naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

OTVORENO PISMO HSK PREDSJEDNIKU SAD-a BILLU CLINTONU

Hrvatski svjetski kongres HSK

VEČERNJI LIST, DOM I SVIJET
14. lipnja 1999.

OTVORENO PISMO HRVATSKOG SVJETSKOG KONGRESA
PREDSJEDNIKU SAD-a BILLU CLINTONU
Bern/New York, 10. lipnja 1999.

POMOZITE INTEGRACIJI HRVATSKE

Poštovani gospodine Predsjedniče!

Ohrabreni Vašim osobnim odgovorom na nedavno pismo Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK), s velikim Vam zadovoljstvom pišemo ponovno. U ime HSK-a, koji djeluje u trideset zemalja svijeta, najsrdačnije zahvaljujemo Vama osobno kao i svim Vašim suradnicima na očigledno uspjelom angažmanu u traženju putova pravednog mira u jednom važnom dijelu Europe. Cijeneći ulogu svih zemalja NATO-a, ipak smo svjesni da bi bez Vaše osobne odlučnosti i nedvojbene snage SAD-a još dugo prijetila miru u tom dijelu svijeta zločinačka čizma posljednjeg europskog agresora i da ne bi došlo do kapitulacije njegove već desetljeće zločinačke soldateske.

Poštovani gospodine Predsjedniče, usuđujemo se ovom prigodom zamoliti Vas za jednu važnu stvar. U ovom vremenu angažmana NATO-a u jednoj europskoj regiji, Hrvatska se, uza sve probleme jedne mlade demokracije, pokazala i po svom geopolitičkom položaju i po svojoj djelatnoj suradnju važnim dijelom demokratskog svijeta. Zbog svega toga, ali i zbog četiri milijuna Hrvata i ljudi hrvatskog podrijetla koji su vrijedni građani zapadnih država, posebice SAD-a, molimo Vas da Vi osobno i Vlada SAD-a pripomognete što skorijoj zdravoj integraciji Hrvatske u sve vodeće asocijacije demokratskog svijeta. Uvjereni smo da to nije samo u interesu građana Hrvatske, nego jednako i u interesu plemenitih ciljeva tih asocijacija.

Na kraju, slobodni smo Vas podsjetiti i na sudbinu izumiranja Hrvata u Bosni i Hercegovini kojih, zbog nedavnih ratnih progona i poslijeratnih ekonomsko-političkih nepogodnosti, nije ostalo u toj zemlji ni pedeset posto od prijeratnog broja, a još nema znakova njihova povratka na vlastita stoljetna ognjišta.

Zahvaljujući Vam unaprijed na Vašoj dragocjenoj pažnji i razumijevanju, s najvećim Vas poštovanjem pozdravljamo!

Šimun Šito Ćorić, predsjednik HSK-a
Josip Ante Sovulj, glavni tajnik HSK-a

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres