naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Jure Strika: Financijska kriza nije zaustavila svehrvatsku olimpijadu

ZA MANJE OD MJESEC I POL DANA U ZADRU POCINJU HRVATSKE SVJETSKE IGRE

Iz Cilea je odustalo skoro stotinu potencijalnih sudionika. Moguca su jos neka otkazivanja, ali ono sto je najvaznije je da Igre nisu ugrozene – kaze Jure Strika, ravnatelj Igara.

Prva prijava iz Kanade

Strika je istaknuo i jednu zanimljivost s pocetka projekta svehrvatske olimpijade - Uvijek se dobro sjetiti prvih koraka ovog projekta, stoga koristimo priliku da objavimo ime prve osobe koja se prijavila za sudjelovanje na HSI-u 2006. godine. Tijekom 2005. godine prvi se prijavio Maurice Marnika iz Kanade (Mississauga) koji je zelio nastupiti u maratonu koji se na kraju zbog manjka interesa nije odrzao. Maurice je naknadno odlucio nastupiti u nogometu veterana za Team HSI i tako ce ostati zabiljezen kao prva osoba koja se prijavila na HSI.

Ukupno 22 ambasadora
Igre imaju i svoje ambasadore

- Najavom da je Ivan Rakitic postao ambasador HSI-a, lista ambasadora povecala se na broj 22. Ocekujemo da ce se u ovo ugledno drustvo pridruziti jos nekoliko clanova Hrvatske nogometne reprezentacije. Lista ambasadora dosta je sarolika. Tesko bi bilo prebrojiti sva odlicja koja su nasi ambasadori osvojili na olimpijadama, svjetskim i europskim prvenstvima. Osim sportasa ambasadore HSI-a cine uglednici iz podrucja kulture, znanosti, politike, zabave i duhovnosti. Vrlo je vazna i podrska kanadske ministrice Lynne Yelich koja sigurno dolazi na HSI. Vec je bila na Igrama 2006. godine, onda kao zastupnica u parlamentu. Podrijetlom je iz lickog Lovinca.

Z A D A R - Druge po redu Hrvatske svjetske igre odrzat ce se od 18. do 23. srpnja u Zadarskoj zupaniji. Rijec je o amaterskom sportskom natjecanju Hrvata i njihovih potomaka iz cijeloga svijeta koje organizira Hrvatski svjetski kongres. Prve Igre odrzane su u srpnju 2006. godina i okupile su vise od 700 sudionika iz 25 drzava.

- Za predstojece Hrvatske svjetske igre prijavilo se pet novih drzava koje nisu imale svoje predstavnike 2006. godine. To su: Brazil, Crna Gora, Cile, Nizozemska i Novi Zeland. S druge strane cini se da ovaj put nece biti predstavnika iz Perua i Spanjolske te je ukupan broj drzava sudionica za ovogodisnje Igre najvjerojatnije 28. U odnosu na 2006. godinu to su tri zemlje vise. Za konacan broj prijavljenih natjecatelja jos treba pricekati zbog objektivnih razloga, ali se broj od 850 sudionika cini realan - naglasava Jure Strika, ravnatelj Igara, koji je potom pojasnio niz detalja oko organizacije Igara.

Tako ce se nogometni turnir iz Policnika, gdje je odrzan 2006. godine, preseliti u Posedarje. - Sva nogometna natjecanja HSI-a odrzat ce se na stadionu "Goran Demo" u Posedarju. Opcina Posedarje i lokalni nogometni klub, Hrvatski vitez, u suradnji s Organizacijskim odborom HSI-a prihvatili su suorganizaciju ovog dijela Igara. Treba istaknuti da je travnjak u odlicnom stanju i prema misljenju mnogih mozda i najbolji u Hrvatskoj. Nema sumnje da ce atmosfera biti odlicna. Za finalne utakmice postoji mogucnost da ce se igrati na stadionu Stanovi.

Ragbi i vaterpolo

Sto je s ostalim disciplinama? - Za vaterpolo, plivanje i ragbi jos uvijek nije poznato gdje ce se natjecanja odrzati. Za ostale discipline borilista su dogovorena. Dakle, nogomet (Posedarje, finala mozda na Stanovima), kosarka (SC Visnjik), rukomet (Mocire), mali nogomet (Mocire), odbojka (Bibinje), odbojka na pijesku (Bibinje - Punta), bocanje (Brodarica), tenis (Puntamika), stolni tennis (Bagat).

Imamo namjeru vrijeme otvaranja Igra staviti ranije da bi svi sudionici mogli otici pogledati finale Europskog prvenstva u kosarci za igrace do 20 godina, koje ce se igrati u Dvorani Kresimira Cosica. Nadamo se da ce u tom finalu biti i Hrvatska, sto bi znacilo da bi se stvorila prava atmosfera na Visnjiku. Cekamo odgovor HKS-a hoce li nam staviti ulaznice na raspolaganje.

Ragbi i vaterpolo nove su discipline u kojima ce se odrzati natjecanje. - Mnoge ce mozda iznenaditi da je od 2016. godine ragbi sluzbeno uvrsten u program Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Na HSI-u to ce se dogoditi vec ove godine u Zadru. Organizacijski odbor HSI-a smatra da ova disciplina ima veliki potencijal i da zavrjeđuje posebnu paznju. Ove godine ocekujemo cetiri ekipe koje ce probiti led u odrzavanju ove discipline. Team HSI jos uvijek se popunjava pa pozivamo zainteresirane pojedince iz cijeloga svijeta da nam se jave. Kao i u ragbiju i u vaterpolu ce se natjecati samo po cetiri momcadi. Zelja je da se ove discipline dugorocno ucvrste u programu Igara.

Za razliku od 2006. godine, kada je smjestaj organiziran u Turistickom naselju Zaton, ovaj put sudionici Igara bit ce smjesteni u Zadru. - Dogovoren je smjestaj u Omladinski hostelu te Studentskom domu. Na taj smo nacin postigli vecu koncentraciju natjecanja u Zadru, sto je vazno zbog smanjenja troskova, ali i zbog homogenosti Igara. Program ce biti tako postavljen da svi sudionici mogu pratiti sva finala momcadskih disciplina.

Financijska kriza ostavila je traga i na Igrama. - Bilo je za ocekivati da ce zbog teskih ekonomskih uvjeta doci do određenih otkazivanja prijavljenih sudionika Igara. Nazalost, ova predviđanja su se i ostvarila tako da je iz Cilea odustalo skoro stotinu potencijalnih sudionika. U mnogim drzavama delegacije su se prepolovile. Moguca su jos neka otkazivanja, ali ono sto je najvaznije je da Igre nisu ugrozene.

Iznad sportskih okvira

Kao i 2006. godina nastup na Igrama financirat ce sudionici i Hrvatski svjetski kongres.

- Sudionici i HSK sami snose cijeli teret financiranja Igara, sponzora i financijskih pokrovitelja za sada nema. To bitno utjece na dolazak sudionika iz ekonomski slabije razvijenih drzava gdje su se delegacije prepolovile. Ovogodisnje Igre imale su potencijal za dvije tisuce sudionika da nije ekonomske krize i da ima vise sluha sponzora i pokrovitelja. Igre nisu samo sportski događaj koji bi makar na tjedan dana trebao zbliziti domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

- Dogovoreno je i nekoliko kulturno-umjetnickih događaja koji ce biti sastavni dio Igara. Tako, primjerice, pjesnicka udruga hrvatske iseljenicke lirike iz New Yorka odrzava svoje veceri u sklopu Igara u suradnji sa Sveucilistem u Zadru. Bit ce slicnih okupljanja koja su uglavnom rezervirana za vecernje termine buduci da ce se tijekom dana odrzavati sportska natjecanja. Uopce, znacenje i odjek koje Igre imaju daleko nadmasuju lokalne i nacionalne okvire i zato smo ustrajali da se i ove godine okupimo, bez obzira na niz poteskoca s kojima se susrecemo. Vjerujemo da je ovo projekt buducnosti koji ima veliko znacenje za sve Hrvate, bez obzira gdje oni danas zive.

Pise: Sime CURKO
ponedjeljak, 7. lipnja 2010.
http://www.zadar2010.org/files/ZD%20List%207%20lipnja2010.PDF

Hrvatske svjetske igre Zadar 2010!
http://www.zadar2010.org/

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres