naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Thursday, December 10, 2020

Sucut povodom smrti zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prendja

Ivan Curman

Date: 2010/1/26

Zadarska nadbiskupija
Nadbiskupijski Ordinarijat
Jurja Biankinija 2
23000 Zadar

Zadarskoj nadbiskupiji
Hrvatskoj crkvi

Prelaskom u vjecni zivot zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prende Hrvatska crkva ostala je bez velikog kristova pastira koji je iz nesebicne ljubavi sluzio Bogu i hrvatskom narodu. Posjetama hrvatskim zajednicama po svijetu, nadbiskup Prenda ostati ce u nezaboravnoj uspomeni Hrvatima diljem svijeta koje je osobnim primjerom ohrabrivljao i poticao na djela ljubavi u sluzenju Domovini.

Hrvatski svjetski kongres biti ce uvijek zahvalan nadbiskupu za njegovu pastirsku dobrotu, osobnu zrtvu i potporu u nastojanjima povezivanja hrvatske mladezi iz svijeta s domovinom Hrvatskom.

U ime Hrvata diljem svijeta, Zadarskoj nadbiskupiji, Hrvatskoj crkvi, nadbiskupovoj obitelji i hrvatskom katolickom puku u domovini i svijetu, izrazavamo iskrenu sucut.

Za Hrvatski svjetski kongres,
Josip Ante Sovulj, predsjednik
jsovulj@gmail.com


Nadbiskupijski Ordinarijat
Jurja Biankinija 2
23000 Zadar

Iskrena sucut

Postovani,

S velikom zaloscu primili smo vijest da je preminuo nas dragi pastir i prijatelj, zadarski nadbiskup mons. Ivan Prendja.

Pokojni nadbiskup zaduzio nas je svojom dobrotom i potporom uoci odrzavanja I. Hrvatskih svjetskih igara. Bez njegove pomoci i zalaganja odrzavanje prvih Igara ne bi bilo moguce. Pomogao nam je kad je bilo najpotrebnije i pokazao se kao istinski pastir.

Ponosni smo sto je nadbiskupova dobrota ugradjena u temelje naseg djelovanja, u povezivanju hrvatske mladezi iz cijeloga svijeta.

U svoje osobno ime, u ime Organizacijskog odbora Hrvatskih svjetskih igara, Nacionalnih odbora iz cijeloga svijeta, clanova i sudionika izrazavamo iskrenu sucut cjelokupnoj zadarskoj Crkvi.

Jure Strika
ravnatelj HSI-a


--- Original Message ---
From: Desa Blaslov
To: Croatian World Congress
Sent: Tuesday, January 26, 2010 3:25 AM
Subject: Re: Preminuo nadbiskup Ivan Prendja!

Dragi Jure,
znam koliko je nas pokojni nadbiskup bio blizak HSK i koliko je podrzavao HSI u Zadru.

Tesko nam je svima pomiriti se sa cinjenicom da ga nema izmedu nas na ovozemaljskom zivotu, ali ja vjerujem da ce njegova dusa bdjeti nad svima nama, a nama preostaju molitve za njegovu dusu i nasa sijecanja na njegove rijeci i djela. Za nas Hrvate u izvandomovinstvu pokojni nadbiskup Prenda znao je uvijek sto reci i kako motivirati iseljenu i domovinsku Hrvatsku, znao je cemu vodi nejedinstvo Hrvata.

Sijecam se i cesto citiram njegove rijeci koje nam je jednom prilikom, kad je bio u Rimu, za vrijeme Domovinskog rata,na jednom predavanju ili omeliji otprilike rekao " ne smijemo nikada zaboraviti da smo povlasteno pokoljenje koje ima cast biti svjedokom slobode nase domovine Hrvatske, tolike su povorke i procesije mucenih i stradalih za slobodu Hrvatske prosle kroz njenu povijest i nisu nikad vidjele i docekale ono cemu smo mi imali cast biti svjedocima. I sad kad treba ici dalje i izgradivati slobodnu i demokratsku Hrvatsku, da bude onakva kakvom je zelimo, ne klonimo duhom! ne obezvrjedujmo sve sto je dosad postignuto, ima poteskoca i onoga cega bismo htijeli da nema. U Americi i Zapadnoj Evropi demokracija je stara preko 50 godina pa ima i te kakvih problema i nije uvijek onakva kakva bi trebala biti. A sto onda reci za Hrvatsku koja je tek na pocetku" i porucuje nam:

"mi Hrvatski narod u izvandomovinstvu moramo cuvati nase zajednistvo vjere, kulture i jezika, sto nas cini prepoznatljivima kao sinove Hrvatskog naroda bilo da smo prva, druga, treca ili cetvrta generacija. Iza nas su stoljeca razbijenosti i podijeljenosti a za dobro jednog naroda trebamo biti jedno".

Pokoj vjecni daruj mu Gospodine.

Desa Dujela


--- Forwarded message ---
From: Jure Strika
To: Josip Ante Sovulj
Date: 2010/1/25
Subject: Preminuo nadbiskup Ivan Prendja!

Zbogom pastiru i prijatelju!

Javljamo Vam tuznu vijest da je sinoc u snu preminuo zadarski nadbiskup mons. Ivan Prendja. Pokojni nadbiskup bio je veliki prijatelj Hrvatskih svjetskih igara i bez njegovog zalaganja upitno je da li bi se prve Igre 2006. godine ikad odrzale. Podsjecamo na velicanstvenu svetu misu i nadahnutu homiliju nadbiskupa prilikom otvaranja Igara kad je rekao: Dodjite k nama, dodjite u svoju kucu, svoju Domovinu. Osjetit cete ljubav Majke koja Vas rado ocekuje." Hvala oce nadbiskupe za sve sto ste ucinili za nas!

Jure Strika
ravnatelj HSI-a

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres