naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Zrtve rata i poraca

Australsko-hrvatski kongres AHK

Ministarstvo unutarnjih poslova RH
Ministar
Gosp Tomislav Karamarko
Ulica grada Vukovara 33
Zagreb 10000 Hrvatska

Predmet: Zrtve rata i poraca
18th veljace 2011

Postovani gospodine Ministre,

Pozdravljamo inicijativu Vlade Republike Hrvatske, koju ste Vi najavili, da ce se konacno ispitati zrtve rata i poraca u Hrvatskoj. Hrvatski svjetski kongres u vise navrata obratio se Vladi RH trazeci da se taj proces ubrza, smatrajuci ga iznimno vaznim za sveopce hrvatsko zajednistvo.

Nemoze se graditi sigurna i jaka buducnost jedne zemlje bez da se tocno ispita proslost. Neispitana proslost ostaje kao rak rana koja nikad nece zacijeliti i stalno ce biti sporna u zivotu jednog naroda.

Hrvatski narod prosao je kroz burnu povijest da bi dosao do svoje slobode i samostalnosti. Taj proces bio je postepen, ostvarivan iz generacije u generaciju. Svaka od njih imala je svoj udio u tom procesu.

Dan danas cijela jedna generacija mladih Hrvata i Hrvatica lezi pokopana u sumama, rovovima, jamama, neznanim grobnicma diljem Hrvatske i susjedne Slovenije. Iz cisto ideoloskih ogledala oznacena je kao neprijateljska i kao takve prepustena je proslosti i zaboravu.

Vrijeme je da se te zrtve otmu zubu vremena da, kako kazete, “bitno je reci da su se ti zlocini dogadjali, tko je pocinio te zlocine i te da postoji zapovjedna odgovornost”.

Isto tako vazno je reci da sve zrtve bez razlike kojoj strani pripadale zasluzuju pokoj vjecni, a nemogu ga imat sve dok nisu zbrojene, identificirane i ljudski pokopane u oznacene grobnice u Lijepoj nasoj. To je minimalno sto kao narod mozemo za njih uciniti. To od nas trazi nasa savjest, nase ljudstvo, a nadasve nase hrvatstvo. Nemojmo u tome posustati!

Primite srdacne pozdrave i zelje

Stjepan Asic
Predsjednik
Australsko-hrvatski kongres

11 Colebrook Circle, Secret Harbour
Western Australia 6173
asicnet@iinet.net.au
Tel: (08) 9524 7071 (W) 08 9531 6338 (M) 0424 404180

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres