naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Rezolucija HSK o BiH i HRVATSKOM NARODU u BiH

Hrvatski Svjetski Kongres / Croatian World Congress
Clan Ujedinjenih Naroda / Member of The United Nations

Prof. dr. Simun Sito Coric
Predsjednik / President

Vladama drzava Europske unije,
SAD-a, BiH i Republike Hrvatske

REZOLUCIJA HSK
O BIH I HRVATSKOM NARODU U NJOJ

Sa sastanka svog Glavnog odbora (GO) od 5. do 8. srpnja 2004. u Sarajevu, Hrvatski svjetski kongres (HSK)* salje naslovljenima ovu izjavu, zeleci upozoriti na teske prilike drzave BiH, posebice Hrvata u njoj, te svojim prijedlozima poduprijeti sto brze ostvarenje boljitka svih gradjana BiH i opce stabilnosti u ovom dijelu svijeta.

Bosna i Hercegovina (BiH) i odgovornost Zapada
U danasnjim okolnostima BiH kao pravna drzava moze jedino sretno zazivjeti ako sva tri naroda u njoj izgrade svoju suverenost i ravnopravno imadnu nedvojbene mogucnosti njegovanja i cuvanja svojih nacionalnih i pokrajinskih vrijednosti. Tek kao takva BiH ce moci naci svoje mjesto u raznolikosti ujedinjene Europe. Dosadasnji postupci i postignuca predstavnika Medjunarodne zajednice u BiH, cini se, nijednom narodu, a zasigurno ne hrvatskom, nisu donijeli sigurnost u trajni napredak. Zapad snosi veliku odgovornost za nesprijeceni rat u BiH kao i do danas za neucinkovite i nedemokratske odnose u drzavi. Daytonski sporazum zaustavio je rat, ali se pokazao manjkavim i losim za funkcioniranje drzave. Gazenje prava bilo kojeg naroda ili svako nastojanje oko stvaranja unitarne BiH, bilo na razini drzave ili Federacije, oznacava polaganje temelja nekom novom sukobu u toj napacenoj zemlji.

Svicarski i/ili belgijski model za BiH
HSK kao najjaca hrvatska medjunarodna organizacija Hrvata i njihovih potomaka izvan Republike Hrvatske i BiH, podrzat ce svako rjesenje za BiH o kojem se slobodno dogovore sva tri naroda. Sa svoje strane predlazemo da se u trazenju konacnog rjesenja temeljito razmotri svicarski kantonalni i belgijski regionalni model. Ozbiljno nam se cini da bi se oni mogli na zadovoljstvo sva tri naroda uspjesno primjeniti, samo sto bi se uz tamosnja uvazavanja jezicne i vjerske pripadnosti, u BiH uvazavala i ona nacionalna.

Nedemokratski i nasilni postupci
Nasilni postupci Medjunarodne zajednice ili oni koji diskriminiraju bilo koji narod u bilo kojem pogledu, ne doprinose opcem dobru ni izgradnji povjerenja medju gradjanima BiH. Prema hrvatskom narodu u BiH cijeli je niz takvih postupaka za koje se Medjunarodna zajednica treba ispricati i sto prije ih ispraviti: ogranicavanje hrvatskog medijskog prostora, gusenje hrvatskih skolskih ustanova i programa, nanosenje stete hrvatskim poduzecima i privatnom vlasnistvu nasilnim postupcima, toleriranje asimilacije Hrvata, neprofesionalni i montirani sudski procesi, nametanje nedemokratskih izbornih pravila, brisanje legalno izabranih zastupnika, zabranjivanje nacionalnih simbola, nepravedna raspodjela sredstava iz raznih fondova, jednostrano i krivo portretiranje Hrvata u sluzbenim izvjescima medjunarodnih tijela i sl. Takvo ponasanje Zapada vise nas podsjeca na bivsu jugoslavensku diktaturu nego na demokraciju kojoj tezimo.

Zaustavljanje iseljavanja i programi povratka
Ovdje isticemo hitnu nuznost poduzimanja gospodarskih i politickih mjera za zaustavljanje iseljavanja Hrvata iz BiH i za osiguravanje povratka na vlastita ognjista. Kao primjer, zlokobno je da se od oko 220.000 prognanih Hrvata samo s podrucja Banjalucke biskupije, dosad vratilo svojim kucama tek 11.000. Upozoravamo da su bosanskohercegovacki Hrvati od pamtivjeka i u navalama najgorih osvajaca uspjeli sacuvati granicu zapadne kulture. Nedopustivo je da nas se danas pod grubim protektoratom demokratskog Zapada zatire i kulturne granice nasilno suzavaju.

Gradjani BiH u inozemstvu
Vrijeme je da vlasti BiH osiguraju na drzavnoj i nevladinoj razini institucije koje ce sustavno voditi brigu za svoje gradjane izvan BiH, te razmotre pravne mogucnosti njihovih predstavnika u parlamentu BiH. Oni bi zastupali zajednicke interese BiH i njezina izvandomovinstva, ali i prenosili najbolja iskustva iz zemalja gdje zive.

Zrtve Haaskog suda
HSK od pocetka nacelno podupire instituciju Haaskog suda, ali i prosvjeduje protiv nekih postupaka prema Hrvatima. Hrvati u BiH najvise su stradali za vrijeme zadnjeg rata, i to toliko da ih je danas u BiH ostalo samo oko 50% od predratnog broja. Nedvojbeno je da krivci na svim stranam svijeta moraju odgovarati za ratne zlocine, ali je strasno da Haaski sud, ocito iz politickih razloga, najvise inzistira na hrvatskoj krivnji, nepravedno je mjeri i stalno nam svojim aktima nijece pravo na samoobranu. Dovoljno se prisjetiti smrtno visokih kazna pojedincima, pa dosad osmorice(!) Hrvata koje su morali iz Haaga pustiti kucama (jer su im se optuznice pokazale bez osnove) ili najnovijeg slucaja druge osmorice Hrvata koji su se dobrovoljno predali Haaskom sudu.

Stoga u ime pravde zahtjevamo

a)
da se iz Haaskog suda izbace svi elementi politickih sudjenja i naginjanja izjednacavanju krivnje na svim stranama,

b)
da se konacno osiguraju odstete za nevine ljude koji su javno proglaseni ratnim zlocincima i lezali u zatvoru dok su im obitelji nesnosno patile,

c)
da se pritvorenima omoguci brz pocetak sudjenja, a ako to nije moguce, da im se omoguci cekanje sudjenja na slobodi.

Molimo Vlade RH i BiH, da sluzbeno zatraze od Haaskog suda da osudjenici s pravomocnom presudom mogu izdrzavati kazne u svojoj zemlji. Ne isprave li se hitno ove nepravde, uistinu ce biti opravdano podizati spomenike zrtvama Haaskog suda.

Apeli i podrske
Apeliramo na hrvatske vlasti u BiH da se odlucnije zauzimaju za hrvatske interese, na Vladu RH da prema svojim ustavnim obvezama vodi vecu i sustavnu brigu za Hrvate u BiH, a pozivamo poslovno uspjesne i mocne Hrvate izvan domovine, medju njima i one okupljene u nedavno uspostavljenoj "Grupi 100" u SAD-u, da svoja ulaganja okrenu i prema BiH. Podrzavamo vodstvo Katolicke crkve u BiH, posebice Biskupsku konferenciju i franjevacke provincijalate u Sarajevu i Mostaru, u borbi za ljudska i narodna prava Hrvata i drugih naroda, za ocuvanje i promicanje krscanskih vrijednosti i zapadne kulture u BiH.

60-a obljetnica Bleiburga
Dogodine je 60-a obljetnica najvece hrvatske tragedije u povijesti, zrtava Bleiburga i Kriznog puta. Uz hrvatske, pozivamo i muslimanske vlasti, udruge i pojedince na ovu komemoraciju u Bleiburg u svibnju 2005, jer tamo je stradao (prema najnovijem istrazivanju imama I. Besica) i oko 50.000 Muslimana.

Nuznost tolerancije i pomirenja
Koliko god to tesko i mucno bilo, za zrtve posebice, pozivamo vlasti, gradjane i medije BiH, da jos vise rade na toleranciji i pomirenju medju narodima. Vrijeme je da se ukloni kompleks i tabu nacionalnog na svim razinama. Mislimo na nacionalno u zdravom i obogacujucem smislu, sve do korektnih susjedskih, pa i prijateljskih odnosa. BiH, kao i ujedinjena Europa, moze napredovati jedino kao zajednica raznolikih nacionalnih i pokrajinskih posebnosti i vrijednosti. Stoga treba prestati vrtjeti glavom na rijeci hrvatsko, bosnjacko ili srpsko. A ono zlo i gore sto je bilo - dabogda se vise nikad ne ponovilo!

U ime Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK)
Prof. dr. Simun Sito Coric, predsjednik

Sarajevo, 8. srpnja 2004.

*HRVATSKI SVJETSKI KONGRES (HSK) je najveca hrvatska medjunarodna nevladina organizacija, clanica UN-a s konzulativnim statusom. Djeluje u svim zemljama svijeta gdje Hrvati i njihovi potomci zive u imalo vecem broju.

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres