Current Events

Browse Events

Search Events

Event

Tuesday, December 16, 2025

Hrvatski spomenar od 21. travnja do 30 travnja II.

Hrvatski informativni centar

Dogodilo se 26. travnja

1990.

- Mnogi Zrenjaninci s negodovanjem i ogorcenjem pratili skidanje svijetleceg natpisa "Tito", petokrake zvijezde i srpa i cekica s najvise kupole zgrade Skupstine opcine u samom sredistu grada a sve po nalogu predsjednika Skupstine.

1991.

- U Civljanima nedaleko Knina ranjen policajac MUP-a Hrvatske, a vozac vojnog transportera odbio prevesti ranjenog policajca u Split.

- U okolici Zadra Marticevi policajci ranili dvojicu putnika u kamionu.

- Nakon osnivanja policijske postaje u selu Kijevo kod Knina, Martic postavio ultimatum MUP-u Republike Hrvatske da ce, ukoliko ne ukine navedenu postaju do 12. sati 26. travnja, ona biti ukinuta drugim sredstvima.

1992.

- Tunis priznao Republiku Hrvatsku.

- Makedonski predsjednik Kiro Gligorov i predsjednik BiH Alija Izetbegovic u Skopju potpisali Deklaraciju o uzajamnom priznanju dviju republika.

- Kineski turisti zabunom dosli u ratom zahvaceno Sarajevo.

- Makedonija uvela vlastitu monetu "denar".

- Jugosoldati pucali granatama po otoku Sipanu i gradskoj luci u Dubrovniku dok je isplovljavao brod "Liburnija".

- Jugovojska napalm-bombama napala Derventu.

1993.

- Zadar i okolicu pobunjeni Srbi ne prestaju granatirati, opca opasnost na snazi vise od deset dana.

- Srbi iz "krajine" strasno ljuti na UNPROFOR jer im navodno duguje 8-9 milijuna americkih dolara.

- Nakon potpisanog mira izmedju Hrvata i Muslimana, stanje u Vitezu polako se noramlizira, izgrede cine jedino Mudzahedini pristigli iz islamskih zemalja, od cijih se postupaka ogradio Enver Hadziasanovic, zapovjednik 3. korpusa Armije BiH.

- Sankcije UN protiv Srbije i Crne Gore stupile na snagu.

- Ceski predsjednik Vaclav Havel podrzava vojnu akciju protiv Srba.

- Planeri KESS-a predvidjaju da ce sankcije UN "SRJ" u vrlo kratkom vremenu baciti na koljena.

- Umjesto politike mira, Srbi izabrali rat i Beograd ne moze ocekivati podrsku Moskve - izjavio ruski ministar inozemnih poslova A. Kozirev.

1994.

- Iz srpske agresivne politike osvajanja tudjih teritorija izrastao je brutalan rat u Hrvatskoj i BiH, rekao predsjednik Sabora Stjepan Mesic, koji je vodio visestranacko izaslanstvo Sabora u razgovoru s izaslanstvom ruske drzavne Dume u Zagrebu.

- General-pukovnik Ante Roso razrijesen, na sjednici Predsjednickog vijeca Herceg-Bosne u Mostaru, duznosti nacelnika glavnog stozera HVO-a i imenova, u ime hrvatskog naroda, na najvisu duznost u Zdruzeno zapovjednistvo HVO-a i Armije BiH.

- Slobodan Milosevic iz Srbije, bosanski vodja Radova Karadzic i general Ratko Mladic opsjednuti su psihopatskom mrznjom. Bez griznje savjesti ubijaju civile u Gorazdu, jer, ti ljudi pripadaju drugoj vjeri, pise Anthony Lewis u "New York Timesu".

- Izvaci iz zadnje knjige preminulog americkog predsjednika Nixona pokazuju da je bio vrlo kritican prema politici sadasnjeg predsjednika prema Bosni, koja je bila "meka, slaba i neodlucna".

1995.

- Kontaktna skupina se nada, izjavio Kresimir Zubak, predsjednik Federacije BiH, da ce Srbija i Crna Gora priznati BiH i Hrvatsku, ali Milosevic trazi da dio buduce unije BiH s vecinskim srpskim pucanstvom ima mogucnost konfederalnog povezivanja sa "SRJ".

- Na podrucju koje kontrolira HVO pocela raditi federalna policija, koja ce svoje djelatnosti obavljati na relaciji Doljani-Kovacani-Blinje-Kresevo-Kiseljak-Visoko, te Brezovo Polje-Zepce-Crni Vrh-Usora.

- Na zasticeno bihacko podrucje proteklog dana i noci Srbi ispalili 15 granata, od kojih je deset pogodilo samo srediste grada, a prema izvjescima UNPROFOR-a teze je ranjeno dvoje civila.

- Prema ocjeni predstavnika UNPROFOR-a, akcije bosanske vojske "kompliciraju stanje unutar zasticenog bihackog podrucja", naime, po svemu sudeci, Peti korpus Armije BiH ostetio je radarska postrojenja na planini Pljesevici.

- Medjunarodni sud za ratne zlocine pocinjene na prostoru bivse Jugoslavije poceo u Den Haagu prvo sudjenje preslusavanjem bosanskog Srbina Dusana Tadica, cuvara u koncentracijskom logoru u Omarskoj.

1996.

- Prema rijecima dr. Granica, susret na Petersbergu bio vrlo vazan, a postignut konkretan dogovor o jedinstvenoj federalnoj policiji, te - sto je bilo osobito tesko - dogovor o sastavu prijelazne vlasti u Bugojnu, Varesu, Capljini i Stocu.

Dogodilo se 27. travnja

1990.

- Prema konacnim podacima o rezultatima izbora u prvom krugu za zastupnike u Drustveno-politicko i Vijece opcina Sabore Socijalisticke Republike Hrvatske zasad poznato 116 zastupnika, a najvise ih je iz HDZ-a.

1991.

- Vojska i "Marticevi miliconari" u sjevernoj Dalmaciji tenkovima okupirali hrvatska sela, a zamjenik ministra unutarnjih poslova Hrvatska Slavko Degoricija obavijestio zapovjednika Vojnopomorske oblasti u Splitu da ce se postaja u Kijevu braniti svim sredstvima.

- Umjesto da sprjecava terorizam, Armija se jasno stavila na stranu terorista, odmetnika i samozvanih organa nepostojece "krajine", stoji u priopcenju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u povodu dogadjaja oko Policijske postave u Kijevu.

- Na svaki akt primjene sile JNA ce uzvratiti silom, stoji u priopcenju Saveznog sekretarijata za narodnu obranu iz Beograda.

- Oko Vukovara ponovno osvanule barikade srpskih terorista.

1992.

- Kina i Maroko priznali Republiku Hrvatsku.

- U Lisabonu ponovno zapoceli mirovni pregovori o BiH na kojima je za izbijanje rata u toj republici celnik bosanskih Srba Radovan Karadzic optuzio Europsku zajednicu.

- U Beogradu proglasen Ustav Savezne Republike Jugoslavije, cime je rodjena i treca Jugoslavija.

- Turisticke agencije iz Srbije organiziraju obilaske razrusenog Vukovara kako bi "turistima" pokazali sto su "ustase ucinile ovom srpskom gradu."

- Prema podacima vladina Ureda za izbjeglice, u Hrvatskoj evidentirano 201.311 izbjeglica iz BiH.

- Opca opasnost proglasena u Dubrovniku i Osijeku. Sest ratnih brodova jugomornarice namjeravalo kroz dubrovacki akvatorij uploviti u luke Zaton i Slano.

- Bosansko-hercegovacko Predsjednistvo i Vlada donijeli dugo ocekivanu odluku po kojoj JNA mora napustiti BiH.

- Srpski zrakoplovi raketirali Busovacu i Vitez.

- Topnistvo JA neprekidno tuce po svim dijelovima Mostara.

- Pismo Mate Bobana Cutileiru, Izetbegovicu i Karadzicu, u kojemu predlaze da se, u skladu s prijedlogom EZ-a, "odmah mandatira Ministarsko vijece BiH od devet clanova kao jedino tijelo privremenog upravljanja BiH".

1993.

- Clinton priprema nove mjere protiv Srba u BiH.

- Prema svjedocenjima posljednjih izbjeglih Hrvata iz vrlickog kraja, njihova imovina postaje "vlasnistvo" novonaseljenih Srba iz BiH i Srbije.

- Sedam dana zaredom na biogradskom podrucju traje opca opasnost.

- Srpske snage iz sjevernog sektora u Hrvatskoj usle na bihacko podrucje.

- Nakon sto su "zastupnici skupstine" tzv. republike srpske u BiH odbili Vance-Owenov plan, pocela jos jedna opca ofenziva cetnika i "jugovojske" na podrucja odgovornosti Drugog korpusa Armije BiH.

- Lord Owen zatrazio da vlada u Beogradu izvrsi pritisak na bosanske Srbe kako bi ih navela da prihvate mirovni plan.

- Organizacija islamske konferencije (OIC) pozvala UN da upotrijebi sva sredstva kako bi se zaustavio genocid nad Muslimanima u BiH.

- Owen Milosevica u Beogradu "utjerao u laz" - vojska "SRJ" razarala Srebrenicu.

- Poslije poostravanja sankcija Beograd posprema svoja 3.450 sklonista, u koja se moze smjestiti nesto vise od 332.000 ljudi.

1994.

- Zapovjednik Hrvatske vojske zbornog podrucja Osijek, general-bojnik DJuro Decak, izjavio na konferenciji za novinare u Osijeku da odredbe Zagrebackog sporazuma nisu u Istocnom sektoru u cijelosti provedene, jer srpska strana jos nije premjestila tesko oruzje na udaljenost od 10 kilometara od crte prekida vatre.

- U Londonu pocela rad "Skupina za kontakte" predstavnika SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Njemacke, UN i Europske unije, ciji je zadatak rjesavanje krize u bivsoj Jugoslaviji.

- Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Yasushi Akashi smatra da zracni napadi oko Gorazda trenutacno nisu potrebni jer su snage bosanskih Srba povukle tesko naoruzanje izvan zone iskljucenja 20 kilometara oko grada, objavljeno u priopcenju UNPROFOR-a u Zagrebu.

- Vijece sigurnosti UN odobrilo slanje dodatnih 6.500 vojnika snagama UNPROFOR-a na podrucju bivse Jugoslavije.

1995.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granic otputovao iz Zagreba u New Delhi, to je prvi sluzbeni posjet Indiji jednog visokog hrvatskog duznosnika.

- U Okucanima boravili Milan Martic i zapovjednik srpske paravojske general Milan Celeketic, gdje su mjestanima na zboru govorili kako otvaranje auto-ceste i odlazak Srba izvan okupiranih dijelova Hrvatske dovodi u pitanje "suverenitet i legitimitet" njihove samozvane drzave.

- Odjel za informiranje Politicke uprave Ministarstva obrane HR Herceg Bosne priopcilo da su pripadnici 108. brigade HVO-a, zajedno s pripadnicima 215. i 211. brigade Armije BiH, u silovitom protunapadu potisnuli srpsku vojsku s ulaza u Boderiste i Vranovacu.

- Europski parlament na plenarnoj sjednici vecinom glasova prihvatio prijedlog Europske komisije za ukljucivanje Republike Hrvatske u programe PHARE.

1996.

- Rat u BiH mogao je biti zavrsen 17 mjeseci ranije, da vodeci djelatnici UN-a Boutros Ghali i Yasushi Akashi nisu minirali namjeru glavnog tajnik NATO-a Manfreda Wörnera - objavio bivsi glasnogovornik UN-a u Zagrebu Michael Williams.

Dogodilo se 28. travnja

1991.

- Ako Hrvatska placa JNA, onda je to i hrvatska armija, onda ona mora stititi legalnu vlast i ne moze biti nekakva tampon-zona izmedju dvije strane, rekao na HTV-u Stipe Mesic, clan Predsjednistva SFRJ.

- U Zagrebu ne prestaju mirni prosvjedi zbog sudjenja uhicenim Viroviticanima i ministru obrane Martinu Spegelju u Vojnom sudu.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman donio odluku o imenovanju clanova Republicke komisije za provedbu referenduma koji ce se odrzati 19. svibnja 1991. godine.

1992.

- Rusija priznala BiH, ali ne i Jugoslaviju.

- Predsjednistvo BiH napokon imenovalo Srbiju kao agresora na Bosnu i Hercegovinu.

- U povodu proglasenja Ustava SR Jugoslavije predsjednik Republike Hrvatske dr. Tudjman priopcuje da Hrvatska nece priznati SR Jugoslaviju dok ona ne prizna Republiku Hrvatsku i dok se bivsa JA, osvajacka vojska te drzave, nalazi na teritoriju Hrvatske i BiH.

- JA zapocela povlacenje iz istocne Slavonije.

1993.

- Velika Kladusa izlozena snaznim napadima srpskog topnistva.

- Dok drzavnici Zapada pozdravljaju najnoviju Jeljcinovu izjavu da Rusija nece biti pokrovitelj srpskih nacionalista, ruski parlament opet pokusava zastititi Srbe.

- Americko Ministarstvo financija zaplijenilo pet od sest brodova i nova, vlasnistvo tzv. SR Jugoslavije.

- Srbi u Bosni zaprijetili su da ce bombardirati britanske trupe UNPROFOR-a u sredisnjoj Bosni u slucaju zracnog napada NATO-a.

- Podmornica nizozemske Kraljevske mornarice mjesecima "luta" Jadranskim morem s jedinim zadatkom - da prisluskuje srpske vojne komunikacije.

1994.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman priopcio americkom veleposlaniku u Hrvatskoj Peteru Galbraithu, kojega je primio u Predsjednickim dvorima, da ce se odmah pristupiti pregovorima o zakljucenju sporazuma Vlade RH i Vlade SAD o gospodarskoj, tehnickoj i drugoj pomoci.

- Voditelj delegacije Republike Hrvatske za pregovore sa Srbima iz privremeno okupiranih teritorija ing. Hrvoje Sarinic uputio posebnom izaslaniku glavnog tajnika UN Yasushiju Akashiju pismo, u kojem stoji da srpska strana nije izvrsila brojne obveze koje je preuzela Sporazumom o prekidu vatre, od kojih posebno istice izvlacenje teskog oruzja, razdvajanje snaga, te da nije prihvatila rad policije prema prijedlogu UNCIVPOL-a.

1995.

- Kod benzinske crpke INE na auto-cesti kod Nove Gradiske Hrvat I.G. ubio nozem Srbina T.B. iz Srnetica. Za osvetu Srbi na auto-cesti ubili troje ljudi, cetvero ranili i isto toliko oteli.

- Veleposlanik Hrvatske pri OESS u Becu Darko Bekic govorio pred Stalnim odborom o beogradskom pamfletu, u kojemu ambasada Jugoslavije u Becu pise kako "srpski narod stoljecima zivi na teritoriju tzv. krajine i da se stoga ne moze smatrati agresorom protiv vlastite zemlje".

1996.

- Veleposlanik BiH pri UN-u u New Yorku Muhamed Sacirbegovic odbacio u Sarajevu optuzbe kako se na podrucju BiH pod nadzorom Armije BiH nalaze bilo kakve iranske snage.

Dogodilo se 29 travnja

1991.

- U plavom dvorcu na Cetinju odrzan peti krug razgovora sestorice predsjednika jugoslavenskih republika: dr. Franjo Tudjman napustio konferenciju za novinare zbog vrijedjanja od strane pristasa veliko-srpske politike.

- Mnogi problemi u Jugoslaviji nastaju zato sto Srbi smatraju da su vladajuci narod u drzavi - rekao na konferenciji za novinare u Cetinju hrvatski predsjednik dr. Franjo Tudjman.

- Hrvatsko selo Polaca opkoljeno: sa sjeverne strane vojskom, a s juznom benkovackom milicijom.

- Celnici hrvatskih stranaka poslije upada JNA u Kijevo traze od hrvatske vlasti da organizira svenarodni otpor protiv velikosrpske politike Slobodana Milosevica, koju on provodi preko vojske i cetnickih grupa u Kninu.

- U Okruznom sudu u Zagrebu pocelo sudjenje Zeljku Raznatovicu Arkanu i trojci Srba optuzenih za pripremanje i pomaganje oruzane pobune u Hrvatskoj.

1992.

- Na zasjedanju KESS-a u Helsinkiju Srbiji dan ultimatum da prestane s agresijom na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

- U Lisabonu zapoceli bosansko-hercegovacki pregovori pod okriljem EZ-a. Jose Cutileiro ustrajao na postavci da je "BiH neovisna drzava s nepovredivim granicama, zbog cega ne moze biti nikakvog cijepanja".

- Novi napadi na zadarsko podrucje, na sam grad Zadar palo vise od 200 razlicitih topovskih projektila.

- Neuspio agresorov helikopterski desant na Bilogoru.

- Odrzan Sabor Hrvata iz Bosanske Posavine.

1993.

- Na Zadar ponovno padaju granate.

- Zlocinacka srpska vojska tenkovima napala Novigrad.

- U Sibeniku i okolici i dalje na snazi opca opasnost, na sam grad pala jedna topovska granata.

- Predsjednik Amerike Bill Clinton zalaze se za stroze mjere protiv srpskih snaga u BiH - njegov zapovjednik zrakoplovstva ocjenjuje da bi bombardiranje srpskih topnickih polozaja bilo vrlo ucinkovito.

1994.

- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudjman primio u Predsjednickim dvorima posebnog izaslanika americkog Predsjednika za bivsu Jugoslaviju Charlesa Redmana.

- Hrvatska i SAD potpisale u Zagrebu prvi financijski dogovor o americkom kreditu od deset milijuna dolara za uvoz pamuka.

1995.

- Dosadasnji glavni tajnik HDZ BiH Pero Markovic razrijesen te duznosti, a na njegovo mjesto izabran Zdenko Cosic.

1996.

- Srbija podnijela zalbu Medjunarodnom sudu pravde u Haagu da joj nema pravo suditi po navodima tuzbe za ratne zlocine koju je tom sudu ulozila BiH, a protiv SRJ. Ovo je prvi puta da je jedna zemlja pred tim sudom optuzena za ratne zlocine.

Dogodilo se 30 travnja

1991.

- Bivsi guverner savezne drzave Minnesota Rudy Perpich odlucio da ne prihvati funkciju ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, jer bi u tom slucaju mogao izgubiti americko drzavljanstvo, javila agencija UPI.

1992.

- Neprekidna paljba po Bosanskom Brodu i Derventi, napadnuto Orasje, dramaticno u Odzaku.

- Golema razaranja u Mostaru, JA osvojila relejnu stanicu na Velezu, te se na prvom programu TV Sarajevo poceo emitirati prvi program beogradske televizije.

- Stab TO BiH naredio svim stanovnicima Republike i stabovima TO da se suprotstave agresorskoj jugoarmiji.

- Republika Hrvatska opovrgava upletenost Hrvatske vojske u rat u Bosni i Hercegovini.

1993.

- Ruski parlament naredio predstavniku Rusije pri Vijecu sigurnosti UN da stavi veto na svaku rezoluciju o vojnoj intervenciji u Bosni i Hercegovini.

- Ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdzic kazao intervjuu za BBC da ne moze biti sigurnosnih zona u Bosni i Hercegovini dok su u njih uperene topovskih cijevi.

- Nakon topnickog napada Biograd pretrpio i helikopterski napad.

1994.

- Parlamentarci iz vise desetaka zemalja sa svih kontinenata okupljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu uputili apel svjetskoj javnosti da se zaustavi srpski agresor u Bosni i da se zrtvama agresije ukine embargo na oruzje.

1995.

- Slovenski predsjednik Milan Kucan smatra da obnova nikakve Jugoslavije nije moguca.

- Vijece sigurnosti usvojilo Rezoluciju 990 o rasporedjivanju snaga UNCRO u Hrvatskoj.

1996.

- U sredistu Mostara sluzbeno otvoren obnovljeni Carinski most, a nazocne, uz prisutnost oba gradonacelnika - Brajkovica i Orucevica - pozdravio upravitelj EU Perez Casado.

Hrvatski informativni centar
http://www.hic.hr/

Contact Canadian Croatian Congress