naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Thursday, December 10, 2020

U Zadru odrzane 1. Hrvatske svjetske igre

Hrvatski svjetski kongres HSK

U Zadru održane 1. Hrvatske svjetske igre

Dobro došli kući

Veselja i druženja tih dana u Zatonu nije nedostajalo, jer ovoga puta nije bilo poraženih. Na kraju su svi spoznali da, kako bilo da bilo, uvijek pobjeđuje Hrvatska, domovinska ili ona iseljena

Napisala: Željka Lešić

Okupljanjem domovinske i iseljeničke mladeži iz 25 zemalja svijeta s pet kontinenata, od 15. do 21. srpnja u Zadru i Zadarskoj županiji održane su prve Hrvatske svjetske igre. Ova prva Croolimpijada okupila je 780 mladih i više od 2 000 njihovih najbližih, jer svi su oni htjeli biti sudionici ovoga povijesnog događaja. Snažan osjećaj pripadnosti domovini svojih predaka doveo je mlade Hrvate, mahom 2. i 3. generaciju hrvatskih iseljenika koji nisu krili ponos zbog pripadnosti hrvatskim korijenima. U zajedništvu i s ponosom, u nekom posebnom žaru, družila se ondje, ruku pod ruku, iseljena i domovinska Hrvatska. Tom su se prigodom mladi športaši zajedničkih hrvatskih korijena pod barjakom države iz koje dolaze, sučelili u jedanaest športskih disciplina: nogometu, malom nogometu, nogometu veterana, košarci, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku, tenisu, stolnom tenisu, plivanju i boćanju. Športska su se nadmetanja održavala na raznim terenima od Zadra, Bibinja, Biograda, Benkovca, Poličnika i TN Zatona, gdje su sudionici bili smješteni u predivnom ambijentu. Organizator je ove športske manifestacije bio HSK s dr. Šimunom Šitom Ćorićem na čelu, a ravnatelj Igara bio je Zadranin Jure Strika, povratnik iz Švicarske.

- Cilj je Igara povezati hrvatsku mladež iz cijeloga svijeta kako bi se njihove veze s domovinom osnažile, no prigoda je to da javnost upozna različitost i bogatstvo iseljeništva -istaknuo je ravnatelj Igara i dodao kako je najveća pobjeda bilo samo sudioništvo i nevjerojatan odaziv Hrvata iz cijeloga svijeta, od kojih su poneki domovinu svojih predaka posjetili prvi put. Pokrovitelj Igara je bila Vlada RH, dok su supokrovitelji bili Hrvatski olimpijski odbor, Grad Zadar, Županija zadarska, Zadarska nadbiskupija i Hrvatska matica iseljenika, koja je u prigodi održavanja Igara u zadarskom Arsenalu preiredila multimedijsku izložbu “Hrvatska matica iseljenika 55. godina u službi iseljeništva”.

SVEČANOST OTVARANJA IGARA

Neposredno prije samog čina otvaranja Igara u zadarskoj katedrali sv. Stošije, u nedjelju 16. srpnja, služeno je misno slavlje za sve sudionike i goste HSI-a koje je predslavio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, podupiratelj Igara. Uz nadbiskupa misno su slavlje služili: Ante Kutleša, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve koji je tom prigodom prenio pozdrave mons. Želimira Puljića, predsjednika Vijeća HBK za Hrvatsku inozemnu pastvu, fra. Šimun Šito Ćorić dosadašnji predsjednik HSK, te svećenici iz hrvatskih katoličkih misija.
- Naš narod, jezik i tradicija u svijetu sačuvala je vjera, a tu je zadaću među Hrvatima obavljala Crkva šaljući im svećenike misionare – rekao je nadbiskup Prenđa i istaknuo: “Učili su ih temeljnim vrijednostima koje ostaju. To je iznad svega vrijednost života, obitelji, vjernost Bogu i domovini.

To je također jamstvo trajanja i opstanka usprkos malobrojnosti -rekao je nadbiskup. Tom je prigodom podsjetio kako su oni potomci ljudi koji su s tugom i suzama odlazili iz domovine najčešće zbog političkih i gospodarskih razloga “dobrodošli majci domovini sa svojim svećenicima, roditeljima. Upoznat ćete domovinu svojih predaka, roditelja, ali i svoju domovinu. Upoznat ćete domovinu koja za vas nije samo prošlost nego vaša sadašnjost, a, nadam se, i budućnost”, rekao je mons. Prenđa. Nakon nadbiskupa nazočne su pozdravili Ante Kutleša, ravnatelj Hrvatske inozemne pastve, i fra. Šimun Šito Ćorić, koji je nadbiskupu zahvalio na potpori Igrama. Nakon misnoga slavlja uslijedila je svečanost otvaranja Igara na Poljani pape Ivana Pavla II. U iznimno atraktivnom programu nastupili su Vanna, klapa ''Cantus'', splitski bubnjari, Zadarski plesni ansambl, Pop Art Band, hrvatska mladež iz Venezuele s dojmljivom tehno-etno izvedbom ličkog kola, Valerija Glavan i Josip Zanki iz New Yorka koji su izvrsnom izvedbom izazvali buran pljesak, kao i mlada australska Hrvatica Natali Lovrinov, koja je uz oduševljenje nazočnih otpjevala hrvatsku himnu. Dojmljivim riječima nazočnima su se obratili fra. Šimun Šito Ćorić, Katarina Fuček, ravnateljica HMI-a, zadarski župan Ivo Grbić, gradonačelnik Živko Kolega, kao i Antun Vrdoljak, počasni predsjednik HOO-a i Član Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je Igre proglasio otvorenima. Poručio je sudionicima Igara da je ovo njihova zemlja, te da Hrvatska u srcu ima njihove roditelje, djedove i bake koji su je napustili, kao što i oni u svojemu srcu zauvijek imaju Hrvatsku.

“Volio bih da vam ova zemlja izgleda onako kako su vam je opisivali vaši roditelji i djedovi koji su je morali napustiti, volio bih da volite ovu zemlju kao što su ju voljeli oni koji su za nju dali život u Domovinskom ratu”, poručio je Vrdoljak u prigodi otvaranja Igara. Nakon mimohoda svih sudionika koji su razdragano prošli pozornicom ponosno noseći zastave zemalja u kojima žive, uslijedio je svečani čin podizanja croolimpijske zastave. Na jarbol su je podigli zadarski olimpijci Branimir Vujević i Josip Pino Giergia. Zavijorile su se tada hrvatska i croolimpijska zastava, a svi su nazočni zapljeskali, jer, eto san o održavanju Croolimpijade postao je stvarnost. Zakucala su tada jače srca svih, jer se već tada vidjelo da su prve HSI uspjele, te da se samo za nekoliko godina na istom mjestu, u gradu divnom domaćinu – Zadru, očekuje nastavak druženja iseljene s domovinskom Hrvatskom. Svečanosti otvorenja nazočili su u ime pokrovitelja, Vlade RH, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, dok su u ime supokrovitelja slavlje uveličali Katarina Fuček, ravnateljica HMI-a, Antun Vrdoljak, počasni predsjednik HOO-a, župan Ivo Grbić, gradonačelnik Živko Kolega, nadbiskup mons. Ivan Prenđa, saborska zastupnica Zdenka Babić-Petričević, potom počasna gošća HSI-a Lynne Yelich, zastupnica u kanadskom Parlamentu, Domagoj Ante Petrić, zamjenik ravnateljice HMI-a, poznati biznismen Boris Mikšić, proslavljeni rukometaš Zlatan Saračević, glavni tajnik HSK Josip Ante Sovulj, ravnateljica Domovinskog sjedišta HSK Željka Lešić, Marijan Klanac, član IO HOO-a i predsjednik županijske športske zajednice, Bernarda Periš, načelnica Odjela za useljeništvo MVPEI, Slavko Leban, pomoćnik ministrice MVPEI i drugi. Nakon svečanog otvaranja i impozantnog vatrometa, uzvanici su krenuli put Arsenala na zajedničko druženje uz iznimno bogati domjenak, a također su imali prigodu razgledati multimedijsku izložbu HMI-a koju su priredile: Snježana Radoš, Vesna Kukavica, Željka Lešić, Ivana Rora, Nives Antoljak i Lada Šimić- Kanajet.

Sljedećeg dana, u ponedjeljak 17. srpnja, počela su natjecanja, a s njima radost i tuga natjecatelja. Posebno su se radovali predstavnici JAR-a, jer su već prvoga dana u malonogometnom nadmetanju pobijedili Talijane. No, ipakveselja i druženja tih dana u Zatonu nije nedostajalo, jer ovoga puta nije bilo poraženih. Na kraju su svi spoznali da, kako bilo da bilo, uvijek pobjeđuje Hrvatska, domovinska ili ona iseljena. Uz brojna natjecanja od 17. pa sve do 21. srpnja, bila su priređena i razna događanja. Pod nazivom “Svit u Poličniku” uz kulturno-umjetnički program domaćih klapa: Poličnik, Donatela, Trio Felix, te KUD-a Carza Poličnik i Radovin, kao i Hrvatsku mladež iz Venezuele, predstavljena je knjiga Hrvatski misir prof. dr. sc. Ante Kolege, koja je darovana svim sudionicima Igara.

U Poličniku su gosti mogli kušati domaći kruh, pršut i vino koje je potaknulo još vreliju atmosferu kod gostiju. Uz Poličnik i Bibinje se iskazalo kao uzorni domaćin, priredivši Bibinjsku feštu uz prženu ribu na bibinjskoj rivi. Feštali su tu sudionici Igara s gostoljubivim Bibinjcima do ranih jutarnjih sati. ''Jadranska noć'' u Zadru u VIP Internet cafeu uz glazbu uživo također je oduševila goste, kao i koncert na zadarskoj rivi kod morskih orgulja, pod radnim nazivom Zadrani Hrvatskim svjetskim igrama, na kome su nastupili: Mladen Grdović i grupa ''Gloria'', Bepo Matešić, Zoran Jelenković, Ivana Radovniković, Rockatansky Band i klapa ''Kontrada''.

DODJELA ODLIČJA I ZAVRŠNA VEČER

Završna je večer, kao i dobrodošlica, održana u disco-baru Saturnus u Zatonu. Uzavrela atmosfera sudionika HSI-a nastavila se pjevanjem domoljubnih pjesama,kao i himnom HSI-a “Ovdje je uvijek tvoj dom”, kojom su na Igre pozivali autor pjesme Šito, te Škoro i Tomson, uz uzvikivanje: Šimune, Šito!, pljesak i mahanje zastavama, bili su uvertira za službeni dio, dodjelu odličja najboljima u deset disciplina i za završnu feštu. Još jedno zajedničko druženje svih sudionika, pjesma, ples i ono najteže – rastanak. Mnogima je taj trenutak teško “pao”, jer je bilo nezaboravno. Lijepo druženje dočekalo je svoj završetak uz pokoju suzu. Zaokruženo je ono najljepšim osjećajima i željama o ponovnom susretu na istome mjestu. Dakle, doviđenja do godine 2009. u predivnome Zadru!

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres