naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Pjesice od Ovcare do Bleiburga

Hrvatski iseljenici za obnovu spomenika prikupili 120.000 eura
Vjesnik, petak, 4. ozujka 2005.
Milan Sigetic

ZAGREB - Obnovljen i dogradjen spomenik hrvatskim zrtvama bleiburske tragedije otkrit ce se 14. svibnja u Bleiburgu na sredisnjoj komemoraciji uz 60. obljetnicu stradalnistva hrvatskog naroda. Ideju za obnovu spomenika dao je Hrvatski svjetski kongres prije dvije godine u Zagrebu, a 120.000 eura prikupili su hrvatski iseljenici u Australiji, SAD-u, Kanadi i Svicarskoj.

Poznato je da je hrvatska vlada odobrila novac za kupnju zemljista (125.000 eura), sto je vec i gruntovno preneseno. Buduci da je rijec o poljoprivrednom zemljistu, od mjesnih austrijskih vlasti zatrazena je prenamjena kako bi se u nekoliko sljedecih godina mogao raspisati natjecaj za projekt i gradnju spomen-podrucja. U planu je, naime, uredjenje spomen-parka, muzeja i kapele.

Pojedinosti o programu komemoracije i ulozi Hrvatskoga svjetskoga kongresa, koji kao krovna udruga objedinjuje Hrvate iz trideset zemalja svijeta, u Zagrebu su iznijeli dr. Simun Sito Coric i Boze Vukusic. Za ovogodisnju komemoraciju tiskat ce se i brosura o bleiburskoj tragediji na njemackom i engleskom jeziku. Autor ce biti dr. Josip Jurcevic, koji obradjuje teme o uzrocima bleiburske tragedije, dogadjanjima na tim prostorima i posljedicama za hrvatski narod. U programu je i odrzavanje simpozija o bleiburskoj tragediji od 11. do 13. svibnja u Zagrebu, na kojem ce sudjelovati tridesetak znanstvenika iz domovine i iseljenistva.

U spomen na hrvatske zrtve u Bleiburgu, priprema se i pjesacenje do bleiburskoga polja. Jedna skupina pjesaka krenut ce od Ovcare, a njoj bi se pridruzili pjesaci iz Vinkovaca, Osijeka, Varazdina, Koprivnice i Cakovca. Istodobno, druga bi skupina krenula od Imotskog i Knina, zatim iz Udbine, Gospica i Zagreba. Svi sudionici koji ce ici stazama kriznog puta naci ce se u Sloveniji dan prije komemoracije i zajedno stici u Bleiburg. U komemoraciju se ukljucuje i Mesihat islamske zajednice u Hrvatskoj.

Vjesnik
http://www.vjesnik.hr/Konvencija HSK-a 15. Svibnja 2005 u Zagrebu

Hrvatski Svjetski Kongres organizira svoju redovitu Konveciju 15. 16. 17. svibnja 2005. godine u Zagrebu. Konvencija ce se odrzati u domovinskom sjedistu Hrvatske Matice Iseljenika.

Za vise informacija svi zainteresirani delegati iz pojedinih zemalja neka se jave svojem nacionalnom odboru te zemlje.


Otkrivanje Spomenika hrvatskim zrtvama bleiburske tragedije

Bleiburg, 14. svibnja 2005. - Otkrivanje spomenika hrvatskim zrtvama bleiburske tragedije i komemoracija stradalima hrvatskog naroda.

Molimo sve zainteresirane koji zele doci na komemoraciju da se jave svojem nacionalnom odboru radi organiziranja putovanja iz Zagreba za Bleiburg.

Sredisnji Odbor HSK-a
Josip Sovulj, glavni tajnik
JSovulj@aol.com

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres