naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Thursday, December 10, 2020

PRIOPCENJE ZA JAVNOST

Hrvatski svjetski kongres

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA
SA SJEDNICE IZVRŠNOG ODBORA U ZUERICHU
Zuerich/New York, 8. prosinca 2000.

VAŽNE PORUKE IZ ŠVICARSKE

Hrvatski svjetski kongres je održao u Zuerichu 4. i 5. prosinca 2000. godišnji sastanak svoga proširenog Izvršnog odbora pod predsjedanjem svog predsjednika dr. Šimuna Šite Ćorića. Glavni naglasci toga sastanka su sljedeći:

1. Upućena je rezolucija "Za brži boljitak Bosne i Hercegovine" vladama članica Europske unije, SAD-a, BiH i Republike Hrvatske, a nju na hrvatskom jeziku prilažemo ovoj izjavi za javnost. Ona će također od nacionalnih kongresa biti dostavljena vodećim medijima i političkim institucijama u tridesetak zemalja gdje djeluje HSK na njihovim nacionalnim jezicima.

2. Srdačno je pozdravljeno i potvrđeno osnivanje Glavnog ureda HSK-a za BiH sa sjedištem u Mostaru, a na čijem su čelu književnici Krešimir Šego kao ravnatelj i Zdravko Kordić kao tajnik.

3. Rad na poboljšanju financijske podloge djelovanja HSK-a već pokazuje rezultate, za što je najzaslužnije osnivanje Radnog odbora za marketing HSK-a na čelu s Vinkom Sabljom.

4. Upravo zbog boljih financijskih mogućnosti, odlučeno je da od 2001. HSK počne iz­davati svoje internacionalno glasilo CONGRESS. Taj rad predvodi Radni odbor za informa­cije i promidžbu na čelu s Ivanom Curmanom.

5. U vremenu sve slabije brige hrvatskih vlasti prema hrvatskom izvandomovinstvu, HSK će na više načina poticati tu brigu. Primjerice, HSK će od 2001. svake godine na sastanku svog Središnjeg odbora u Zagrebu dodjeljivati novčanu nagradu za najznačajnije doprinose njegovanju veza domovine s hrvatskim izvandomovinstvom.

6. HSK će zajedno sa svojom udrugom - članicom Fond hrvatskih studenata FOHS iz Švicarske, koja djeluje već 17 godina, osnovati zakladu iz koje će se stalno od kamata dodjeljivati godišnje stipendije studentima u domovini.

7. Sa zadovoljstvom su primljene vijesti o uspješnim djelatnostima HSK pri UN-u na čelu s prof. Mariom Viscoviehom, a imenovana je dr. Gilda Glasinovich (Peruanka hrvatskog podrijetla) za još jednu predstavnicu HSK-a pri UN-u u New Yorku.

8. Naručena su konkretna ispitivanja o osnivanju ekspertnih skupina HSK-a za neka važna područja života u domovini kao i o otvaranju predstavništava HSK-a pri Europskoj zajednici, a za što je zadužen dr. Luka Krilić.

9. Na sastanku je također rado primljena potpunija informacija o najnovijim promjenama na čelu HSK Njemačke, i to s velikim očekivanjem da nova - stara uprava na čelu s novoizabranim predsjednikom dr. Slavkom Lebanom učini kongres u Njemačkoj privlačnim većini hrvatskih udruga, posebice intelektualcima i poslovnim ljudima u njima, tako da HSK Njemačke konačno može dosegnuti potrebnu razinu.

10. Vrlo korisnim je ocijenjen i radni susret s nacionalnim delegatom Hrvatskih kat. misija u Švicarskoj fra Karlom Lovrićom.

Josip Ante Sovulj,
glavni tajnik HSK-a

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres