Current Events

Browse Events

Search Events

Event

Tuesday, December 16, 2025

Merry Christmas - Happy New Year

Svim clanovima Hrvatskog svjetskog kongresa HSK, Hrvaticama i Hrvatima u domovini i diljem svijeta, njihovim potomcima i svim ljudima dobre volje, zelim u ime Hrvatskog svjetskog kongresa HSK i moje osobno “Blagoslovljen blagdan Bozica i mir i blagostanje u Novoj 2010. Godini”!

Merry Christmas and Happy New Year!
Blagoslovljen Bozic i Sretna Nova Godina!
Fröhliche Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!
Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar!
Buon Natale e Felice Anno Nuovo!
Zalig Kerstfeest en Gelukkig Nieuw Jaar!
Joyeux Noël et Bonne Année!
Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku!
Feliz Navidad y Prospero ano Nuevo!
God Jul Och Ett Gott Nytt Ar!

Josip Ante Sovulj
predsjednik – president
Hrvatski svjetski kongres HSK
Croatian World Congress
NGO Member of United Nations


Mladen Kljenak - POVRATAK, Zagreb, 1996.

Ostavi svoja vrata, o Bozicu, otvorena, i pogledaj na cestu: kroci li tko daljinom, ili iz daljine, trazeci toplo gnijezdo i za se, za svoje trudne godine, pace: za stoljece kojim hrli. Pripazi na putnika iz svijeta nepoznata, sto se blizi tvomu domu, i nastoj raspoznati: mozda nemocan, ali i andjeo s njim, dolazi u pohode.
 
Bozic svijetli: i skromnu kucu pretvara u dvore, ne kraljevske, nego ljudske; i zavjetnike sto stizu u pohode ne pitaj iz kojeg su vremena, jer oni obnavljaju o Bozicu zavjet cedan i cudesan, hrleci za znakom, i znakoviti, da bi obnovili drevni obred pohoda. Sjeti se i onih sto putuju cestom nepoznatom, vracajuci se jos uvijek s juznih strana, od mora, iz modrine i s otoka, kad su vec sagradili zvonike bijele, i sada ce u kamenolome, da priprave gradnju doma. Nisu ni oni znali da ce dugo iskati dom; i mozda se ne vracaju u svoju rodnu kucu, nego hitaju: pokloniti se cudu Bozica. I tko zna kamo ih vodi njihova zvijezda.

Procitaj sva pisma sto stizu iz tudjine, i odgonetni njihov tajanstveni smisao. Mozda u njima otkrijes davnu vijest koju iscekujes, i odgonetne ti se smisao: cudesan i istinit; zagonetna molitva i glas poznat i domaci.

Cudo Bozica poziva smjerne da budu; dionici tajanstva i gonetaci smisla; i u svacije srce mora stati sav smisao, tajanstvo, cudesnost vijesti, i tko zna tko ce biti vjerodostojan gonetac.
 
Bog se objavljuje djeci, i njihovom nevinocu motri svijet; uvijek u izobilju ima cvjetova kojima kruni cedne, i dariva ih, obiljezavajuci da mu pripadaju. Tako sve do Vodokrsca poziva nas u ozracje, u trag; u trag sto je zasnovan od prvog brsljana oko praga kucnog, badnjaka i smjerne ceste. Bozicem i smrtni postajemo vjecni, bastineci svu ljepotu iz njegove tihe objave i istinitosti.

Mladen Kljenak - POVRATAK, Zagreb, 1996.

Contact Canadian Croatian Congress