naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Izjava Hrvatskog svjetskog kongresa H.S.K.

Ivan Curman

O ODLUCI MEDJUNARODNOG SUDA PRAVDE KOJOM SU SRBIJA I CRNA GORA LISENE ODGOVORNOSTI ZA POCINJENI GENOCID

ZAGREB, 7. ozujka 2007.

Odlukom Medjunarodnoga suda pravde u Den Haagu (26.veljace 2007.), kojom su Srbija i Crna Gora lisene odgovornosti i krivnje za pocinjeni genocide u Bosni i Hercegovini, predstavnici i clanovi Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) iznenadjeni su i razocarani. Poput vecine Hrvata i bosansko-hercegovackih Muslimana, odluku Suda dozivjeli su kao veliku nepravdu Medjunarodne zajednice prema zrtvama srpskog genocida prema gradjanima Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su prezivjeli srpske logore i masakar.

U ime HSK-a i svih onih koji u ovoj odluci vide namjerno zanemarivanje pravde i triumf onih koji su pocinili ili podrzavali zlocine i genocide, isticemo sljedece: Zbog istine i pravde naglasavamo da su Srbija i Crna Gora izvrsile agresiju na Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu. U toj njihovoj agresiji, u vrijeme izmedju 1991. i 1995., ubijeno je vise desetaka tisuca neduznih civila, a dvije stotine tisuca bili su protjerani iz njihovih gradova i sela. Ne trazimo, niti podrzavamo osvetu, jer je ona svojstvena onima koji su izvrsili genocide nad neduznim ljudima, niti smatramo cijelu srpsku naciju odgovornom za zla koja su u njezino ime pocinjena nad Hrvatima i Muslimanima.

Srpska agresija je bila isplanirana u Beogradu i vodjena iz Srbije, a ubijanje neduznih civila, silovanje zena i maloljetnih djevojaka, rusenje i unistavanje kulturnih i vjerskih objekata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, koje su izvrsili pripadnici bivse Jugoslavenske narodne armije i srpskih cetnika, pocinjeni su sa znanjem i dopustenjem Slobodana Milosevica i njegove vlade. Sistematsko silovanje muslimanskih i hrvatskih zena bilo je planirani dio srpskog etnickog ciscenja.

Zakljucak Medjunarodnog suda pravde, da je u Srebrenici pocinjen genocid, ali da za njega nije odgovorna Srbija, jer da se nije dogodilo pod njezinom izravnom kontrolom, ne odgovara cinjenicama, jer je dokazano da je Srbija financijski i vojno potpomagala Srbe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Masakar u Srebrenici je dobro planiran i trajao je danima. Nezamislivo je da u Srbiji za to nisu znali dok su im slali pomoc, za ubijanje su znali svjetski mediji. (Antonio Cassese, bivsi predsjednik Haskog tribunala).

Zatvaranjem ociju pred poznatim cinjenicama, predstavnici Medjunarodne zajednice, otezavaju i usporavaju pravedno i normalno rjesenje, uspostavu dobrih odnosa i pravednoga mira medju zemljama i narodima bivse Jugoslavije. Ohrabreni odlukom Medjunarodnog suda pravde i javnim izjavama predstavnika EU, poput Javiera Solane, da se ne moze cijelu naciju kriviti za dogadjaj u Srebrenici, srbijansko politicko vodstvo odbija prijedlog hrvatske Vlade da se pitanje ratne odstete pocinjenoj u Hrvatskoj za vrijeme srpske agresije, rijesi pregovorima Hrvatske i Srbije.

Hrvatski svjetski kongres, predstavnik organizacija svih Hrvata koji zive izvan drzave Hrvatske, trazi da Medjunarodna zajednica zbog buducega mira na prostorima bivse Jugoslavije, prihvati i prizna cinjenicu da su Srbija i Crna Gora izvrsile agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i da su odgovorne za genocid nad hrvatskim i muslimanskim stanovnistvom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Hrvatski svjetski kongres H.S.K.
http://www.crowc.org/

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres