naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Hrvatski svjetski kongres HSK najavljuje Centar poput Simon Wiesenthala

Slobodna Dalmacija, srijeda, 2. ozujka 2005.

ZAGREB - Hrvatski svjetski kongres (HSK) namjerava osnovati skupinu pravnika koja bi, po uzoru na izraelski Centar Simona Wiesenthala, pronasla odgovorne za Bleibursku tragediju, najavio je, u utorak, predsjednik HSK prof. dr. Simun Sito Coric.

- Svjesni smo da nismo u mogucnosti krivce izvesti pred lice pravde, ali iz postovanja prema zrtvama, moramo barem reci tko su bili njihovi krvnici - rekao je Coric na konferenciji za novinare, odrzanoj u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.

Komemoracija na Bleiburgu ove ce se godine odrzati 14, svibnja, no sudionici tog okupljanja krenut ce s Ovcare kod Vukovara, usput ce im se pridruzivati nove grupe, i ocekuje se da ce se na Bleiburskom polju naci oko sto tisuca ljudi. Ondje ce se otkriti obnovljeni i dogradjeni spomenik Bleiburskim zrtvama, za koji su hrvatski iseljenici prikupili oko 120.000 eura.

Priprema se, na stranim jezicima, i brosura o tragediji kod Bleiburga, kao i medjunarodni simpozij, koji bi se od 11. do 13. svibnja trebao odrzavati u Zagrebu, a nastavio bi se 18. u Klagenfurtu i 19. svibnja u Becu.

U Hrvatskom svjetskom kongresu, koji objedinjuje 30 nacionalnih kongresa iz isto toliko zemalja, pruzili su podrsku deklaraciji HAZU koja se zalaze za postovanje hrvatskog jezika na svjetskim relacijama.

HSK je na vise jezika objavio i novu publikaciju "Hrvati - Cetrnaest stoljeca ustrajnosti". Na konferenciji za novinare najavljene su i Hrvatske svjetske igre, koje bi se imale odrzati od 15. do 21. srpnja 2006. u Zadru. Prema objasnjenju sto ga je dao Jure Strika, na igrama bi se okupili hrvatski sportasi iz tridesetak zemalja i natjecali bi se u 15-tak disciplina.

Sudionici ce se prijavljivati pojedinacno, mogu to uciniti i preko interneta, i vec je stigla prva prijava, iz Toronta, za sudjelovanje u maratonu. Smatra se da ce i ta sportska manifestacija obogatiti turisticku sezonu na Jadranu.

Slobodna Dalmacija
http://www.slobodnadalmacija.hr/


HSK osniva Centar za istrazivanje Bleiburskog pokolja
Z.P. srijeda, 2. ozujka 2005.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa prof. dr. Simun Sito Coric najavio je osnivanje hrvatskog Centra za istrazivanje bleiburskog pokolja.

"Nas bi Centar trebao biti slican Centru Simon Wisenhtal i ovim putem pozivamo zainteresirane pravne strucnjake da nam se jave kako bismo ga osnovali i kako bismo ustanovili tko su krvnici s Bleiburga kada to do sada nije ucinila drzava", objasnio je predsjednik HSK-a u utorak na konferenciji za novinare.

"Haaski sud ne smatra vaznom razliku izmedju agresorskog i obrambenog rata, tako da je uocljiv pokusaj izjednacavanja krivnje izmedju napadaca i onih koji su se branili. Pojedinacna ozbiljna krsenja medjunarodnog ratnog prava koja su cinili i neki hrvatski branitelji zeli se dignuti na razinu drzavne politike kako bi se uspostavila ravnoteza s dugo planiranom agresorskom politikom Srba koja je napala Hrvatsku i BiH", navodi se u brosuri "Hrvati - Cetrnaest stoljeca ustrajnosti" koju je publicirao HSK.


Mimohod za zrtve Ovcare i Bleiburga
Slobodna Dalmacija, P. PEKO, 15.3.2005.

OD 2. DO 14. SVIBNJA U POVORCI CE SUDJELOVATI BRANITELJI I INVALIDI

DUBROVNIK - U spomen hrvatskim zrtvama iz dvaju domovinskih ratova ove ce se godine u svibnju mimohodom branitelja na poseban nacin spojiti dva najveca hrvatska stratista - Ovcara i Bleiburg. Spajajuci koracima 500 kilometara udaljena dva mjesta najvecih tragedija Hrvata mimohodom nazvanim "Tihi koraci na spomen dvaju domovinskih ratova, Ovcara - Bleiburg", u povorci ce sudjelovati branitelji i invalidi iz nekoliko hrvatskih gradova.

Mimohod branitelja, kako je istaknuo clan organizacijskog odbora mimohoda Petar Janjic, krece 2. svibnja 2005. sa stratista Ovcara, a zavrsava trinaestog dana puta, 14. svibnja 2005. na Bleiburgu. Nakon komemoracije i svete mise na Bleiburskom polju sudionici ce se odmoriti dva dana u Krapinskim toplicama, a zatim svoje putovanje nastavljaju voznjom do Vatikana na proslavu rodjendana Svetog Oca Ivana Pavla II.

Organizaciju mimohoda podrzali su Ministarstvo obitelji, branitelja i medjugeneracijske solidarnosti, brojne udruge proizisle iz Domovinskog rata te zupanije, gradovi i opcine koji sponzorskim sredstvima podupiru ovaj mimohod. Naime, u tijeku su zahtjevne organizacijske pripreme za nuznu medicinsku skrb tijekom mimohoda, organizaciju doceka te nocenja u gradovima u Hrvatskoj kroz koje mimohod prolazi - Osijek, Nasice, Slatina, Virovitica, Djurdjevac, Koprivnica, Varazdin itd., tiskanje plakata te kupovina trenirki i majica na kojima ce se otisnuti natpis "Ovcara - Bleiburg" s hrvatskim grbom.

- Svi sudionici mimohoda nose drzavnu te brigadnu i zastavu svojih zupanija, gradova i udruga. Ovaj ce put proteci u jednom casnom i nadasve primjerenom ozracju te pokazati cijelom svijetu stovanje branitelja prema svojim zrtvama koje su ugradile sebe u temelje svoje domovine.

- Kako se za ovaj mimohod proculo, vec znamo da ce nam se za sada prikljuciti i hodocasnici iz Sarajeva, Gospica, Busovace, Kiseljaka i Sirokog Brijega - istaknuo je Petar Janjic te pozvao sve koji ovu akciju zele poduprijeti da svoje novcane priloge mogu uplatiti na ziroracun HVB - Splitska banka 2330003-1000000013, broj racuna 40360049002.

Slobodna Dalmacija
http://www.slobodnadalmacija.hr/

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres