naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

Posljednje Najave

Prethodne Najave

Potrazite Najave


NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Event

Wednesday, December 16, 2020

Hrvatski spomenar od 21. travnja do 30 travnja II.

Hrvatski informativni centar

Dogodilo se 26. travnja

1990.

- Mnogi Zrenjaninci s negodovanjem i ogorcenjem pratili skidanje svijetleceg natpisa "Tito", petokrake zvijezde i srpa i cekica s najvise kupole zgrade Skupstine opcine u samom sredistu grada a sve po nalogu predsjednika Skupstine.

1991.

- U Civljanima nedaleko Knina ranjen policajac MUP-a Hrvatske, a vozac vojnog transportera odbio prevesti ranjenog policajca u Split.

- U okolici Zadra Marticevi policajci ranili dvojicu putnika u kamionu.

- Nakon osnivanja policijske postaje u selu Kijevo kod Knina, Martic postavio ultimatum MUP-u Republike Hrvatske da ce, ukoliko ne ukine navedenu postaju do 12. sati 26. travnja, ona biti ukinuta drugim sredstvima.

1992.

- Tunis priznao Republiku Hrvatsku.

- Makedonski predsjednik Kiro Gligorov i predsjednik BiH Alija Izetbegovic u Skopju potpisali Deklaraciju o uzajamnom priznanju dviju republika.

- Kineski turisti zabunom dosli u ratom zahvaceno Sarajevo.

- Makedonija uvela vlastitu monetu "denar".

- Jugosoldati pucali granatama po otoku Sipanu i gradskoj luci u Dubrovniku dok je isplovljavao brod "Liburnija".

- Jugovojska napalm-bombama napala Derventu.

1993.

- Zadar i okolicu pobunjeni Srbi ne prestaju granatirati, opca opasnost na snazi vise od deset dana.

- Srbi iz "krajine" strasno ljuti na UNPROFOR jer im navodno duguje 8-9 milijuna americkih dolara.

- Nakon potpisanog mira izmedju Hrvata i Muslimana, stanje u Vitezu polako se noramlizira, izgrede cine jedino Mudzahedini pristigli iz islamskih zemalja, od cijih se postupaka ogradio Enver Hadziasanovic, zapovjednik 3. korpusa Armije BiH.

- Sankcije UN protiv Srbije i Crne Gore stupile na snagu.

- Ceski predsjednik Vaclav Havel podrzava vojnu akciju protiv Srba.

- Planeri KESS-a predvidjaju da ce sankcije UN "SRJ" u vrlo kratkom vremenu baciti na koljena.

- Umjesto politike mira, Srbi izabrali rat i Beograd ne moze ocekivati podrsku Moskve - izjavio ruski ministar inozemnih poslova A. Kozirev.

1994.

- Iz srpske agresivne politike osvajanja tudjih teritorija izrastao je brutalan rat u Hrvatskoj i BiH, rekao predsjednik Sabora Stjepan Mesic, koji je vodio visestranacko izaslanstvo Sabora u razgovoru s izaslanstvom ruske drzavne Dume u Zagrebu.

- General-pukovnik Ante Roso razrijesen, na sjednici Predsjednickog vijeca Herceg-Bosne u Mostaru, duznosti nacelnika glavnog stozera HVO-a i imenova, u ime hrvatskog naroda, na najvisu duznost u Zdruzeno zapovjednistvo HVO-a i Armije BiH.

- Slobodan Milosevic iz Srbije, bosanski vodja Radova Karadzic i general Ratko Mladic opsjednuti su psihopatskom mrznjom. Bez griznje savjesti ubijaju civile u Gorazdu, jer, ti ljudi pripadaju drugoj vjeri, pise Anthony Lewis u "New York Timesu".

- Izvaci iz zadnje knjige preminulog americkog predsjednika Nixona pokazuju da je bio vrlo kritican prema politici sadasnjeg predsjednika prema Bosni, koja je bila "meka, slaba i neodlucna".

1995.

- Kontaktna skupina se nada, izjavio Kresimir Zubak, predsjednik Federacije BiH, da ce Srbija i Crna Gora priznati BiH i Hrvatsku, ali Milosevic trazi da dio buduce unije BiH s vecinskim srpskim pucanstvom ima mogucnost konfederalnog povezivanja sa "SRJ".

- Na podrucju koje kontrolira HVO pocela raditi federalna policija, koja ce svoje djelatnosti obavljati na relaciji Doljani-Kovacani-Blinje-Kresevo-Kiseljak-Visoko, te Brezovo Polje-Zepce-Crni Vrh-Usora.

- Na zasticeno bihacko podrucje proteklog dana i noci Srbi ispalili 15 granata, od kojih je deset pogodilo samo srediste grada, a prema izvjescima UNPROFOR-a teze je ranjeno dvoje civila.

- Prema ocjeni predstavnika UNPROFOR-a, akcije bosanske vojske "kompliciraju stanje unutar zasticenog bihackog podrucja", naime, po svemu sudeci, Peti korpus Armije BiH ostetio je radarska postrojenja na planini Pljesevici.

- Medjunarodni sud za ratne zlocine pocinjene na prostoru bivse Jugoslavije poceo u Den Haagu prvo sudjenje preslusavanjem bosanskog Srbina Dusana Tadica, cuvara u koncentracijskom logoru u Omarskoj.

1996.

- Prema rijecima dr. Granica, susret na Petersbergu bio vrlo vazan, a postignut konkretan dogovor o jedinstvenoj federalnoj policiji, te - sto je bilo osobito tesko - dogovor o sastavu prijelazne vlasti u Bugojnu, Varesu, Capljini i Stocu.

Dogodilo se 27. travnja

1990.

- Prema konacnim podacima o rezultatima izbora u prvom krugu za zastupnike u Drustveno-politicko i Vijece opcina Sabore Socijalisticke Republike Hrvatske zasad poznato 116 zastupnika, a najvise ih je iz HDZ-a.

1991.

- Vojska i "Marticevi miliconari" u sjevernoj Dalmaciji tenkovima okupirali hrvatska sela, a zamjenik ministra unutarnjih poslova Hrvatska Slavko Degoricija obavijestio zapovjednika Vojnopomorske oblasti u Splitu da ce se postaja u Kijevu braniti svim sredstvima.

- Umjesto da sprjecava terorizam, Armija se jasno stavila na stranu terorista, odmetnika i samozvanih organa nepostojece "krajine", stoji u priopcenju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u povodu dogadjaja oko Policijske postave u Kijevu.

- Na svaki akt primjene sile JNA ce uzvratiti silom, stoji u priopcenju Saveznog sekretarijata za narodnu obranu iz Beograda.

- Oko Vukovara ponovno osvanule barikade srpskih terorista.

1992.

- Kina i Maroko priznali Republiku Hrvatsku.

- U Lisabonu ponovno zapoceli mirovni pregovori o BiH na kojima je za izbijanje rata u toj republici celnik bosanskih Srba Radovan Karadzic optuzio Europsku zajednicu.

- U Beogradu proglasen Ustav Savezne Republike Jugoslavije, cime je rodjena i treca Jugoslavija.

- Turisticke agencije iz Srbije organiziraju obilaske razrusenog Vukovara kako bi "turistima" pokazali sto su "ustase ucinile ovom srpskom gradu."

- Prema podacima vladina Ureda za izbjeglice, u Hrvatskoj evidentirano 201.311 izbjeglica iz BiH.

- Opca opasnost proglasena u Dubrovniku i Osijeku. Sest ratnih brodova jugomornarice namjeravalo kroz dubrovacki akvatorij uploviti u luke Zaton i Slano.

- Bosansko-hercegovacko Predsjednistvo i Vlada donijeli dugo ocekivanu odluku po kojoj JNA mora napustiti BiH.

- Srpski zrakoplovi raketirali Busovacu i Vitez.

- Topnistvo JA neprekidno tuce po svim dijelovima Mostara.

- Pismo Mate Bobana Cutileiru, Izetbegovicu i Karadzicu, u kojemu predlaze da se, u skladu s prijedlogom EZ-a, "odmah mandatira Ministarsko vijece BiH od devet clanova kao jedino tijelo privremenog upravljanja BiH".

1993.

- Clinton priprema nove mjere protiv Srba u BiH.

- Prema svjedocenjima posljednjih izbjeglih Hrvata iz vrlickog kraja, njihova imovina postaje "vlasnistvo" novonaseljenih Srba iz BiH i Srbije.

- Sedam dana zaredom na biogradskom podrucju traje opca opasnost.

- Srpske snage iz sjevernog sektora u Hrvatskoj usle na bihacko podrucje.

- Nakon sto su "zastupnici skupstine" tzv. republike srpske u BiH odbili Vance-Owenov plan, pocela jos jedna opca ofenziva cetnika i "jugovojske" na podrucja odgovornosti Drugog korpusa Armije BiH.

- Lord Owen zatrazio da vlada u Beogradu izvrsi pritisak na bosanske Srbe kako bi ih navela da prihvate mirovni plan.

- Organizacija islamske konferencije (OIC) pozvala UN da upotrijebi sva sredstva kako bi se zaustavio genocid nad Muslimanima u BiH.

- Owen Milosevica u Beogradu "utjerao u laz" - vojska "SRJ" razarala Srebrenicu.

- Poslije poostravanja sankcija Beograd posprema svoja 3.450 sklonista, u koja se moze smjestiti nesto vise od 332.000 ljudi.

1994.

- Zapovjednik Hrvatske vojske zbornog podrucja Osijek, general-bojnik DJuro Decak, izjavio na konferenciji za novinare u Osijeku da odredbe Zagrebackog sporazuma nisu u Istocnom sektoru u cijelosti provedene, jer srpska strana jos nije premjestila tesko oruzje na udaljenost od 10 kilometara od crte prekida vatre.

- U Londonu pocela rad "Skupina za kontakte" predstavnika SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Njemacke, UN i Europske unije, ciji je zadatak rjesavanje krize u bivsoj Jugoslaviji.

- Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Yasushi Akashi smatra da zracni napadi oko Gorazda trenutacno nisu potrebni jer su snage bosanskih Srba povukle tesko naoruzanje izvan zone iskljucenja 20 kilometara oko grada, objavljeno u priopcenju UNPROFOR-a u Zagrebu.

- Vijece sigurnosti UN odobrilo slanje dodatnih 6.500 vojnika snagama UNPROFOR-a na podrucju bivse Jugoslavije.

1995.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granic otputovao iz Zagreba u New Delhi, to je prvi sluzbeni posjet Indiji jednog visokog hrvatskog duznosnika.

- U Okucanima boravili Milan Martic i zapovjednik srpske paravojske general Milan Celeketic, gdje su mjestanima na zboru govorili kako otvaranje auto-ceste i odlazak Srba izvan okupiranih dijelova Hrvatske dovodi u pitanje "suverenitet i legitimitet" njihove samozvane drzave.

- Odjel za informiranje Politicke uprave Ministarstva obrane HR Herceg Bosne priopcilo da su pripadnici 108. brigade HVO-a, zajedno s pripadnicima 215. i 211. brigade Armije BiH, u silovitom protunapadu potisnuli srpsku vojsku s ulaza u Boderiste i Vranovacu.

- Europski parlament na plenarnoj sjednici vecinom glasova prihvatio prijedlog Europske komisije za ukljucivanje Republike Hrvatske u programe PHARE.

1996.

- Rat u BiH mogao je biti zavrsen 17 mjeseci ranije, da vodeci djelatnici UN-a Boutros Ghali i Yasushi Akashi nisu minirali namjeru glavnog tajnik NATO-a Manfreda Wrnera - objavio bivsi glasnogovornik UN-a u Zagrebu Michael Williams.

Dogodilo se 28. travnja

1991.

- Ako Hrvatska placa JNA, onda je to i hrvatska armija, onda ona mora stititi legalnu vlast i ne moze biti nekakva tampon-zona izmedju dvije strane, rekao na HTV-u Stipe Mesic, clan Predsjednistva SFRJ.

- U Zagrebu ne prestaju mirni prosvjedi zbog sudjenja uhicenim Viroviticanima i ministru obrane Martinu Spegelju u Vojnom sudu.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman donio odluku o imenovanju clanova Republicke komisije za provedbu referenduma koji ce se odrzati 19. svibnja 1991. godine.

1992.

- Rusija priznala BiH, ali ne i Jugoslaviju.

- Predsjednistvo BiH napokon imenovalo Srbiju kao agresora na Bosnu i Hercegovinu.

- U povodu proglasenja Ustava SR Jugoslavije predsjednik Republike Hrvatske dr. Tudjman priopcuje da Hrvatska nece priznati SR Jugoslaviju dok ona ne prizna Republiku Hrvatsku i dok se bivsa JA, osvajacka vojska te drzave, nalazi na teritoriju Hrvatske i BiH.

- JA zapocela povlacenje iz istocne Slavonije.

1993.

- Velika Kladusa izlozena snaznim napadima srpskog topnistva.

- Dok drzavnici Zapada pozdravljaju najnoviju Jeljcinovu izjavu da Rusija nece biti pokrovitelj srpskih nacionalista, ruski parlament opet pokusava zastititi Srbe.

- Americko Ministarstvo financija zaplijenilo pet od sest brodova i nova, vlasnistvo tzv. SR Jugoslavije.

- Srbi u Bosni zaprijetili su da ce bombardirati britanske trupe UNPROFOR-a u sredisnjoj Bosni u slucaju zracnog napada NATO-a.

- Podmornica nizozemske Kraljevske mornarice mjesecima "luta" Jadranskim morem s jedinim zadatkom - da prisluskuje srpske vojne komunikacije.

1994.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman priopcio americkom veleposlaniku u Hrvatskoj Peteru Galbraithu, kojega je primio u Predsjednickim dvorima, da ce se odmah pristupiti pregovorima o zakljucenju sporazuma Vlade RH i Vlade SAD o gospodarskoj, tehnickoj i drugoj pomoci.

- Voditelj delegacije Republike Hrvatske za pregovore sa Srbima iz privremeno okupiranih teritorija ing. Hrvoje Sarinic uputio posebnom izaslaniku glavnog tajnika UN Yasushiju Akashiju pismo, u kojem stoji da srpska strana nije izvrsila brojne obveze koje je preuzela Sporazumom o prekidu vatre, od kojih posebno istice izvlacenje teskog oruzja, razdvajanje snaga, te da nije prihvatila rad policije prema prijedlogu UNCIVPOL-a.

1995.

- Kod benzinske crpke INE na auto-cesti kod Nove Gradiske Hrvat I.G. ubio nozem Srbina T.B. iz Srnetica. Za osvetu Srbi na auto-cesti ubili troje ljudi, cetvero ranili i isto toliko oteli.

- Veleposlanik Hrvatske pri OESS u Becu Darko Bekic govorio pred Stalnim odborom o beogradskom pamfletu, u kojemu ambasada Jugoslavije u Becu pise kako "srpski narod stoljecima zivi na teritoriju tzv. krajine i da se stoga ne moze smatrati agresorom protiv vlastite zemlje".

1996.

- Veleposlanik BiH pri UN-u u New Yorku Muhamed Sacirbegovic odbacio u Sarajevu optuzbe kako se na podrucju BiH pod nadzorom Armije BiH nalaze bilo kakve iranske snage.

Dogodilo se 29 travnja

1991.

- U plavom dvorcu na Cetinju odrzan peti krug razgovora sestorice predsjednika jugoslavenskih republika: dr. Franjo Tudjman napustio konferenciju za novinare zbog vrijedjanja od strane pristasa veliko-srpske politike.

- Mnogi problemi u Jugoslaviji nastaju zato sto Srbi smatraju da su vladajuci narod u drzavi - rekao na konferenciji za novinare u Cetinju hrvatski predsjednik dr. Franjo Tudjman.

- Hrvatsko selo Polaca opkoljeno: sa sjeverne strane vojskom, a s juznom benkovackom milicijom.

- Celnici hrvatskih stranaka poslije upada JNA u Kijevo traze od hrvatske vlasti da organizira svenarodni otpor protiv velikosrpske politike Slobodana Milosevica, koju on provodi preko vojske i cetnickih grupa u Kninu.

- U Okruznom sudu u Zagrebu pocelo sudjenje Zeljku Raznatovicu Arkanu i trojci Srba optuzenih za pripremanje i pomaganje oruzane pobune u Hrvatskoj.

1992.

- Na zasjedanju KESS-a u Helsinkiju Srbiji dan ultimatum da prestane s agresijom na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

- U Lisabonu zapoceli bosansko-hercegovacki pregovori pod okriljem EZ-a. Jose Cutileiro ustrajao na postavci da je "BiH neovisna drzava s nepovredivim granicama, zbog cega ne moze biti nikakvog cijepanja".

- Novi napadi na zadarsko podrucje, na sam grad Zadar palo vise od 200 razlicitih topovskih projektila.

- Neuspio agresorov helikopterski desant na Bilogoru.

- Odrzan Sabor Hrvata iz Bosanske Posavine.

1993.

- Na Zadar ponovno padaju granate.

- Zlocinacka srpska vojska tenkovima napala Novigrad.

- U Sibeniku i okolici i dalje na snazi opca opasnost, na sam grad pala jedna topovska granata.

- Predsjednik Amerike Bill Clinton zalaze se za stroze mjere protiv srpskih snaga u BiH - njegov zapovjednik zrakoplovstva ocjenjuje da bi bombardiranje srpskih topnickih polozaja bilo vrlo ucinkovito.

1994.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman primio u Predsjednickim dvorima posebnog izaslanika americkog Predsjednika za bivsu Jugoslaviju Charlesa Redmana.

- Hrvatska i SAD potpisale u Zagrebu prvi financijski dogovor o americkom kreditu od deset milijuna dolara za uvoz pamuka.

1995.

- Dosadasnji glavni tajnik HDZ BiH Pero Markovic razrijesen te duznosti, a na njegovo mjesto izabran Zdenko Cosic.

1996.

- Srbija podnijela zalbu Medjunarodnom sudu pravde u Haagu da joj nema pravo suditi po navodima tuzbe za ratne zlocine koju je tom sudu ulozila BiH, a protiv SRJ. Ovo je prvi puta da je jedna zemlja pred tim sudom optuzena za ratne zlocine.

Dogodilo se 30 travnja

1991.

- Bivsi guverner savezne drzave Minnesota Rudy Perpich odlucio da ne prihvati funkciju ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, jer bi u tom slucaju mogao izgubiti americko drzavljanstvo, javila agencija UPI.

1992.

- Neprekidna paljba po Bosanskom Brodu i Derventi, napadnuto Orasje, dramaticno u Odzaku.

- Golema razaranja u Mostaru, JA osvojila relejnu stanicu na Velezu, te se na prvom programu TV Sarajevo poceo emitirati prvi program beogradske televizije.

- Stab TO BiH naredio svim stanovnicima Republike i stabovima TO da se suprotstave agresorskoj jugoarmiji.

- Republika Hrvatska opovrgava upletenost Hrvatske vojske u rat u Bosni i Hercegovini.

1993.

- Ruski parlament naredio predstavniku Rusije pri Vijecu sigurnosti UN da stavi veto na svaku rezoluciju o vojnoj intervenciji u Bosni i Hercegovini.

- Ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdzic kazao intervjuu za BBC da ne moze biti sigurnosnih zona u Bosni i Hercegovini dok su u njih uperene topovskih cijevi.

- Nakon topnickog napada Biograd pretrpio i helikopterski napad.

1994.

- Parlamentarci iz vise desetaka zemalja sa svih kontinenata okupljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu uputili apel svjetskoj javnosti da se zaustavi srpski agresor u Bosni i da se zrtvama agresije ukine embargo na oruzje.

1995.

- Slovenski predsjednik Milan Kucan smatra da obnova nikakve Jugoslavije nije moguca.

- Vijece sigurnosti usvojilo Rezoluciju 990 o rasporedjivanju snaga UNCRO u Hrvatskoj.

1996.

- U sredistu Mostara sluzbeno otvoren obnovljeni Carinski most, a nazocne, uz prisutnost oba gradonacelnika - Brajkovica i Orucevica - pozdravio upravitelj EU Perez Casado.

Hrvatski informativni centar
http://www.hic.hr/

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres