Current Events

Browse Events

Search Events

Event

Tuesday, December 16, 2025

Hrvatski spomenar od 1. srpnja do 10 srpnja I.

HIC

Dogodilo se 1. srpnja

1991.

- Stjepan Mesic postao Predsjednik Predsjednistva Jugoslavije.

- Hans van Den Broek imenovan predsjedateljem Ministarskog vijeca EZ-a.

- Ubijen sef osijecke policije Josip Reihl Kir.

- General JNA Zivota Avramovic imenovan komandantom Pete vojne oblasti JNA.

- Jedinice JNA u Sloveniji zapocinju povlacenje u svoje kasarne.

- M. Vukas ubijen na teroristickoj blokadi u Ogulinu.

- Tri clana jugoslavenske obavjestajne sluzbe KOS-a uhiceni u Virovitici.

- Raspusten Varsavski pakt.

1992.

- U Zagrebu potpisan protokol o diplomatskim odnosima Hrvatske i Grcke.

- Unatoc UNPROFOR-u, nastavljen teror u okupiranoj obrovackoj opcini.

- Oko 200 Hrvata zatrazilo od UNPROFOR-a da ih zastiti odnosno izbavi iz okupirane Baranje.

- U Kljajicevu, selu kraj Sombora, premlacivanjem ubijen cuvar zupnog ureda Johann Raab. Vojvodinu napustilo 17.000 Hrvata.

- Srpski lobby u Americi tiskao kartu gdje se velika Srbija prostire od Ohrida, a obuhvaca BiH i tzv. SAO krajinu.

- Nastave li Srbi ovako u BiH, Europa ce dobiti dva milijuna gnjevnih, prognanih europskih Palestinaca, izjavio je Tilman Zulch, predsjednik Drustva za ugrozene narode iz Goetingena.

1993.

- Plotunima iz teskih haubica cetnici razarali Skradin, Raslinu, Pakovo Selo i Dubravice u sibenskoj opcini.

- U napadima na Zadar i Biograd jedan civil ubijen a jedan ranjen.

- Poslije napada na mostarsku vojarnu "Tihomir Misic" i hrvatska naselja u Bijelom Polju jake borbe izmedju muslimanskih i hrvatskih postrojbi vodjene u sjevernom dijelu Mostara i uskom pojasu uz rijeku Neretvu.

- Slovenski nacionalisti ostro reagirali na slovensko-hrvatsko zblizavanje odnosa.

- Odbor visokih duznosnika KESS-a potvrdio vec poznato stajaliste te organizacije da se trajno rjesenje sukoba u BiH mora naci na temelju njezine teritorijalne cjelovitosti i odgovarajuce zastite ljudskih prava.

- Madjarski list "Magyar Hirlap" dosao do podataka iz kojih se vidi da ruski vojnici dolaze u Bosnu boriti se za srpske interese, za sto ih "SRJ" nagradjuje sa 25 dolara mjesecno.

1994.

- Danas zapocela potpuna blokada punktova UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika, koji time zele upozoriti svjetsku javnost na neucinkovitost "plavih kaciga".

- U Hrvatskom Saboru pocela Druga konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa na kojoj sudjeluje oko 450 delegata iz 30-ak zemalja svijeta.

- U Vojvodini je zivjelo oko 120.000 Hrvata, od kojih je od 1991. godine protjerano izmedju 35.000 i 40.000, a takodjer je Beograd i uzu Srbiju od 40.000 Hrvata napustio velik broj hrvatske manjine, rekao za "Vecernji list" saborski zastupnik Djuro Vidmarovic.

- Srpski mediji pisu o zemljovidima kontaktne skupine u BiH tvrde da su Rusi "obecali" Milosevicu kako ce "srpska strana zadrzati kopneni koridor kroz Posavinu".

1995.

- Helsinska udruga za nadzor ljudskih prava "Human Rights Watch" sa sjedistem u New Yorku, u svom najnovijem izvjescu, istice kako nije bilo krsenja ljudskih prava nad Srbima prigodom oslobadjanja zapadne Slavonije.

- Danski ministar obrane Hans Haekkerup izjavio kako su pobunjeni hrvatski Srbi danskim pripadnicima mirovnih snaga, smjestenih u Hrvatskoj, ukrali jedan protutenkovski raketni sustav.

1996.

- Biljana Plavsic izjavila da je Karadzic i dalje predsjednik srpskog entiteta i da je ponovno izabran na celo SDS-a.

Dogodilo se 2. srpnja

1990.

- Na prvoj konferenciji za novinare Predsjednistva Sabora Republike Hrvatske formiranje Zajednice opcina Knin ocijenjeno neustavnim.

- U Kosovu kod Knina, na proslavi Vidovdana, sluzbeno objelodanjen osnutak srpske autonomne krajine i predstavljen njezin prvi predsjednik dr. Milan Babic.

- Na dno jame Jazovka kod sela Sosice, u Zumberku, gdje su kosti tisuca zrtava ubijenih poslije zavrsetka 2. svjetskog rata, spustila se ekipa "Vecernjeg lista".

1991.

- Na zasjedanju EZ-a u Rimu odluceno da se u Jugoslaviju posalju promatraci.

- Geleral JNA Blagoje Adzic, vrhovni komandant JNA, proglasava nastavak rata protiv Slovenije.

- Borbeni avioni JNAunistavaju tri televizijska odasiljaca koji pripadaju RTV Sloveniji.

- General JNA Bajic imenovan komandantom "jedinice Petog vazduhoplovnog korpusa JNA".

- Zagrebcani pokusali zaprijeciti izlazak sedam tenkova JNA iz kasarne u Novom Zagrebu. Jedan civil i dva vojnika JNA ubijeni, a devet civila ranjeno.

- Sime Djodan imenovan ministrom obrane Republike Hrvatske, a Onesin cvitan ministrom unutarnjih poslova.

1992.

- O sudbini trojice vukovarskih zarobljenika koje je srpski vojni sud osudio na smrt saznat ce cijela Amerika, izjavila u Zagrebu Amelia Robinson, clanica Schillerovog instituta i zagovornica zastite ljudskih prava.

- Deklaracija Hrvata i drugih prognanih iz Vojvodine: "Hocemo samostalnu, demokratsku, slobodnu i demilitariziranu Vojvodinu."

- UNPROFOR preuzeo odgovornost za sjeverni i juzni sektor, izjavio general Satish Nambiar, zapovjednik zastitnih snaga UN u Hrvatskoj.

- Sa utvrda na Motajici cetnici pojacavaju topnicke napade na posavska sela i Slavonski Brod.

- Rakete "luna", velike razorne moci, razaraju Odzak u Bosanskoj Posavini.

- S cetnicima u Bosni je mnogo ruskih i rumunjskih placenika, izjavio Sefer Halilovic, zapovjednik TO BiH.

- Federalna porota suda u Phoenixu, u Arizoni, oslobodila Hrvata Ivana Kapetanovica optuzbi za navodni pokusaj krijumcarenja oruzja iz SAD. Hrvatski domoljub bio zrtva isforsirane, namjestene operacije americke carinske sluzbe.

1993.

- Sest razornih raketa pogodilo Vodice usred noci, dok je duz bojista vladalo potpuno zatisje.

- Nakon neuspjelog pokusaja da u potpunosti ovladaju prostorima Zepca i Novog Sehera, muslimanske snage prosirile ofenzivu na Fojnicu, iako je proglasena zonom mira.

- Usprkos Rezoluciji 816 Vijeca sigurnosti UN, kojom je odluceno da se uz pomoc zrakoplovnih snaga NATO-a provede zabrana letanja iznad BiH, Srbi i dalje lete - onoliko koliko im treba.

1994.

- Zajednica prognanika Hrvatske nastavila blokadu UNPROFOR-a, na punktu na Turnju prognanici tijelima zatvorili promet vozilima "plavih kaciga", te priopcila da ce akcija trajati sve dok od glavnog tajnika UN Ghalija i njegova izaslanika Akashija ne dobiju cvrsta jamstva da ce odmah poceti provedbu Vanceova plana i rezolucija Vijeca sigurnosti.

- U BiH otputovalo oko 200 pakistanskih vojnika, koji ce sudjelovati u operacijama UN za ocuvanje mira.

- Papa Ivan Pavao II primio u Vatikanu u privatnu audijenciju predsjednika Vlade BiH Harisa Silajdzica.

1995.

- Tragicna bilanca subotnjih (01. srpnja) srpskih napadaja na Sarajevo jest 13 ubijenih i 75 ranjenih civila.

- Francuski pripadnici UNPROFOR-a na jedan srpski polozaj u okolici Sarajeva otvorili minobacacku vatru, nakon sto su Srbi iz teskih strojnica pucali na konvoj UN-a.

1996.

MINISTARSKI odbor Vijeca Europe ponovno odgodio primanje Hrvatske u Vijece Europe, s porukom da hrvatske vlasti sacekaju da prodju bosanski izbori, pa da ce onda zauzeti svoje mjesto u Strasbourgu.

Dogodilo se 3. srpnja

1990.

- U Zagrebu se sastala predsjednistva Hrvatske i Jugoslavije, na celu s predsjednicima dr. Tudjmanom i dr. Jovicem, a postignuta je suglasnost da se jugoslavenska kriza moze rijesiti samo ustavnim, demokratskim putem.

1991.

- Oko 80 km duga kolona vojnih vozila JNA iz pravca Beograda stigla na hrvatsko-srpsku granicu.

- Preko 60 tenkova i 40 oklopnih vozila JNA uslo u Baranju.

- Srpske paravojne jedinice ubile dvojicu hrvatskih gardista u Vukovaru.

- Americki senator Bob Dole savjetuje predsjednika SAD-a Georga Busha da formira specijalne postrojbe koje bi intervenirale u Sloveniji i Hrvatskoj.

1992.

- Prognano 186 Hrvata s drniskog podrucja za posljednja 2 dana.

- "Ruzicaste zone" u opcinama Zadar, Biograd, Benkovac, Drnis i Sinj trebale bi biti demilitarizane za nekoliko dana, izjavili zapovjednik sektora Jug general Arap Rob i koordinator za civilna pitanja UNPROFOR-a Viktor Andrejev.

- Pismo Helsinki Watcha vodstvu SRJ: sudjenim braniteljima Vukovara silom iznudjivana priznanja.

- Ministar inozemnih poslova BiH Haris Silajdzic upozorava da "operacija sarajevski aerodrom" odvlaci paznju od rata u BiH.

1993.

- Muslimanske snage i dalje napadaju hrvatska naselja oko Zepca, Maglaja i Zavidovica, to isto cine i u prozorskoj opcini, gdje napadaju sela Uzdol, Jurice i Ljubunce.

- Francuski arhitekt i crnogorski princ Nicolas Petrovich-Njegoss, "nasljednik prijestolja Crne Gore", uputio preko lista "Le Figaro", dvostruku poruku svojim sunarodnjacima - protiv rata i protiv plana o stvaranju velike Srbije.

- Celnik bosanskih Srba Radovan Karadzic potvrdio da su njegove snage uvele placanje cestarine za vozila UN u visini od 140 do 350 dolara po vozilu, ovisno o njegovoj velicini.

1994.

- Za nedavnog boravka americkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha istocnoj Slavoniji, kad mu je zabranjen od "srpskih vlasti" posjet Vukovaru, dozivio neugodnost i na punktu UNPROFOR-a nedaleko Nustra, gdje je od njega ruski vojnik zatrazio identifikacijsku iskaznicu.

- Prognanici koji su u Vinkovcima blokirali UNPROFOR-ov prijelaznu tocku prema Mirkovcima, u jednom njegovom vozilu pronasli 60 gajbi piva, dok je dozvoljen na po vozilu jedna gajba piva.

- Propovjednici novog "duha Bosne", poput muslimanskog lista "Ljiljan", sire maksimu: "Treba unistiti duh Sarajeva da bi zivio duh Bosne!", jer on je otrov koji je Bosnu gotovo unistio.

1995.

- Predsjednik Tudjman u Zagrebu primio izaslanstvo Sredisnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa, organizacije koja okuplja hrvatske iseljenike u tridesetak zemalja diljem svijeta.

- Juznokorejski diplomat Byunb Suk Min imenovan za sefa misije UN u Hrvatskoj (UNCRO).

- Srpski agresor na orasko-samackom bojistu od ranih jutarnjih sati silovito napadao minobacacima i to iz smjera Batkuse i Obudovca na zapadne dijelove bojista.

- U Bijeljini s Ratkom Mladicem razgovarao Robert Block, novinar "The Independenta", kojemu je general zlocinacke srpske vojske rekao kako je za njega simbolika vrlo bitna - tako za njega Kosovska bitka nikada nije zavrsila.

1996.

- Gradska izborna komisija ponistila mostarske izbore u Bonnu jer se na tom glasackom mjestu pojavilo 26 listica vise nego sto je glasovalo glasaca.

- Na sastanku sa stranim veleposlanicima u Zagrebu, obitelji nestalih, zatocenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila predale im apel za trazenje 2.686 nestalih.

- Belgija nece zadrzati svoje vojne postrojbe u hrvatskom Podunavlju ako izgubi zapovjednistvo nad UNTAES-om, koje je zatrazila Rusija, izjavio belgijski ministar obrane Poncelet.

Dogodilo se 4. srpnja

1991.

- Srpske neregularne jedinice napale hrvatske gardiste i policajce u Borovu Naselju i pri tom ubile 10 civila i ranile jos deset.

- Srpske neregularne jedinice na Baniji napale hrvatsku Policijsku postaju u Kozibrodu.

- Jugoslavensko predsjednistvo objavljuje ultimatum u kojem se kaze da Slovenija treba uspostaviti drzavne poslove kakvi su bili prije rata.

- Hrvatska sportska federacija zahtijeva od svojih clanova da ne nastupaju ni u kojoj jugoslavenskoj sportskoj ekipi.

1992.

- Zapovjednik snaga UNPROFOR-a u Sarajevu general Lewis MacKenzie izjavio da ce zatvoriti sarajevski aerodrom, bude li ga se bombardiralo.

- Prvim zrakoplovom koji je poslije sankcija UN sletio iz inozemstva na beogradski aerodrom stigao kandidat za premijera "SRJ" Milan Panic, americki drzavljanin srpskog podrijetla.

- Boutros Ghali izjavio u Londonu da bi, ako se UN odluce za vojnu akciju u bivsoj Jugoslaviji, ona bila usporediva s akcijom protiv Iraka nakon njegove agresije na Kuvajt.

1993.

- Hrvatski branitelji polako, ali sigurno, vracaju izgubljeni teritorij kod Bijelog polja, koji su muslimanske snage okupirale prvog dana podmukle agresije na Mostar.

- Sprijecena muslimanska izdaja boraca HVO-a.

1994.

- Potpuna blokada UNPROFOR-a na vecini kontrolnih tocaka u Hrvatskoj traje cetvrti dan.

1995.

- Potpredsjednik Vlade RH dr. Mate Granic u Zagrebu primio pomocnika glavnog tajnika UN-a za politicka pitanja Alvara de Sota i tom prigodom naglasio da su neprihvatljivi uvjeti pobunjenih Srba za obnavljanje pregovora o provedbi gospodarskih sporazuma i pocetka politickih pregovora.

- Predstavnici Mesihata islamske zajednice odrzali prosvjedni skup ispred sjedista snaga UN-a u Zagrebu s ciljem upoznavanja javnosti s katastrofalnim stanjem na bihackom podrucju.

- Srpski ekstremisti iz privremeno okupirane Tenje nastavljaju s oruzanim provokacijama, prema izvjescu Osjecko-baranjske Policijske uprave, iz protuzrakoplovnih strojnica pucali po istocnim dijelovima Osijeka.

- Nakon sve cescih kradja oruzja iz skladista UNPROFOR-a, bosanske vlasti sumnjaju da to Srbi rade u dogovoru s UNPROFOR-om.

- Prekosavski cetnici razornim projektilima ponovno napali zupanjsku Posavinu, gadjajuci Posavske Podgajce i Rajevo Selo, te pritom ponovno nanijeli veliku materijalnu stetu.

- Akcija u zapadnoj Slavoniji je odgovor na teroristicke napade, ubijanja i otmice hrvatskih drzavljana, kao i na odluku lokalnih srpskih vlasti da zatvore auto-cestu, navodi u pismu glavnom tajniku UIM-a Boutrosu Ghaliju hrvatski veleposlanik pri UN-u Mario Nobilo.

- Sef glavnog stozera francuskih oruzanih snaga admiral Jacques Lanxade izjavio da BiH i Hrvatska usporavaju razmjestanje Snaga za brzo djelovanje.


1996.

- Predsjednik Tudjman uputio predsjedniku Borisu Jeljcinu cestitku u povodu njegova izbora za predsjednika Ruske Federacije.

- Karadzic odlucio da se nece kandidirati za predsjednika srpskog entiteta u BiH.

Dogodilo se 5. srpnja

1990.

- Skupstina Srbije raspustila Skupstinu i Izvrsno vijece SAP Kosovo, a Albanci smatraju da je time Kosovo fakticki okupirano.

1991.

- Hrvatska Vlada zahtijeva od JNA da se povuce u svoje kasarne na hrvatskom teritoriju.

- Blizu Petrinje, srpski teroristi ubili 16-godisnju Josipu Kozic, a njenu sestru i hrvatskog gardista ranili.

- Europska zajednica odlucila poslati mirovnu misiju u Jugoslaviju.

- Ministarsko vijece Europske zajednice odlucilo poslati ponovno u Beograd svoja tri vrhunska predstavnika.

- Hrvatske majke ciji sinovi sluze JNA putuju u Sloveniju kako bi izvukli svoje sinove iz JNA.

- General Tomislav Simovic imenovan komandantom Trece vojne oblasti.

1992.

- Beogradska sudjenja na kojima su osudjeni na smrt branitelji Vukovara nelegalna su, stoji u pismu Nevena Jurice, predsjednika saborskog Odbora za zastitu ljudskih prava upucenom Amnesty Internationalu.

- Cetnicima u okolici Mostara stize pomoc iz Srbije, izjavljuje Opcinski stozer HVO Mostar.

1993.

- Na redovitoj mjesecnoj konferenciji za tisak, predsjednik Tudjman rekao da Hrvatska ne zeli razgovarati ni o kakvoj zamjeni teritorija, ali je spremna razmotriti svaki prijedlog u okviru cjelokupnog rjesenja pitanja UNPA podrucja.

- Zapovjednistvo kakanjske brigade HVO-a "Kotromanic" poslalo apel predsjedniku HZ Herceg-Bosna Mati Bobanu da pomogne hrvatskom narodu koji na tom podrucju prozivljava tragediju.

- Agresija muslimanske vojske na srednju Bosnu traje vec mjesec dana - muslimanske snage pale, pljackaju, ubijaju i otimaju sve sto je hrvatsko, a u okruzenju se naslo oko 150.000 Hrvata.

- Sesnaest americkih vojnika, koji cine prvi dio skupine sto prethodi americkih bataljunu koji bi trebao biti razmjesten u Makedoniji, stiglo u Skopje.

- Madjarski carinici izvjescuju da je jedna srpska cisterna, na njihovo iznenadjenje, projurila kroz madjarsku granicnu postaju brzinom od oko 70 km na sat, probivsi rampu odjurila u Srbiju.

1994.

- Nakon petog dana blokade UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika, prvi pokusaji "tihog" proboja blokade, na prijelazu kod Donjeg Miholjca "plavci" pokusali prijeci u Madjarsku, iz koje bi preko Srbije usli u Baranju.

- Ministar vanjskih poslova Hrvatske dr. Mate Granic, u intervjuu za dnevnik "Slobodnu Dalmaciju", izjavio da ce Hrvatska "bespogovorno traziti da UNPROFOR stane na granice medjunarodno priznate Republike Hrvatske i da se konacno osigura povratak prognanika".

1995.

- Predstavnici sest oporbenih stranaka u hrvatskom Saboru i deset politickih stranaka iz BiH potpisali u Sarajevu zajednicku izjavu, kojom medjunarodnu zajednicu pozivaju na akciju kako bi se prekinula agresija na BiH te zaustavilo razaranje Sarajeva.

- U rubrici "Biljeske s ruba", "Frankfurter Rundschau" objavio osvrt na Stoltenbergov govor u Oslu, u kojemu je on iznio "da i kada se prikazuju kao Hrvati, u stvari radi se o Srbima", a spominjuci Muslimane, rekao je da su "i to Srbi koji su presli na islam".

- "Predsjednik Izetbegovic nikada nije trazio od UN-a da posalje preventivne 'plave kacige' u BiH kako bi sprijecio izbijanje rata u BiH' odgovorio Boutros Ghali na novinarsko pitanje: zasto 1992. nije poslao "plavce" u BiH? - Predsjednik Federacije BiH Kresimir Zubak razgovarao sa zapovjednikom multinacionalne brigade iz sastava Snaga za brzo djelovanje generalom Andeiom Soubirouom, no nije se postigao nikakav konkretan dogovor oko razmjestaja snaga.

- Republika Hrvatska postala 5. srpnja punopravni clan Medjunarodnog instituta za upravne znanosti (International Institute of Administrative Sciences - HAS).

1996.

- Hrvatski premijer Zlatko Matesa u nesluzbenom posjetu Londonu, gdje se sastao s predsjednikom Europske banke za obnovu i razvitak (EBOR) Rosierom. Istaknuto da se u projekte u Hrvatskoj ulozilo 280 milijuna dolara.

Hrvatski informativni centar
http://www.hic.hr/

Contact Canadian Croatian Congress