naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Thursday, December 10, 2020

IZJAVA ZA JAVNOST HSK-A POVODOM BLOKIRANJA ZAKLADE HRVATSKOG DRŽAVNOG ZAVJETA

Hrvatski svjetski kongres HSK

IZJAVA ZA JAVNOST HSK-A POVODOM BLOKIRANJA ZAKLADE HRVATSKOG DRŽAVNOG ZAVJETA
Solothurn 7. lipanj 2002.

O FINANCIJSKOJ POMOĆI HRVATSKOG IZVAN DOMOVINSTVA

Na brojne upite iz hrvatskih medija ovih dana za stav Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) o financijskoj pomoći hrvatskog izvandomovinstva za vrijeme domovinskog rata, u ime Izvršnog odbora HSK-a dajemo sljedeću izjavu.

1. Koliko god hrvatske ustanove, udruge i pojedinci izvan domovine imaju na raznim stranama svijeta velik broj podataka o tom predmetu još nije učinjena ukupna analiza financijske pomoći Hrvata izvan domovine za vrijeme domovinskog rata, a ni hrvatske vlasti nisu dosad na tome obuhvatno radile.

2. Ta pomoć je davana na lokalnim i nacionalnim razinama za najraznolikije svrhe u ratnom vremenu, primjerice, ciljano za obranu domovine, za točno određene potrebe humanitarnog i sličnog karaktera, "na raspolaganje" pojedinim ustanovama, ministarstvima i uredima, pa sve do stranačkih potreba.

3. Kad se jednom mogne podastrijeti sve oblike podataka, pokazat će se da je pomoć hrvatskog izvandomovinstva u financijskom obliku bila među odlučujućima u stvaranju i obrani hrvatske države, posebice u izgradnji hrvatskih oružanih snaga, policije, diplomacije kao i pri izgradnji drugih početnih struktura vlasti u mladoj hrvatskoj državi.

4. Uvjereni smo i znamo da je velika većina poslane pomoći od nas izvan domovine, unatoč i zlouporabama, iskorištena za dobro hrvatskog naroda i države. Živeći na demokratskom Zapadu svaki dan gledamo, da se od lopovluka teško može i u miru, a kamoli u ratu i prevratu potpuno obraniti.

5. Hvale je vrijedna svaka službena provjera i briga oko čuvanja sjećanja i dokumenata o svim tim dobročinstvima iz hrvatskog izvandomovinstva, ali smatramo da još nije vrijeme za sve objave.

6. Nažalost, prepoznajemo i propitivanja o "novcima dijaspore" koja imaju nečiste namjere. Uz politikantske igre na domaćoj sceni, neki od podatnih našijenaca išli su u svojoj raboti čak dotle, da su, prema našim pouzdanim izvorima još lani i neki hrvatski državni dokumenti iz vremena domovinskog rata pripomogli sudskom progonu jednog eks-predsjednika prijateljske nam zemlje zbog njegove navodne umješanosti u vojnu pomoć Hrvatskoj za vrijeme "embarga".

7. Što se fiče same Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, za HSK je ključno da se pri tom u svemu pazi na zakone nedvojbenih vrednota pravne države, a nakon toga, čini nam se najlogičnijim, da se o upotrebi tih sredstava poštuje namjena darovatelja i izvorna ideja ustanovitelja same zaklade, tj. vodstva HDZ-a jer su uglavnom njihovi članovi i poštovatelji taj novac i darovali. Drugo, ispod dolične je razine, uz tolike velike probleme u državi, sad toliko napuhana "zabrinutost" aktualne vlasti za taj za državu sitniš koji se nalazi u toj zakladi. Da su bar tako ljudi od vlasti brižni u slučajevima ogromnih šteta zbog državne nebrige u hrvatskom bankarskom sustavu, od Dubrovačke do Riječke banke, ili u nenadoknadivim dugoročnim štetama koje nastaju rasprodajom strancima svega vrijednog u hrvatskoj domovini.

U ime izvršnog odobra HSK-a
dr. fra Šimun Šito Ćorić

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres