongresa HSK sluzbeno je zavrsio u petak 21. srpnja 2006. u Disco baru Saturnus podjelom medalja najboljima u 11 disciplina. Saturnus je tako prilicno ozivio, ponajvise zahvaljujuci raspjevanoj delegaciji iz Bosne i Hercegovine, koja je animirala i clanove ostalih reprezentacija. Punih sat vremena prije dodjele medalja pjevalo se "majci Hercegovini", skandiralo se "mi Hrvati", a nije izostala ni "zovi, samo zovi". Mnostvo zastava s pet kontinenata na plesnom podiju Saturnusa, sve naravno pod dirigentskom palicom Hercegovaca.

Bacanje majica

Oko 22 sata krenule su dodjele medalja. I prilicno potrajale, puna dva sata, sto je i znacajano ispraznilo Saturnus. Organizatori su zeljeli na jednom mjestu darivati najbolje, protokol je predvidjao da se svima svecano stave medalje, potom zajednicko fotografiranje, svatko je dobio svojih pet minuta slave.

Pocetak proglasenja, kada je Saturnus jos bio dobro popunjen, bio je i najzanimljiviji. Skandiralo se svima jer, u konacnici, sve medalje zapravo su isle Hrvatima. To je i ono sto smo uvijek zeljeli, imati natjecanje na kojem jednostvano ne mozes izgubiti. Bilo je tu raznih akrobatskih predstava, pozdrava, pjevanja, pravih malih plesnih tocaka, ali i zanimljivih poteza. Tako su kosarkasice Hrvatske (zapravo Zadra) na uporno inzistiranje hrvatske i hercegovacke delegacije da im se s bine bace majice to i ucinile. Skinule su sluzbene majice i podijelile okupljenima na podiju. Naravno, imale su cure Marije Mazije i Branimira Pericica i pricuvno rjesnje. Naime, sluzbene su majice zapravo bile navucene preko "pravih" majica. Hercegovci se nisu dali smesti, opet su skandirali, ali majica vise nisu dobili. Sto je previse, previse je. I tako puna dva sata.

Nije bilo lako ni kolegama Bozidaru Evicu i Dubravki Zurak s Novog radija, koji su vodili, pokazalo se kasnije, cjelovecernji program. Za kraj su ostali najbolji u plivackim natjecanjima gdje su apsolutno dominirale Sjedinjene americke drzave. Ostao je samo zavrsni pozdrav i vec spomenuta zelja, povratak u Zadarsku zupaniju 2009. godine. Igre su sigurno ponovno za tri godine, domacin se jos sluzbeno ne zna, iako ce organizatori poluglasno reci da opet racunaju na Zadar.

Hrvatska (pre)jaka

Kad se pogledaju konacni rezultati primjetna je dominacija Hrvatske, i na tome bi se moralo pripaziti za sljedece Igre. Istina, Hrvatska je nastupala u svim disciplinama, pa je, logicno, imala i najvise sansi za uspjeh. No, neke su hrvatske selekcije, sastavljene uglavnom od igraca iz Zadarske zupanije, bile prejake za ovakvu razinu natjecanja. Stoga za ubuduce, radi ravnopravnosti na sportskim terenima, treba dobro odvagati i izabrati one koji ce nastupati za Hrvatsku. Sto veca sportska ravnopravnost s iseljenom Hrvatskom, to ce Igre biti zanimljivije. I nekoliko trenera (izbornika) kao da je zaboravilo da su Igre samo igre, pa su na utakmicama cak i vrsili pritisak na suce, prigovarali, opcenito bili na rubu iskljucenja sto je takodjer neprimjereno ovakvoj manifestaciji, bez obzira na sveprisutnu zelju svakoga za pobjedom. Igre su ipak samo - igre. To su tek sitne smjernice za buducnost jer Igre su zasluzile cistu peticu.

Veliki posao organizatora

Sva sportska borilista bila su obiljezena oznakama Igara, svakome tko ih je posjetio bilo je jasno da se na njima dogadja nesto ozbiljno. Svi natjecatelji dobili su vrhunsku sportsku opremu za nastupe te majice i hlace za svakodnevnu uporabu. Momcadske selekcije imale su na raspolaganju dvije garniture dresova, koje ce im zasigurno ostati kao dragocjena uspomena na Igre. Natjecatelji su autobusnim linijma iz Turistickog naselja Zaton na sportska borilista redovno dovozeni i odvozeni, a svaku se vecer tijekom trajanja Igara organizirao i zabavni program. Od Policnika, Bibinja, Zadra do spomenutog Zatona. Tko moze reci da to zaista nije bila Cro olimpijada, kako je bio radni naziv ovog projekta, kasnije preimenovanog u Hrvatske svjetske igre.

Konacno, ovo su prve Igre. Sljedeci put bit ce i organizatoru i potencijalnim natjecateljima puno lakse. Led je probijen, i to je ono najvaznije. Ono sto je bilo dobro trebat ce ponoviti za tri godine, ono sto mozda nije stimalo bit ce puno lakse popraviti. Ne kaze se uzalud kako je prvi put - najteze.

FRA SIMUN SITO CORIC, PREDSJEDNIK HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA (HSK): Premala pomoc Vlade

- Igre su donijele i vise nego sto smo ocekivali. Uspjeli smo okupiti hrvatsku mladez iz 30-ak zemalja sto dovoljno govori o uspjesnosti projekta. Ovo je veliki korak ocuvanju hrvatske tradicije i kulture u svijetu i domovini, ali isto tako ovo je bila i odlicna prilika da se neki od sudionika prvi put nadju u domovini iz koje su iselili njihovi roditelji, djedovi i bake. Vidjeli smo kako se u mnogim drzavama cuva hrvatski jezik, no sretni smo i zbog onih koji su dosli iako vise ne govore hrvatskim jezikom. Najvaznije je da znaju odakle su potekli. Zahvalni smo svima koji su pomogli da se Igre odrze, a posebno Zadarskoj zupaniji, Zadarskoj nadbiskupiji, Gradu Zadru i Hrvatskom olimpijskom odboru. Ono s cime nismo zadovoljni jest podrska Vlade Republike Hrvatske. Smatramo da je 300 tisuca kuna, koliko je Vlada izdvojila za Igre, premali iznos. Isto tako Vlada je trebala i uputiti poruku ovim mladim ljudima.

JURE STRIKA, RAVNATELJ IGARA: Zadovoljni sudionici dali najbolji komentar

- Najbolji komentar Igarama dali su njihovi sudionici koji su se stalno propitivali kako ce se i kada organizirati sljedece Igre. To je cinjenica koja nas je sve najvise obradovala i potvrdila da je ideja o Igrama dobra stvar koju treba i u buducnosti razvijati. Dobili smo pohvale sudionika za organizaciju, kao i za smjestaj i uopce ambijent koji je oko Igara stvoren u Zadarskoj zupaniji. Sretni smo sto su Igre odrzane u sportsko - zabavnom ambijentu i vec sada mogu reci da imamo ozbiljne planove za buducnost Igara, koja, u to sada vise nema nikakve sumnje, nije upitna.

Sveprisutni Hrvatski Misir

Hrvatski Misir, iz tiska nedavno izasla knjiga autora Ante Kolege, profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, suradnika u prilogu Plodovi zemlje i mora Zadarskoga lista, nerazdvojno se vezala i uz Hrvatske svjetske igre. Tako je u Saturnusu Kolega knjigu urucio i mons. Mili Bogovicu, licko-senjskom biskupu te fra Simunu Siti Coricu. Na kraju svecanosti zatvaranja Igara najvisim predstavnicima Hrvatskog svjetskog kongresa knjigu su urucili Branko Kutija, benkovacki gradonacelnik, Zeljko Loncar, tajnik zupanijske organizacije HDZ-a te Stipe Zrilic, zadarski dozupan.ADRESAR HRVATA IZVAN RH

Adresar je u završnoj fazi.
Molim Vas dostavite nam vaše adrese, HSK-ovih povjerenika po zemljama.
Potrebno je samo popuniti ovdje vidljive podatke.

NAZIV:
KONTAKT:
ADRESA :
TELEFON:
FAX:
E-MAIL:
WEB:
OPIS:

HSK-je u bazi Adresara uvršten po zemljama u kategoriji UDRUGE s naznakom: Hrvatski svjetski kongres (HSK) je krovna, neprofitna i nestranačka organizacija Hrvata u svijetu.

Zahvaljujem na suradnji i srdačno Vas pozdravljam.
Kata Oreč

HRVATSKI INFORMATIVNI CENTAR-HIC i
PATRIA-PROMOCIJA
10000 Zagreb,Medulićeva 13
te/fax 01-4848 634
www.ppr.hr I www.hic.hr I www.hia.com.hr
market@hic.hr / marketing@ppr.hr / info@ppr.hr

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres