naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Zatvorski dnevnik Marice Stanković

Glas Koncila

NOVA KNJIGA GLASA KONCILA
Treće, nepromijenjeno izdanje knjige službenice Božje Marice Stanković "Godine bolne i teške" objavljeno je u suizdanju Glasa Koncila i Suradnica Krista Kralja. Knjiga opisuje strahote života u ženskom logoru u Slavonskoj Požegi, u kojemu je Marica Stanković, zbog svojega katoličkog uvjerenja, provela pet godina (1. IV. 1948. – 1. IX. 1952.). U njoj s jedne strane prikazuje svu surovost jugokomunističkog režima, koji je zatvorenicama prisiljavanjem na težak fizički rad i oduzimanjem temeljnih ljudskih prava nastojao satrti ne samo tijelo, nego im slomiti i duh.

S druge strane svjedoči kako je usred tih zala i grijeha na svojoj duši autorica proživljavala Kristove patnje, kako joj se Bog u tim trenucima ponekad činio dalekim, stranim i nedohvatljivim, no nije dozvolio da ga izgubi. To zapisuje u bezuvjetnoj vjernosti svome poslanju, bez traga mržnje, čime daje svoj prilog istini o vremenu ispunjenom bezbožnošću i protucrkvenim stavovima.

Osim za povijest vjerničkih stradanja knjiga služi za proučavanje i promicanje kršćanske duhovnosti u teškim okolnostima koje je morao proći Maričin naraštaj hrvatskih katoličkih laika u protukatoličkoj i protuhrvatskoj diktaturi. Ona predstavlja i svojevrstan dokument vremena koji omogućuje da povijest ostane zapisana, da se istina o tim patnjama i zločinima ne zaboravi, a vjera i u trenucima trpljenja očuva. (gk)

Knjiga "Godine bolne i teške" može se po cijeni od 30 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

Marica Stanković (Zagreb, 31. prosinca 1900. – Zagreb, 8. listopada 1957.) – službenica Božja, kandidatkinja za sveticu, obrazovna djelatnica, jedna od najistaknutijih djelatnica katoličkog apostolata i utemeljiteljica svjetovnog instituta Suradnice Krista Kralja, proslavila se braneći na montiranom procesu bl. Alojzija Stepinca, a također i na svom suđenju, kad je u zgradi suda u Zagrebu uzvikivala "Živio Krist Kralj", a nakon presude kojom je bila osuđena na 5 godina zatvora povela pjesmu "Christus vincit" (Krist pobjeđuje, Krist kraljuje, Krist vlada).

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=25372&act=view

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres