naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

MATKO JELAVIC - Petak, 13. sijecanj 2012.

Kanadsko-hrvatski kongres

PROSLAVIMO ZAJEDNO 15. SIJEČANJ
DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE
Svećanost će uveličati Matko Jelavić

20 GODINA - 15. SIJEČNJA 1992. - 15. SIJEČNJA 2012.
MEĐUNARODNO PRIZNANJE HRVATSKE NEOVISNOSTI

Drage Hrvatice, Hrvati i prijatelji Hrvata,
čast nam je pozvati Vas na svećanu proslavu DANA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE NEOVISNOSTI u organizaciji HDZ Ogranak Vancouver pod poktoviteljstvom Kanadsko-hrvatskog kongresa Ogranak British Columbia. Svećanost će se održati u velikojj dvorani Hrvatskog kulturnog centra u petak, 13. siječnja 2012. sa početkom u sedam (7) a vrata otvorena u šest (6) sati na večer. Ulaznice su u prodaji po $ 30.00 odrasli a djeca do dvanaest godina slobodan ulaz. Svećanost će uveličati poznati nam Matko Jelavić.

SVI STE DOBRO DOSLI!

Dana, 15. siječnja 1992. Hrvatska je uspostavila diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet Repiblike Hrvatske.

Dan - 15. siječnja 1992. - zlatnim je slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je Hrvatska proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, rekao je te večeri Predsjednik dr. Franjo Tuđman u obraćanju naciji preko televizije.

Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino. Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka.

Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Njemačka je priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine izazvala prijekore, ali i pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice. Kada su ostale zemlje te organizacije, današnje Europske unije, priznale Zagreb, Bonn je istodobno s njim već potpisao protokol o uspostavi diplomatskih odnosa.

Sljedećih su dana europski pisani i elektronički mediji gotovo bez iznimke pozdravljali odluku svojih vlada. Izuzev njemačkih medija, koji su priznanje Hrvatske slavili i kao njemačku diplomatsku pobjedu, ostali su isticali da su političari za zakašnjenjem shvatili što se događa u tadašnjoj Jugoslaviji, kritizirajući njihovu dotadašnju neučinkovitost.

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres